Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

NGO’s: steun aan EU-beleid of geen subsidie ?

Verleden week werd in de commissie voor budgetcontrole van het Europees Parlement een ontwerpresolutie besproken die ogenschijnlijk de lovenswaardige bedoeling heeft om de toekenning van Europese subsidies aan niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) op een transparante en verantwoorde wijze te laten verlopen. Het ontwerp, getiteld On budgetary control of financing NGOs from the EU budget, werd opgesteld door de Duitse CDU-er Markus Pieper. Men verneemt er bv. dat NGO’s in 2015 voor een totaalbedrag van 1,2 miljard euro gesubsidieerd werden, een aanzienlijke som die Der Spiegel doet titelen: “EU-subsidiëring van NGO’s: 1,2 miljard euro, maar transparantie nul”. Maar voor wie hieruit zou besluiten dat de Europese linkse activisten voor meer dan een miljard gesubsidieerd worden moet er wel aan toegevoegd worden dat 90% van deze subsidie bestemd is als noodhulp en ontwikkelingshulp voor derde landen. De te verdelen koek voor groene jongens en andersglobalisten is dus maar een tiende zo groot.

Maar voor Markus Pieper en gelijkgestemden is dat blijkbaar nog veel te veel. David Zaruk bijvoorbeeld, die “EU lobbying doceert [!] aan het Vesalius College in Brussel”, fulmineert op zijn website tegen de NGO’s “die honderden miljoenen euros ontvangen van de Europese Commissie” en dan nog durven het Europees handelsbeleid aan te vallen en een deel van hun subsidies doorgeven aan andere NGO’s!!

Zo is er het Transnational Institute (TNI) dat “served as the base for malcontents like Susan George and Erik Wessalius [bedoeld is Wesselius]”. De professor EU lobbying houdt alles in de gaten (misschien  geholpen door een site als NGO Monitor), en kan bevestigen: “TNI President Susan George argued at a TNI-hosted anti-TTIP stakeholder conference at the European Parliament in December 2014 that ‘TTIP is a very dangerous animal. It is an animal that does not deserve to be on the list of protected species […], and that [TTIP] is a treaty that has to be refused absolutely and entirely’.”

Nog diabolischer moet Friends of the Earth zijn:

“One of the worst cases of abuse of public funds has got to be from the European Office of Friends of the Earth. This anti-industry, anti-trade, anti-dialogue NGO has been feeding at the trough of the European taxpayer for more than a decade via the European Commission DG Environment LIFE+ programme designed to distribute public funds to environmental NGOs.”

In zijn ontwerpresolutie brengt de heer Pieper een aantal ideeën naar voor om dergelijke misbruiken in de toekomst onmogelijk te maken. Subsidiëring van NGO’s zou maar kunnen “op voorwaarde dat hun argumenten op verifieerbare feiten berusten”. En geen geld meer voor groepen waarvan de “doelstellingen tegengesteld zijn aan de fundamentele waarden van de Europese Unie, democratie, mensenrechten en/of strategische doelstellingen van de Europese instellingen in verband met het handels- en veiligheidsbeleid“. Is dat niet transparant gezegd?

De nieuwssite Euractiv contacteerde een aantal contacten in de bedrijfswereld en vroeg hun reactie. De heer Pieper kan er blijkbaar op veel instemming rekenen. (hm)

Hits: 15

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: