Facebook

Lancering van een Europees ecosocialistisch netwerk

25 januari 2014

25 januari 2014 – Op 19 januari lanceerden in Parijs een twintigtal politieke organisaties uit 11 Europese landen een Europees ecosocialistisch netwerk. Op de foto van de bijeenkomst herkenden we onder meer Vincent Decroly, vroeger een populair kamerlid in België voor Ecolo, die in de periode van de Witte Mars sterk op de voorgrond kwam, maar zich daarna voor een tijdje vrijwillig uit het politieke leven terugtrok. Onlangs werd hij weer aktief, met name in Franstalig België, bij de rood-groenen van Vega.
Ook kleppers zoals het Portugese Bloco en het Griekse Syriza waren in Parijs van de partij. Meer hierover op de site van de Franse Parti de Gauche. We zijn benieuwd wat de implicaties van dit nieuwe initiatief zijn voor de verhoudingen binnen de Partij van Europees Links, waar de resolutie over het ‘ecosocialisme’ op het laatste Europees congres in Madrid maar met een kleine meerderheid werd aangenomen.
Binnen de Partij van Europees Links is er overigens wel meer aan de hand. Op het laatste congres weigerde de Franse Parti de Gauche in te stemmen met de verlenging van het voorzitterschap van de eveneens Franse Pierre Laurent, van de PCF. Oorzaak zou de ruzie zijn tussen de leiding van de Parti de Gauche en de PCF over de komende gemeenteraadsverkiezingen in Parijs, en meer bepaald over de houding die moet worden aangenomen tegenover de socialistische kandidaat-burgemeester. Daarover rommelt het niet alleen tussen PCF en Parti de Gauche, maar ook in de schoot van het Front de Gauche (= Parti de Gauche, PCF, stukken radicaal links,…). In de schoot van het FdG hergroepeerden de krachten die meer afstand willen tegenover de PS zich onlangs in Ensemble. Ensemble bevat onder meer enkele bekende gezichten uit het altermondialisme. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk