Recente reacties

op “De valse vrienden van Oekraïne” (4 okt)

 

Komende evenementen

Milieuverzet tegen Europese Commissie wegens steun aan fossiele gasprojecten

7 juni 2022 – Friends of the Earth Europe,  ClientEarthFood & Water Action Europe en  CEE Bankwatch Network  spannen een rechtszaak aan tegen de Europese Commissie wegens haar intentie om 30 gasprojecten financieel te ondersteunen. Voor de Commissie zijn deze projecten van ‘prioritair gemeenschappelijk belang’ (Projects of Common Interest), terwijl het om de promotie van fossiele brandstof gaat. De milieuorganisaties vechten dit juridisch aan als strijdig met de wettelijke verplichtingen van de EU.

Om de twee jaar stelt de EU-Commissie een lijst op van prioritaire energie-infrastructuurprojecten die voor het hele blok gunstig worden geacht, en zo kunnen rekenen op versnelde vergunningen en ondersteuning met EU-middelen.

Maar voor 30 van de geselecteerde projecten zou dit gelijk staan met een verspilling van miljarden euro’s. De EastMed-pijpleiding bijvoorbeeld zou 1900 km lang worden en gasvelden in het oosten van de Middellandse Zee vanuit Israël en Cyprus via Griekenland met Italië verbinden. Er is niet alleen het kostenplaatje van 7 miljard euro, maar deskundigen hebben duidelijk gesteld dat er geen nieuwe gas- of andere fossiele brandstofprojecten  mogen worden gestart als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5°C. Een ander ‘prioritair’ project is de aanleg van een pijpleiding om Noors gas via de Baltische Zee naar Polen te brengen.

De vier organisaties verzoeken de EU-Commissie om herziening van haar prioriteitenlijst Ze heeft 22 weken de tijd om een antwoord te geven. Als de Commissie het verzoek afwijst kunnen de organisaties het Europees Hof van Justitie om een uitspraak vragen. (hm)

Bron: Friends of the Earth

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: