Evenementen

Facebook

2 days ago

Ander Europa

Extinction Rebellion protesters stage 'die-in' outside London fashion week venue ... Lees meerSee Less

Bekijk op Facebook

Met Schulz wordt alles anders … dan je denkt

Stel: je voert kampanje voor een sociaaldemocratische partij bij een van de verkiezingen die vanaf 2017 in diverse EU-lidstaten op de agenda staan. Je weet natuurlijk hoe uiterst rechtse demagogen politieke munt slaan uit het Europees soberheidsbeleid van de voorbije jaren, en in de gesprekken op markten of met vakbondsmilitanten hoor je telkens opnieuw dat mensen genoeg hebben van besparingen, looninlevering, ingrepen in de sociale zekerheid enzovoort. Wat vertel je de mensen, in de hoop dat ze op je partij zullen stemmen? Dat is toch vanzelfsprekend zeker ? Wat zou je anders zeggen dan dat sociaaldemocraten altijd tegen het harde besparingsbeleid geweest zijn, een andere koers zullen inslaan, etcetera?

Mis! De meest in het oog lopende sociaaldemocratische kandidaat, dé Europese Spitzenkandidat, is ongetwijfeld Martin Schulz, die het voor de grootste sociaaldemocratische partij ter wereld, de SPD, opneemt bij de bondsdagverkiezingen van 24 september. Daardoor is hij ook de uitdager van de huidige conservatieve kanselier Angela Merkel. Schulz ruilde verleden maand zijn baan als europarlementsvoorzitter voor het voorzitterschap van de SPD, om vanuit die positie zijn kans te wagen voor de belangrijkste politieke functie in Europa.

Maar wat verklaarde Schulz maandag aan de Financial Times ? Als nieuwe kanselier zou hij, niet anders dan Merkel, in Europa blijven aandringen op schuldafbouw en begrotingsevenwicht; vooraleer er aan economische groei kan gedacht worden, moeten er in diverse landen ‘bepaalde hervormingen’ doorgevoerd worden.  Hij ging zo ver om te zeggen dat het behoud van Griekenland in de eurozone afhangt van de hervormingen die er doorgevoerd worden. En de fameuze ‘eurobonds’, hét slagwoord van de sociaaldemocraten als ze de Europese economie weer eens zullen herlanceren, deed hij af met een grapje (?) over James Bond…  Waarom zegt Schulz niet meteen dat hij als kanselier vriendelijk zal vragen dat Wolfgang Schäuble aanblijft als Duits minister van financiën en financiële superhavik in de EU?  Een ander SPD kopstuk, minister Sigmar Gabriel,  liet trouwens al weten dat hij bij de Franse presidentsverkiezingen liever de gewezen Rothschild-bankier Macron ziet winnen dan de eigenlijke PS-kandidaat Hamon.

Schulz, Hollande, Dijsselbloem, Schröder, Blair, … het gedrag van sociaaldemocratische politici lijkt wel aan een natuurwet te beantwoorden. Wanneer een komeet de zon nadert begint het materiaal rond de kern te verdampen, en de komeet verliest een deel van haar massa. Wanneer een sociaaldemocraat dichter bij de sleutelposities van de macht komt, verdampen de principes en de verkiezingsbeloften gaan verloren in de interplanetaire ruimte. Maar kometen kunnen duizenden malen voorbij de zon komen alvorens ze ophouden te bestaan.  Van de massa rond de sociaaldemocratie is het grootste deel echter reeds verdwenen. (hm)

 

Toegevoegd op 14 april:
In Jacobin ook een artikel over Schulz’ kandidatuur: After Tragedy and Farce: Martin Schulz

 

 

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Reacties plaatsen niet mogelijk