Facebook

“Meer Europa” tegen migranten

9 oktober 2013

9 oktober 2013 – Europees Commissaris Cecilia Malstrom kondigde gisteren het plan aan aanzienlijk meer geld vrij te maken voor Frontex, het Europees agentschap dat belast is met het bewaken van de EU-grenzen tegen migranten. Dit extra-geld dient volgens de Commissaris om de ‘illegale’ migratie beter tegen te houden, en de mensensmokkelaars harder aan te pakken. Meer van hetzelfde beleid dus, dat de migratieroutes enkel gevaarlijker maakt, en de vluchtelingen steeds meer afhankelijk maakt van smokkelaars die hun prijzen kunnen opdrijven. Voorlopig is er geen sprake van extra Europees geld voor twee andere doelstellingen: het onthaal van de migranten humaner maken, en de patroons die profiteren van illegale arbeid hier aanpakken.
Opvallend was dat Malstrom haar verhaal verpakt in een boodschap van Europese solidariteit: “Bij deze gelegenheid heeft gans Europa haar solidariteit uitgedrukt”, aldus de Commissaris op een persconferentie. Zo werpt de Commissaris een visje uit naar diegenen die menen dat “meer Europa” altijd een stap vooruit is.
Overigens kregen we op de vergadering van de Ministers van Binnenlandse Zaken ook het traditionele gehakketak te horen. De Italiaanse minister  vond dat de andere lidstaten uit solidariteit met meer geld voor Italië over de brug moesten komen, waarop de Duitse minister replikeerde dat Duitsland in de EU het meeste vluchtelingen opvangt. En dan maar pleiten voor Europese eenheid… Bron: euobserver (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk