Komende evenementen

Kinderzorg: geen prioriteit voor Duitse minister

 

4 april 2023 – De Duitse minister voor financiĆ«n, de liberaal Christian Lindner, gaf in een interview aan Bild am Sonntag zijn prioriteiten voor het federaal budget dat in de maak is. Voor Lindner zijn dat uitgaven voor de verkeersinfrastructuur, de ā€˜digitaliseringā€™ van de overheid, de versterking van het leger, onderwijs, onderzoek en modernisering van het bedrijfsleven. Gevraagd naar de financiering van de ā€˜Kindergrundsicherungā€™, een basiskindertoelage die in het coalitieverdrag is ingeschreven, zei Lindner dat zulke projecten ā€˜wenselijk maar niet prioritairā€™ zijn.

Niettegenstaande de Duitse belastingsinkomsten voor de eerste maal de 1000 miljard euro zullen overschrijden, moet de regering volgens Lindner duidelijke prioriteiten stellen en besparen. De 12 miljard die de minister voor het gezin Lisa Paus als minimum voor de Kindergrundsicherung wil valt niet onder die prioriteiten, de 10 miljard die het leger wil – nog bovenop het extra van 100 miljard die het al kreeg – blijkbaar wel. Een andere prioriteit voor Lindner zijn 10 miljard voor een pensioenpijler gebaseerd op beleggingen, de zgn. Aktienrente.

De financieminister van kanselier Scholzā€™ verkeerslichtcoalitie (sociaaldemocraten, GrĆ¼nen en liberalen) vindt trouwens dat er grenzen zijn aan het nut van herverdeling bij armoedebestrijding. ā€œKinderarmoede is vaak het gevolg van werkloosheid van de ouders, zodat taalkennis en integratie in de arbeidsmarkt beslissend zijn om de kansen van de kinderen te verbeteren.ā€ (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *