Komende evenementen

Kan NYT wat Europees Parlement niet kon?

17 februari 2023 – Een artikel in de New York Times eind april 2021 stelde dat de toen pas gesloten deal over de EU-aankoop van 1,8 miljard dosissen BioNTech/Pfizer vaccin tot stand gekomen was door de persoonlijke bemiddeling van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De onderhandelingen zouden grotendeels verlopen zijn door het uitwisselen van SMS’en tussen haar en Pfizer CEO Bourla, eerder ongewoon voor een miljardencontract. Ondertussen werd ook wel duidelijk dat de vaccinproducenten enorme superwinsten verdienen, aangezien de verkoopsprijzen geen enkel verband meer houden met de productieprijs. Het is dan ook niet verbazend dat journalisten en transparantieorganisaties in het kader van de openbaarheid van bestuur gingen vragen naar de tekstberichten en documenten rond de aankoop.

Maar van de Europese Commissie vingen ze bot; er waren geen dergelijke ‘documenten’, aangezien SMS-berichten naar het oordeel van de Commissie niet aan de definitie van document voldoen. Vervolgens werd de hulp van de Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly ingeroepen, maar zij kreeg eveneens nul op het rekest. Volgens Věra Jourová, de Eurocommissaris verantwoordelijk voor ‘Europese waarden’ en transparantie, zijn SMS berichtjes van voorbijgaande aard, ze worden toch ook niet gebruikt als het over belangrijke informatie gaat


Dan ging ook een onderzoekscommissie van het Europees Parlement zich over de zaak buigen, en nodigde Pfizerbaas Bourla uit voor een vragensessie. Zover kwam het niet, want Bourla verscheen tot twee keer toe niet ten tonele.

Maar sinds 25 januari schakelt de zoektocht naar de geheime SMS’en versnelling hoger. De hoogst mogelijke in feite: het Europees Hof van Justitie. De New York Times spande daar een zaak in tegen de weigering van de Europese Commissie om informatie vrij te geven over de von der Leyen – Bourla- deal. Kan een Amerikaanse krant afdwingen wat noch Europese burgers, noch de Europese ombudsdienst, noch het Europees Parlement vermochten en geen enkele Europese krant probeerde? ? Wie weet, maar wie in het koffiedik kijkt ziet al enkele verdachte elementen. Bekijkt men de website van het Europese Hof van Justitie, dan wordt deze aangespannen zaak ambtshalve vermeld, maar hoe? Bij ongeveer alle rubrieken over deze zaak staat de melding Information not available.

Zoals het spreekwoord zegt: als twee honden vechten om een been, loopt een derde ermee heen. De derde is Pfizer, dat met de miljarden heen liep.


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *