Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Linkse Europarlementsfractie kiest voorlopig voorzitterschap

Op 2 juli a.s. komt het nieuw verkozen Europees Parlement voor het eerst bijeen. Tegen die tijd moeten de verschillende politieke fracties dus hun voorzitters-woordvoerders  aangeduid hebben, en mogelijke kandidaten voor het voorzitterschap en  ondervoorzitterschap van het Parlement zelf.

Voor de linkse fractie, de GUE/NGL (‘Europees Unitair Links/Noords Groen Links’), was Gabi Zimmer (van het Duitse Die Linke) in de voorbije legislatuur 2014-2019 de fractieleider. De periode werd gekenmerkt door meningsverschillen binnen de fractie. Zimmer vertegenwoordigde een eerder sociaaldemocratische pool binnen de GUE, die ook na de capitulatie van het Griekse Syriza achter Tsipras en zijn partij bleef staan, en niet tot een fundamentele kritiek op de EU en de euro geneigd was. Daartegenover ontstond in de aanloop naar de Europese verkiezingen een andere pool rond Mélenchons France Insoumise, het Spaanse Podemos en het Portugese Bloco de Esquerda (Links Blok),  waar ook  de Deense Rood-Groene Eenheidslijsten en andere linkse Scandinavische partijen bij aansloten. (Zie hierover het artikel Links in de EU van Klaus Dräger). Maar bij de voorbije Europese verkiezingen leden de meeste partijen van de GUE/NGL aanzienlijke verliezen, en dit zowel bij de ene pool als de andere. Uitzondering waren de Deense Eenheidslijsten, en het Portugese Bloco. De GUE/NGL telt nu nog 41 parlementsleden, voorheen waren het er 52.

Gabi Zimmer stelde zich niet opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap van de linkse fractie, en binnen de groep kon tot dusver geen unanimiteit bereikt worden over een opvolger. Er werd daarom geopteerd voor een voorlopig collectief leiderschap bestaande uit João Ferreira (Portugese Communistische Partij), Marisa Matias (Bloco de Esquerda), Nikolaj Villumsen (Deense Eenheidslijsten) en Martin Schirdewan (Die Linke), die als voorzitter zal fungeren.

De samenstelling van dit collectief lijkt er op te wijzen dat men zich binnen de GUE/NGL bewust is geworden van de eenzijdigheid die de vorige leiding kenmerkte. Dat zou dan toch al een positieve evolutie zijn. (hm)

 

Hits: 9

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: