Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Maak kennis met Katarina Peovic

16 juli 2020 – De parlementsverkiezingen in Kroatië op 5 juli vielen niet goed uit voor links. Goed nieuws was wel dat een groen-linkse eenheidslijst doorbrak met 7 van de 151 zetels, en sterke scores in Zagreb en Istrië. Een van de nieuwe zetels ging naar Katarina Peovic van het Arbeidersfront.

Op Jacobin vertelt zij het volgende over haar kandidatuur: “De campagne was politiek belangrijk omdat een sterke nadruk lag op een democratisch socialistische visie voor de eenentwintigste eeuw. We onderstreepten dat gemeenschapsbezit samen moet gaan met productie die door de arbeiders wordt georganiseerd en die gericht is op maatschappelijke noden. Dat laatste punt – gericht zijn op sociale noden – was bijzonder belangrijk in de context van het coronavirus, meer bepaald het gebrek aan medische hulpgoederen.

In de campagne oefenden we kritiek uit op de toestand van de openbare gezondheidszorg, openbaar onderwijs en het gebrek aan sociale woningen. We lukten er ook in een debat op te starten over het gevaar dat rechtse politiek betekent voor sociale rechten, vrouwenrechten en rechten van minderheden, en verdedigden zo een compromisloze houding tegenover het fascisme. Onze regering had alleen maar subsidies over voor bedrijven die zich bezig houden met sportweddenschappen, en niet voor werkende mensen, terwijl wij benadrukten dat de rijken – de rijkste 1 procent – het gewicht van de crisis moet dragen.”

Verder in hetzelfde interview vertelt Katarina Peovic hoe haar kandidatuur een bijdrage vormt tot linkse netwerken in de Balkan. Meer op Jacobin en International Viewpoint. (fs)

Hits: 72

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: