Evenementen

Facebook

1 day ago

Ander Europa

Merci ABVV-Metaal voor de steun!

20/9➡️Global Strike For Future Belgium III
... Lees meerSee Less

Bekijk op Facebook

Macron, hoop voor de Grieken?

De nieuwe Franse president Macron wordt zowat overal voorgesteld als de man die het Europees project zal redden, de Frans-Duitse as nieuw leven inblazen en de EU uit haar lethargie verlossen. Hij zou zelfs de Grieken veel beter gezind zijn dan welke EU-minister dan ook het ooit was. Dat is wat Yanis Varoufakis, de gewezen Griekse minister van financiën in de regering Tsipras, vertelt in zijn blog.

Varoufakis legt uit waarom hij, zoals veel andere progressieven, toch voor Emmanuel Macron zou gestemd hebben in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, ook al vreest hij dat het neoliberaal beleid met nieuwe bezems zal verdergezet worden. Alles beter dan Le Pen in het Elysée.

Maar Varoufakis komt ook terug op een episode uit zijn carrière als minister van financiën in de regering Tsipras, en wel op een van de meest dramatische dagen daarvan. Op 28 juni 2015, een week voor het Grieks referendum, besliste Dijsselbloems Eurogroep om Griekenland in de chaos te storten door de banken tot sluiting te dwingen. Varoufakis vertelt dat hij op die dag een bericht kreeg van Emmanuel Macron, toen minister van economie onder Hollande. Macron wilde er alles aan doen om Hollande en de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel ervan te overtuigen om een oplossing uit te werken. Op de ministertop van 28 juni zou hij zelfs gewag gemaakt hebben van het Verdrag van Versailles en hij wou ‘s anderendaags naar Athene gaan om met Tsipras en Varoufakis een regeling te bespreken. Maar Hollande en omgeving verzetten zich hiertegen, Merkel zou bezwaar gemaakt hebben tegen verdere betrokkenheid van Macron. Zijn onderhoud met Tsipras en Varoufakis ging niet door, de Griekse banken sloten ‘s anderendaags.

Emmanuel Macron moet sinds gisteren niet langer vrezen door de Franse president gedwarsboomd te worden. Wie denkt dat hij het voor de Grieken zal opnemen mag zijn vinger opsteken. (hm)

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Reacties plaatsen niet mogelijk