Recente reacties

 

reactie op Zweden en Finland bij de NATO …  (12/5/22)

meerdere reacties op Europees links en de oorlog in Oekraïne

meerdere reacties op Steunt de Belgische vredesbeweging Poetin?

diverse reacties op Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3) en (4)  (16/3/22)

2 reacties op De vredesbeweging, het andere slachtoffer van Poetin (11/3/22)

2 reacties op EU en Oekraïne: goed bezig? (1/3/22)

2 reacties op De constructie van het eigen gelijk in oorlogstijd (26/2/22)

1 reactie op Europese Commissie: leve de competitieve oorlogsindustrie!  (16/2/22)

2 reacties op Gevaarlijke gasgeur rond Oekraïne (11/2/22)

Evenementen

Mélenchon: nog meer economisch nationalisme

4 oktober 2021 – In Gevechtsvliegtuigen als Europees project hadden we het over Jean-Luc Mélenchon, leider van de grootste linkse partij in Frankrijk La France Insoumise (LFI), die het resoluut opneemt voor de Franse wapenindustrie, in casu Dassault. Hij hekelt Europese samenwerking voor de ontwikkeling van een ‘zesde generatie’ gevechtsvliegtuig (FCAS), niet omdat het een geldverslindend, vredebedreigend project is, maar omdat “wij”, Fransen dus, “het enige land zijn – en we moeten het blijven – , dat in staat is om een vliegtuig van dit type te bouwen van begin tot eind. Omwille van redenen die ik niet begrijp heeft Macron beslist dat ook dit project door Frankrijk samen met Duitsland moet uitgevoerd worden. Daar hebben wij geen nood aan. Wij [!] hebben de Rafale gecreëerd, en we [!] deden dat alleen, en dat is het beste gevechtsvliegtuig ter wereld. Wij [!] beschikken over de technologie, de ingenieurs, de arbeiders om dergelijk vliegtuig te maken. We [!] staan dus een gunst toe aan de Duitsers [door ze te laten meewerken] Maar deze laatsten willen altijd maar meer.”

Op zijn blog ontsteekt Mélenchon opnieuw in een Franse colère, nu omdat de motoren voor de nieuwe lanceerraket Ariane 6 niet in Frankrijk maar in Duitsland zullen geproduceerd worden, zoals Ariane-Group op 23 september aankondigde. Het is één zaak de tewerkstelling te verdedigen (er zouden een honderdtal arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn), het is een heel andere om een eerder beperkte kwestie op te blazen tot een conflict tussen twee naties: “L’Allemagne continue son pillage de la France !” titelt Mélenchon [“Duitsland gaat voort met zijn plundering van Frankrijk”]. En volgens de leider van LFI is het verlies van deze 100 arbeidsplaatsen “een catastrofe voor Frankrijk “ want dit betekent “op termijn de vernietiging van een exceptionele kennis die nuttig is voor onze macht en bijgevolg voor onze onafhankelijkheid”.

Men kan zulke standpunten een specificiteit vinden van het zelfbewuste ‘republikeinse’ Frankrijk, of misschien een poging om het extreemrechtse soevereinisme de loef af te steken, maar wie het heeft over de strijd tussen Frankrijk en Duitsland, en niet die tussen arbeid en kapitaal, wie chauvinisme verkiest boven internationalisme, keert de rug naar de basisprincipes van het links emancipatorisch antikapitalistisch project. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Mélenchon: nog meer economisch nationalisme”

  1. Een zeer juiste conclusie Herman. Na Jean Jaurès is het geloof in een wereldbroederschap een nachtmerrie geworden. Het communisme dat MARX en ENGELS ontwikkelden ging over de landsgrenzen heen en we moeten vaststellen dat er in die betekenis niet wordt gehandeld door Links. Er is een grotere affiniteit tussen een trader in Londen en die van Singapore dan een textiel arbeidster uit Kortrijk en de sukkel in Bangladesh behalve dat we T-shirt kopen van 1€. . Wanneer we naar de EU kijken volstaat het de commentaren te lezen van Linkse partijen wanneer het gaat over solidariteit van Noordelijk EU staten met de Zuidelijken

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *