Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Massaal protest in Griekenland tegen stakingsverbod

14 mei 2013

14 mei 2013 – We verwezen gisteren naar de aangekondigde staking op 17 mei van de Griekse leraars, en het stakingsverbod dat de regering Samaras daarop uitvaardigde. Dit leidde gisteren tot een massaal protest in Athene (foto); sommige demonstranten waren uitgedost als nep-militairen om het ‘marsorder’ (opeising) aan het adres van de leerkrachten aan de kaak te stellen. Het is niet de eerste keer dat dergelijke marsorders uitgevaardigd worden, maar volgens EnetEnglish is het de eerste maal dat dit gebeurt voor een staking waartoe nog niet officieel beslist werd (wat pas woensdag gebeurt). Als reactie wordt er vandaag 14 mei waarschijnlijk op grote schaal gestaakt in de openbare diensten, o.a. het onderwijs. 

Syntagma130513

Onderwijsminister Konstantinos Arvanitopoulos verantwoordt het stakingsverbod door te gewagen van het “heilige recht van studenten om hun examens ongestoord af te leggen”; op 17 mei beginnen immers de ingangsexamens voor het universitair onderwijs. De regering Samaras was echter heel wat minder gevoelig voor de heilige onderwijsrechten  als ze voor het akkoord met de Trojka om 15.000 ambtenaren af te danken meteen naar het lerarenbestand keek; volgens de leraarsbond OLME zouden tot 10.000 tijdelijke leerkrachten hun baan kunnen verliezen. Nog eens 4000 moeten naar afgelegen regio’s verhuizen om daar de gaten op te vullen. 

En hoe verdedigt het Europees Vakverbond het “heilig recht om te staken”? Woordvoerder Tom Jenkins: “We don’t think this kind of martial law should be invoked when dealing with industrial relations”...
(hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk