Komende evenementen

Nog meer artikels

NB: Hieronder vindt u onze artikels in chronologische volgorde van verschijning. U kunt ook via Thema’s zoeken naar deze artikels op basis van het onderwerp.

 

De Spaanse ‘muilkorfwet’ of de dreiging van de Staat
(toegevoegd op 22 juli 2015) De regering Rajoy roept het franquistisch spook op met haar ‘ley mordaza’. 

‘Vader van de euro’ werd 90
(toegevoegd op 21 juli 2015) Jacques Delors, commissievoorzitter in de cruciale periode 1985-1995, wordt  vaak voorgesteld als ‘de laatste voorvechter van een sociaal Europa’. Wat dacht een bevoorrecht getuige daarover, de Belgische vakbondsleider Georges Debunne ?

Van absurd naar tragisch
(toegevoegd op 14 juli 2015) Stathis Kouvelakis, van de linkerzijde van SYRIZA, analyseert het ‘absurde’  gevolg dat de Griekse regering gaf aan het referendum van 5 juli.  

Een Eurozone van koloniale dictaten? Niet in mijn naam
(toegevoegd op 13 juli 2015)” Berlijn heeft Athene verplicht om de laatste restjes van zelfbeschikking op te geven” schrijft Peter Mertens, voorziter van de PVDA.

Democratie en de Muntunie: hoe het niet hoort
(toegevoegd op 13 juli 2015) Vijf kopstukken van de EU schreven een rapport met voorstellen om de muntunie te verbeteren. Ronald Janssen nam het door en huivert, niet alleen als econoom, maar ook als vakbondsadviseur en democraat.

Het alternatief voor het soberheidsbeleid in Griekenland
(toegevoegd op 12 juli 2015) De linkerzijde (‘Links Platform’) van SYRIZA trok aanzienlijk andere conclusies uit het NEEN van het referendum dan de Griekse regering. 

Griekse capitulatie ? Reactie op het standpunt van Jan Blommaert
(toegevoegd op 11 juli 2015) Vormen de Griekse voorstellen een grote overwinning voor het linkse kamp, zoals Prof. Jan Blommaert beweert ? Een reactie door Herman Michiel.

Ik ben geen Griek
(toegevoegd op 24 juni 2015) De Griekse regering deed voorstellen die door de ‘instellingen’ als een goed begin werden bestempeld, reden genoeg om zich zorgen te maken. Enkele overwegingen hierbij door Herman Michiel.

De leugen regeert, omdat het oorlog is
(toegevoegd op 19 juni 2015) Willem Bos spreekt enkele waarheden over de leugencampagne tegen de Grieken.

Een interview met Yanis Varoufakis
(toegevoegd op 11 juni 2015) Een interview met Die Tageszeitung (taz),  waarin de Griekse minister van financiën zijn frustratie uitdrukt over de onwil van de Europese Unie om tot een compromis te komen. 

Griekenland en de noodzaak van een strategie van institutionele breuk
(toegevoegd op 11 juni 2015) Tot nog toe probeerde de linkse Griekse regering een oplossing te vinden binnen het kader van de Europese Unie. Binnen de rangen van Syriza, en bij de linkse critici van Syriza, zijn er echter ook stemmen die alleen in een breuk een mogelijke oplossing zien. David Baele geeft uitdrukking aan dit standpunt.

Griekenland waarheen ?
(toegevoegd op 7 juni 2015) Enkele overwegingen over de huidige situatie van Griekenland. 

Over de onderhandelingen tussen Brussel en Athene
(toegevoegd op 2 juni 2015) Nu een en ander bekend wordt over deze onderhandelingen rijst de vraag welk soort akkoord er in de maak is. 

Verslag door Stathis Kouvelakis van het centraal comité van SYRIZA van 23-24 mei 2015
(toegevoegd op 26 mei 2015) Griekenland staat voor beslissende keuzes, zoals ook blijkt uit de discussies binnen de leiding van SYRIZA. 

Europese Unie: een militair antwoord op vluchtelingen 
(toegevoegd op 25 mei 2015) Vluchtelingen-terroristen-slaven, de EU probeert door bewuste begripsverwarringen haar militaire aanpak te verkopen, toont Frank Slegers aan.

Interview met Antonis Natvanellos, van de linkerzijde van SYRIZA
(toegevoegd op 25 mei 2015) Een kritische stem van binnen SYRIZA over de koers van de Griekse regering.

Stem van het Grieks verzet Manolis Glezos: Kom op straat ! 
(toegevoegd op 22 mei 2015) De 92-jarige Griekse verzetstrijder-van-alle-tijden doet een hartstochtelijke oproep aan het Griekse volk om op straat te komen “met al zijn boze waardigheid omgezet in politieke actie”.

Een Verklaring van het politiek secretariaat van SYRIZA en een dringende internationale oproep 
(toegevoegd op 19 mei 2015) Maanden onderhandelingen tussen Brussel en Athene hebben alleen het bewijs geleverd dat geen compromis mogelijk is tussen het Europa van het Kapitaal en een regering die het opneemt voor haar bevolking. In deze zin gaat de verklaring van Syriza, en vandaar de oproep  van politiek secretaris Koronakis  “aan alle progressieve en democratische sociale en politieke actoren die inzien dat de Griekse strijd niet beperkt is tot de nationale grenzen, maar een gevecht is voor democratie en sociale rechtvaardigheid in heel Europa“.    

Nederland: lagelonenland voor jongeren
(toegevoegd op 15 mei 2015) Duitsland is berucht voor zijn één-euro-jobs; maar wist u dat een Nederlandse jongere van 18 jaar per uur … 3,94 euro verdient ? Met een campagne willen de FNV-jongeren af van deze schandalige uitbuiting.

De tijd is gekomen
(toegevoegd op 11 mei 2015) In een krachtige, ondubbelzinnige analyse legt Stathis Kouvelakis, van de linkerzijde van SYRIZA, uit waarop het in Griekenland nu aankomt. “We zijn beland op een tijdstip waarop zowel ondergang als redding zich aandienen.

Vluchtelingen beletten om naar hier te komen, dat is ons doel
(toegevoegd op 10 mei 2015) Pol Van Camp, oprichter van een vluchtelingenhuis bij Leuven, geeft zijn mening over de reactie van de Europese Unie op de duizenden vluchtelingen die omkomen in de Middellandse Zee.

Moet Griekenland zijn schuld terugbetalen ?
(toegevoegd op 2 mei 2015) Özlem Onaran, hoogleraar aan de Universiteit van Greenwich en lid van de auditcommissie over de Griekse schuld, geeft een overzicht van de juridische, sociale en economische overwegingen die richtinggevend zullen zijn voor de uitspraken van de commissie.

De strop rond Griekenland wordt nog strakker
(toegevoegd op 28 april 2015) Een koudbloedige analyse van de keuzes waar de Griekse regering en maatschappij voor staan, door Stathis Kouvelakis, leider van het Links Platform binnen SYRIZA.

Het paradepaard misdraagt zich : het verzet tegen de waterheffingen in Ierland
(toegevoegd op 26 april 2015) U hoorde nog niet veel van het grootschalig “waterprotest” van de Ieren ? Dan kan dit overzichtsartikel u helpen.

Workers Run 2015: geslaagd solidariteitsinitiatief met de Grieken
(toegevoegd op 26 april 2015) Werknemers van Brusselse mediabedrijven organiseerden een sportief evenement waarmee Griekse collega’s gesteund worden. Toespraak door Stelios Kouloglou (europarlementslid voor Syriza) bij die gelegenheid.

18 april: honderden protestacties wereldwijd tegen vrijhandelsverdragen!
(toegevoegd op 19 april 2015) Een greep uit de vele initiatieven van het voorbije weekend, waaronder de debatten en de betoging in Brussel.

De grote trans-Atlantische markt: een gevaar voor gemeenten, gewesten en gemeenschappen
(toegevoegd op 18 april 2015) Vrijhandelsverdragen zoals TTIP hebben ook gevolgen voor gemeenten en andere lagere besturen, aldus Bruno Poncelet.

Hoe verlopen de onderhandelingen Griekenland-EU?
(toegevoegd op 2 april 2015) Voor Brussel zijn de Griekse plannen nog steeds onduidelijk en onvolledig, Voor Brussel zijn immers alleen plannen opgesteld door de Trojka duidelijk en volledig. Het ziet er bijgevolg naar uit dat een breuk onvermijdelijk is.

Wereld Sociaal Forum voor actieve solidariteit met de Grieken
(toegevoegd op 1 april 2015) Op de recente bijeenkomst van het Wereld Sociaal Forum in Tunis werd onder andere een concreet actieplan voor solidariteit met de Griekse strijd gelanceerd.

Reiner Flassbeck over de toestand in Europa
(toegevoegd op 27 maart 2015) Tijdens een toespraak voor het Europees Vakbondsinstituut gaf de gewezen Duitse staatssecretaris voor financiën zijn visie op wat er fundamenteel fout zit in de Europese Unie en de Eurozone. Duitsland speelt daarin een centrale rol.

Over het Europees economisch bestuur en foute analyses- vervolg
(toegevoegd op 25 maart 2015) In een eerste deel woog Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging, het argument van de ’te hoge lonen’ die verantwoordelijk zouden zijn voor de ellendige economische toestand waarin Europa zicht bevindt; dat argument wordt door de hoogste EU-autoriteiten verdedigd. In dit vervolgartikel weegt hij het tweede argument: de ‘spilzuchtige overheden’. Het kan evenmin de test van de feiten doorstaan.

Interview met sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt
(toegevoegd op 23 maart 2015) Ander Europa sprak met Kathleen Van Brempt, europarlementslid voor de sp.a en ondervoorzitter van de sociaaldemocratische fractie S&D. Het ging over het Europees optreden in Griekenland, de vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada, en over het Europees onderzoek naar Luxleaks.

Over het Europees economisch bestuur en foute analyses
(toegevoegd op 23 maart 2015) Als men de Europese marktideologen zou geloven, is de economische crisis in Europa het gevolg van ‘loonontsporingen’. Om hun gelijk te bewijzen moeten ze echter beroep doen op merkwaardige theoretische constructies … die door Ronald Janssen vakkundig gedeconstrueerd worden.

Solidariteitsverklaring van Alter Summit met de strijd van de Grieken
(toegevoegd op 23 maart 2015) Alter Summit, een samenwerkingsverband tussen diverse vakbonden en sociale bewegingen in Europa, keurde op 6 maart een standpunt goed over Griekenland.

FNV onomwonden tegen internationale handelsverdragen TTIP, CETA en TiSA
(toegevoegd op 13 maart 2015) De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) sprak zich uit tegen de geplande vrijhandelsverdragen en zal er actief campagne tegen voeren, aldus een bericht van Willem Bos.

Heeft het Europees Parlement iets geleerd uit het Europees debacle ?
(toegevoegd op 13 maart 2015) Bij de plenaire sessie van maart gaf het Europees Parlement zijn visie op het beleid van de Europese Commissie, van de Europese Centrale Bank in de voorbije periode. Veel lering heeft het Parlement er niet uit getrokken, volgens Herman Michiel. En binnen de politieke groepen moet Griekenland op weinig steun rekenen.

Algemene Centrale ABVV over Griekenland
(toegevoegd op 28 februari 2015) Paul Lootens, algemeen secretaris van de Algemene Centrale van de socialistische vakbond ABVV, legt de band tussen de strijd van de Grieken en de mobilisatie in België voor een grote protestparade op 29 maart, georganiseerd door Hart boven Hard.

Over het Grieks bakzeil
(toegevoegd op 26 februari 2015) De Griekse regering sloot met de EU een akkoord dat niet veel heel laat van het verkiezingsprogramma. Herman Michiel stelt zich de vraag: waarom ? en wat zijn de gevolgen ?

Stuitend!
(toegevoegd op 21 februari 2015) Rob Lubbersen verwoordt wat velen denken: het is stuitend dat een sociaaldemocraat als Jeroen Dijsselbloem, in zijn rol van voorzitter van de Eurogroep, de reeds verarmde Grieken “opoffert aan de neoliberale gehaktmolen van de Europese Unie”.

Vijftig Franse parlementariërs vragen steun voor SYRIZA
(toegevoegd op 18 februari 2015) 50 Franse parlementariërs , allen lid van de Parti Socialiste (PS), vragen hun partijgenoot, de Franse president François Hollande, om de Griekse regering te steunen in haar conflict met de Europese Unie.

Griekenland: de hoop voor een ander Europa
(toegevoegd op 15 februari 2015) Toespraak tijdens de solidariteitsactie met de Griekse strijd, door Willem Bos, redacteur van Ander Europa. Amsterdam, 15 februari.

ABVV over Griekenland
(toegevoegd op 13 februari 2015) Over Europese onderwerpen is de Belgische socialistische vakbond ABVV dikwijls vrij vaag. Niet zo in het recentste Editoriaal van het ledenblad De Nieuwe Werker. Marc Goblet en Rudy De Leeuw hebben het er over de hoop die Syriza bracht voor de Grieken en voor ons allen.

Raffaella Bolini over links en Syriza: “geen excuses meer, geen dubbelzinnigheid”
(toegevoegd op 13 februari 2015) Raffaella Bolini die we goed kennen sinds het eerste Europees Sociaal Forum in 2002 in Firenze werd geinterviewd naar aanleiding van de solidariteitsbetoging met Syriza dit weekend in Rome.

Athene vs Berlijn: een mentale omslag voor Europees links

(toegevoegd op 13 februari 2015) In een nieuwe rubriek laten we mensen aan het woord met een standpunt over de vraag: wat kunnen/moeten we doen om een eerste succes in Griekenland te laten uitgroeien tot een linkse overwinning in Europa? Natan Hertogen bijt de spits af; voor hem heeft “internationalisme” nu een zeer praktische betekenis gekregen. Wie wil reageren of ook een opinie kwijt wil, kan dat via het contactadres.

Academische steun voor Grieken
(toegevoegd op 11 februari 2015) Academici uit Europese en Amerikaanse universiteiten lanceerden een oproep aan de Europese autoriteiten om ernstige onderhandelingen met de nieuwe Griekse regering aan te vatten.

“Alsof de EU bereid zou zijn met ons een eerlijk compromis te sluiten”
(toegevoegd op 5 februari 2015) Op de foto’s werd er breed gelachen bij de ontmoetingen tussen de nieuwe Griekse leiders en de oude Europese. Maar aan enig “eerlijk compromis” denken deze laatsten niet, of ze nu Draghi, Juncker of Schulz heten.

Duitse oproep: Griekenland na de verkiezingen – Geen bedreiging maar een kans voor Europa
(toegevoegd op 4 februari 2015) Een reeks Duitse academici, politici en vakbondsverantwoordelijken lanceren een solidariteitsoproep met de strijd van de Grieken, en verzetten zich tegen elke chantage. In de Atheense machtswissel zien ze ook een “kans voor een democratisch en sociaal Europa”.

Open brief van Alexis Tsipras aan de Duitsers
(toegevoegd op 1 februari 2015) Twee weken voor de Griekse verkiezingen richtte Tsipras, de voorzitter van SYRIZA, zich in een open brief aan de Duitsers. “Als wij aan de macht komen, is het niet om de Duitse belastingsbetaler te laten afdokken voor Griekse schulden”, was de boodschap. Tsipras legt uit dat zijn herstelprogramma net moet vermijden dat dergelijke schulden zich nog kunnen ontwikkelen.

Hoe moet het verder na de overwinning van Syriza?
(toegevoegd op 31 januari 2015) Hoe denkt men in de linkerzijde van Syriza zelf over de nieuwe toestand in Griekenland ? Een zeer openhartige en scherpe analyse door Stathis Kouvelakis.

Hoe kan het QE-programma van de Europese Centrale Bank verbeterd worden?

(toegevoegd op 29 januari 2015) QE is de toverspreuk waarmee de Europese Centrale Bank terug leven wil brengen in de Europese economie, en waarmee ze ook het spook van de deflatie wil bestrijden. Wat een expert uit de vakbondswereld hierover denkt kunt u hier lezen in een artikel van Ronald Janssen.

Troika Watch – Nieuwsbrief 5
(toegevoegd op 27 januari 2015) Voor de vijfde maal brengt een internationaal team van activisten en analisten een verslag over de toestand in de EU in het algemeen en in tal van lidstaten.

Griekenland: eerste barst in de Europese monoliet
(toegevoegd op 26 januari 2015) De verkiezingsoverwinning van SYRIZA is van historische betekenis, en opent perspectieven voor heel Europa. Maar het wordt een moeilijke strijd, die onze steun volop nodig zal hebben.

Wie steunt de strijd van de Grieken?
(toegevoegd op 20 januari 2015) Voor of tegen de EU-politiek en het optreden van de Troika in Griekenland ? Politiek vertaald: tegen of voor SYRIZA ? Wat zeggen politieke partijen bij ons hierover ?

Het regeringsprogramma van Syriza
(toegevoegd op 18 januari 2015) Het Griekse linkse Syriza zou zondag 25 januari naar de stembus gaan met een ‘extremistisch’ programma. Misschien gebruikt u een gematigder term na een kennismaking met dit programma ?

Nieuws van het vrijhandelsfront aflevering 2
(toegevoegd op 15 januari 2015) De Europese Commissie bracht verslag uit over de publieke raadpleging over de zeer omstreden investeringsgaranties in TTIP, het vrijhandelsverdrag met de USA. Dat de meeste reacties negatief zijn, belet de EU niet ermee door te gaan. Ook nieuws over CETA, het gelijkaardig akkoord met Canada.

Vragen over de Griekse overheidsschuld
(toegevoegd op 14 januari 2015) De overheidsschuld, een vraag die het lot van Griekenland direct verbindt met andere landen van de eurozone. Welke plaats neemt deze kwestie in in het programma van Syriza? Wat zijn de implicaties voor een linkse taktiek en strategie in Europa ? Vragen die Frank Slegers zich stelde, zonder te willen het definitieve antwoord te geven,

Axel Troost (Die Linke) over Syriza
(toegevoegd op 12 januari 2015) Hoe denken linkse Duitsers over linkse Grieken ? Hoe zit het met de solidariteit tussen centrum en periferie ? Een interview met Axel Troost, verkozen voor Die Linke in de Bondsdag.

‘De Grieken zijn de Tijl Uilenspiegels van vandaag’

(toegevoegd op 7 januari 2015) Peter Mertens, voorzitter van de PVDA (België), over de hetze rond een mogelijke verkiezingsoverwinning van het ‘extreemlinkse’ SYRIZA. Deze partij gaat inderdaad zo ver dat ze de Grieken een menswaardig bestaan wil bezorgen, de economie wat leven inblazen en als klap op de vuurpijl nog wat democratie bovenop !

Wat gebeurt er als SYRIZA de Griekse verkiezingen wint ?
(toegevoegd op 7 januari 2015) Twee leden van Attac-Oostenrijk polsten naar de staat van voorbereiding van SYRIZA bij een verkiezingsoverwinning op 25 januari a.s.

25 januari 2015: links aan de macht in Griekenland ?
(toegevoegd op 29 december 2014) Er is een flinke kans dat het linkse SYRIZA het haalt bij de Griekse verkiezingen op 25 januari. De Europese machthebbers beven nu reeds bij het idee.

PODEMOS in de Spaanse en Europese politieke arena
(toegevoegd op 22 december 2014) De nieuwe politieke partij PODEMOS haalde een verrassend sterk resultaat bij de Europese verkiezingen in Spanje. Teresa Rodriguez, één van de vijf Europees verkozenen, gaf tijdens een debatavond in Brussel haar visie op het ontstaan en de opdracht van PODEMOS.

Het brutaal besparingsbeleid bereikt nu ook België
(toegevoegd op 15 december 2014) Economische achtergrond bij de protestacties van de voorbije weken en de algemene staking op 15 december, door Ronald Janssen. Wie nog dacht dat het regeringsbeleid ‘niet leuk maar noodzakelijk’ is, moet dit beslist eens lezen.

Geen investeringen, maar hervormingen, tot de economie opnieuw de dieperik ingaat
(toegevoegd op 4 december 2014) Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging, laat weinig heel van Junckers ‘investeringsplan’ en van de beleidswissel die sommigen van de nieuwe Commissie verwachtten.

Europese sociaal-democraten en vrijhandelsverdragen: hoog kameleontisch gehalte
(toegevoegd op 28 november 2014) Kameleons zijn diertjes die van kleur kunnen veranderen, maar daar hebben verkiezingen weinig mee te maken. Bij sociaaldemocratische politici ligt dat wel anders, zoals uit de standpunten over vrijhandelsverdragen blijkt.

Oproep tot solidariteit met Syriza
(toegevoegd op 23 november 2014) Begin volgend jaar kunnen er in Griekenland verkiezingen zijn, en het linkse SYRIZA kan er als overwinnaar uit de stembus komen. De linkse denktank Transform! vraagt dat de Europese linkerzijde zich daar nu reeds op voorbereidt.

Europa, de grootste wapenexporteur ter wereld
(toegevoegd op 14 november 2014) “Onze Europese wapenhandel heeft mee ontembare monsters geschapen”, schrijft Vredesactie als aanloop naar de campagne “stop wapenhandel.eu”

Belgisch regeringsprogramma lokt massaal verzet uit
(toegevoegd op 8 november 2014) De nieuwe Belgische regering is er een naar de zin van de Europese Unie, maar niet naar die van de bevolking. Dat bewees de massale betoging in Brussel op 6 november. Achtergronden en vooruitzichten.

“Dit beleid is nodig voor onze kinderen”
(toegevoegd op 2 november 2014) In het licht van een pas gepubliceerd UNICEF-rapport over kinderarmoede in de rijke landen krijgt het cliché van een besparingsbeleid ‘in het belang van onze kinderen’ wel een zeer cynische bijklank.

Europese top: Europa zwicht opnieuw voor grote vervuilers
(toegevoegd op 27 oktober 2014) In het pensioendebat, bij de verdediging van een zero-deficit in de overheidsbegroting, schermen politici vaak met “onze kinderen”, “de komende generaties”. Maar wat klimaatdoelstellingen betreft, een kwestie van véél generaties, is dat argument ver te zoeken! Getuige daarvan de ondermaatse afspraken op de voorbije EU-top.

Nieuws van het vrijhandelsfront
(toegevoegd op 22 oktober 2014) Enkele recente ontwikkelingen rond de vrijhandelsverdragen (TTIP, CETA, TiSA, EPA, …) die de EU momenteel aan het onderhandelen is

Zeer geslaagde anti-TTIP bijeenkomst in Brussel
(toegevoegd op 12 oktober 2014) Verslag van de meeting in Brussel op 11 oktober in het kader van de Europese actiedag tegen de vrijhandelsverdragen TTIP, CETA, TiSA.

Een nieuwe Commissie, een nieuw geluid?
(toegevoegd op 5 oktober 2014) Het Europees Parlement wikt en weegt de kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie; wij wikken en wegen de Europese democratie.
Studie ontkracht hoera-boodschappen over vrijhandelsverdrag TTIP
(toegevoegd op 23 september 2014) De linkse fractie in het Europees Parlement (GUE) liet de studies doorlichten waarop de Europese Commissie zich beroept om TTIP aan te smeren. De Europese Commissie blijkt zich op pseudo-wetenschap te beroepen.

Lessen uit 15 jaar Japanse deflatie
(toegevoegd op 22 september 2014) Het Europees monetair beleid is geobsedeerd door inflatie, maar dreigt net in het omgekeerde euvel te verzanden: deflatie. Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging, doet hierover een boekje open, aan de hand van de Japanse ervaringen.

De “neutrale” rol van de Europese Centrale Bank
(toegevoegd op 18 september 2014) Met totaal verzonnen cijfers wil de voorzitter van de Europese Centrale Bank de “hervormingen” in Europa nog wat versnellen.

Bedrijfswereld schrapt EU-milieubeleid
(toegevoegd op 12 september 2014) De aankondiging van het team van Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, is een soort staatsgreep van de bedrijfswereld en een totale torpedering van het milieubeleid. Dat is de boodschap van het Europees Milieubureau, een coalitie van de grootste milieu-ngo’s in Europa.

Commissie Juncker: hoofdkwartier van rechts Europa
(toegevoegd op 10 september 2014) Een nieuwe Commissie, een nieuw geluid? Of oude wijn in oude zakken?

Nederlands eurocommissaris Frans Timmermans en de democratie
(toegevoegd op 6 september 2014) Op 1 november treedt een nieuwe Europese Commissie aan, met Frans Timmermans als Nederlandse bijdrage. In Brussel is deze man helemaal op zijn plaats, schrijft Willem Bos; of dit wel een compliment is leest u in deze analyse.

Rookgordijnen, lobbys en Europese politiek
(toegevoegd op 30 augustus 2014) Een recente wetenschappelijke studie toonde aan dat de tabakslobby een flinke greep heeft op de Europese besluitvorming. Niets verrassends zult u zeggen. Verrassender is misschien hoe de politieke fracties daarop reageerden in het Europees Parlement.

Een aangekondigde ramp in Oost-Europa
(toegevoegd op 15 juli 2014) Oost- en Centraal-Europa zijn meestal de blinde vlek in onze visie op de Europese Unie. Met deze geopolitieke analyse door Nicolas Bárdos-Féltoronyi, zelf van Hongaarse oorsprong, willen we dat een klein beetje corrigeren.

Na de Europese verkiezingen – DEEL 3
(toegevoegd op 12 juli 2014) In dit laatste deel van onze verkiezingsanalyse proberen we vooruit te denken: welke conclusies zullen de EU-elites uit het verkiezingsresultaat trekken, wat zou er veranderen in hun aanpak?

26-27 juni: Europese top over Spitzenkandidaten, ‘gezonde regelgeving’ en … schaliegas?
(toegevoegd op 25 juni 2014) Waarover zouden de heren en dames Europese leiders het zoal hebben achter de gesloten deuren van hun topbijeenkomst?

Uiterst rechts in Europa en de antiracistische strijd
(toegevoegd op 16 juni 2014) Op de discussieavond in Amsterdam over het electoraal succes van uiterst rechts bij de Europese verkiezingen, gaf Willem Bos, redacteur Ander Europa, een inleiding waarvan hier de samenvatting.

Chantal Mouffe: de meeste Europese landen verkeren in een post-politieke situatie
(toegevoegd op 12 juni 2014) “Rechtse populistische partijen zijn in veel landen de enige die beweren dat er werkelijk een alternatief is”, aldus Mouffe, die daarmee de vinger legt op een fundamenteel gebrek in het politiek gebeuren binnen de EU.

Troika Watch – Nieuwsbrief 4
(toegevoegd op 9 juni 2014) Voor de vierde maal brengt een internationaal team van activisten en analisten een verslag over de toestand in de EU in het algemeen en in tal van lidstaten.

Na de Europese verkiezingen – DEEL 2
(toegevoegd op 6 juni 2014) In dit tweede deel gaan we na wat er uit deze verkiezingen te leren valt voor links.

‘Innovatie in Vlaanderen’ als sleepboot voor het Europees ‘Horizon 2020’ gedrocht
(toegevoegd op 4 juni 2014)
Voor de verandering onderzocht biochemicus Johan Hoebeke eens het Europees ‘Horizon 2020’ programma. En wat vond hij ? De markt!

Na de Europese verkiezingen 2014 – DEEL 1
(toegevoegd op 29 mei 2014) Ander Europa evalueert de resultaten van de Europese verkiezingen. In een eerste deel wordt de vooruitgang van extreem-rechts bekeken.

De Europese verkiezingen in Nederland: mythes en werkelijkheid
(toegevoegd op 24 mei 2014) Op basis van de Ipsos-prognoses geeft Willem Bos een eerste duiding van de verkiezingsresultaten in Nederland

Jongeren in Europa: verontwaardig u !
(toegevoegd op 23 mei 2014) Herman Michiel schreef een bijdrage voor het studentenblad Global. Hij heeft daarbij “een publiek van politiek-geïnteresseerde jongeren voor ogen, die een meer dan gemiddelde kennis van de Europese instellingen hebben, maar gemiddeld ook meer beïnvloed worden door de EU-ideologie”.

Ik vertrouw Karel De Gucht niet
(toegevoegd op 23 mei 2014) Vlaams Europarlementslid Bart Staes (Groen) dient De Gucht van antwoord. De handelscommissaris beschuldigt Staes en andere tegenstanders van het EU-US-vrijhandels- en investeringsverdrag van leugens.

Hoe vrijhandel democratie torpedeert
(toegevoegd op 17 mei 2014) Een overzichtelijk beeld door David Dessers van wat op het spel staat bij het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP)

Griekenland OK, Grieken KO
(toegevoegd op 17 mei 2014) Freddy De Pauw schetst wat de Europese verkiezingen voor de Grieken betekenen.

De SP en de Partij van Europees Links (rechtzetting)
(toegevoegd op 17 mei 2014) De Nederlandse SP is bewust geen lid van de Partij van Europees Links. Ziehier haar argumentatie.

15 mei 2014: Een les in Europese democratie bij het Egmontpaleis
(toegevoegd op 15 mei 2014) Braaf en vreedzaam protest werd op politiegeweld onthaald terwijl bedrijfslobbyisten met Europese toppolitici overleggen in het Brussels Egmontpaleis.

Vredesactie weegt Vlaamse Europarlementsleden op hun vredesintenties
(toegevoegd op 7 mei 2014) Wie stemt voor meer militaire subsidies ? Voor drones? Wie verzet zich tegen wapenexport? Alleen Bart Staes (Groen) is net niet gebuisd. (pdf file, 1.1 MB)

Europese verkiezingen 2014: een terugblik met het oog op de toekomst
(toegevoegd op 30 april 2014) Wie sturen we straks naar het Europees Parlement? Herman Michiel keek naar de politieke opstelling gedurende de voorbije jaren van PvdA, sp.a, GroenLinks, Groen, SP en PVDA en trekt daaruit zijn conclusies.

Een heel andere visie van de FNV op Europa
(toegevoegd op 25 april 2014) Door een intense discussie in het ‘ledenparlement’ van de Nederlandse vakbondskoepel FNV werd een aanvankelijk weinigzeggende tekst aanzienlijk verrijkt en verbeterd.

Franse PS: 50 miljard bezuinigen en kampanje voeren tegen het bezuinigingsbeleid
(toegevoegd op 20 april 2014) Bij de start van haar Europese campagne haalde de Franse PS uit naar het Europees antisociaal besparingsbeleid … één dag nadat diezelfde PS voor 50 miljard antisociale besparingen had aangekondigd. Zoveel hypocrisie was te veel voor de Spaanse jongeren van Marea Granate.

Verslag van de conferentie van Europees Links
(toegevoegd op 12 april 2014) In Brussel had een conferentie plaats over het Europees beleid en de alternatieven daarvoor; de conferentie was georganiseerd door de Partij van Europees Links.

Agressieve dokwerkers tegen vreedzame Commissie?
(toegevoegd op 7 april 2014) De media maken zich van de rellen tussen dokwerkers en politie op de Europese vakbondsbetoging van 4 april gemakkelijk af als “het werk van dronken relschoppers”. En als die dokwerkers nu eens meer inzicht hadden in de Europese verhoudingen dan die media?

Troika Watch – Nieuwsbrief 3
(toegevoegd op 24 maart 2014) Een geactualiseerd overzicht van de gevolgen van het EU-beleid en het verzet daartegen in diverse lidstaten.

De rampzalige sociale en arbeidsmarkthervormingen in Spanje
(toegevoegd op 19 maart 2014) “Wat we nu in Spanje zien gebeuren is een droom voor conservatieve krachten die de dominante krachten in de Spaanse staat geweest zijn. Ze bekomen wat ze altijd al wilden: een vermindering van de lonen, een zeer angstige beroepsbevolking, zwakke vakbonden en de ontmanteling van de verzorgingsstaat. En ze doen dit alles met het excuus dat er geen alternatief is”, aldus de Spaanse professor Vicente Navarro.

Geslaagde actie tegen vrijhandelsverdrag EU-USA
(toegevoegd op 13 maart 2014) Verslag van de protestbijeenkomst voor de kantoren van eurocommissaris De Gucht

Financiële markten in TTIP: winst zonder democratie
(toegevoegd op 13 maart 2014) Het geplande vrijhandelsverdrag van de EU met de VS houdt ook op het vlak van de financiële diensten grote gevaren in. Een analyse door Frank Vanaerschot, medewerker van FairFin.

“Het was een echte revolutie
(toegevoegd op 8 maart 2014) Een interview met Vasyl Cherepanin (Oekraïne).

Competitiviteit, loonkost en boerenbedrog
(toegevoegd op 8 maart 2014) De mantra van de loodzware loonkosten en hun vernietigend effect op de competitiviteit blijkt slechts overeind te kunnen blijven door de cijfers geweld aan te doen, aldus een analyse van Ronald Janssen.

Crisis in Europa – maar voor wie?
(toegevoegd op 28 februari 2014) Op een informatieavond georganiseerd door de Leuvense ACV-jongeren gaf H. Michiel (Ander Europa) een uiteenzetting over achtergronden en gevolgen van de eurocrisis en het antisociaal beleid dat erop volgde. Veel concrete gegevens in een powerpointpresentatie (5 MB; best openen als “diavoorstelling” en klikken om de animatie te doorlopen.)

Spoorbonden betogen op 25 februari in Straatsburg tegen het ‘vierde spoorwegpakket’
(toegevoegd op 21 februari 2014) Een ruime meerderheid van het Europees parlement is van plan een nieuwe liberaliseringsverplichting aan het spoor op te leggen. ‘Dwarsliggers’ uit heel Europa zullen hun verzet daartegen laten blijken.

EU, Nobelprijs voor de vrede, subsidieert telegeleide oorlogsvoering
(toegevoegd op 14 februari 2014) In een uitgebreide studie van StateWatch en Transnational Institute wordt aangetoond hoe op een sluikse manier Europese onderzoeksfondsen naar de wapenindustrie versluisd worden voor de ontwikkeling van onbemande vliegtuigen (“drones”)

Crisis en armoedestatistieken in de EU
(toegevoegd op 10 februari 2014) Men moet ernstige vraagtekens plaatsen bij de officiële cijfers over de evolutie van de armoede in Europa sinds de financiële crisis.

Barsten in het neoliberale front
(toegevoegd op 10 februari 2014) We berichtten eerder over het perverse voornemen van de EU om ‘contracten’ te laten tekenen door de lidstaten, waarbij ze zich tot neoliberale hervormingen verplichten. Op de Europese top van december kwam het nog niet tot een akkoord hierover, maar dat is een reden te meer om het verzet ertegen des te beter te organiseren.

‘Een transatlantische grondwet wordt achter gesloten deuren onderhandeld’
(toegevoegd op 7 februari 2014) De Europese Unie en de VS onderhandelen al geruime tijd over een omvattend handelsakkoord tussen de twee blokken. Bedoeling is om de handelsstromen te intensifiëren en zo de economie aan te zwengelen. Dit Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) kan echter verregaande gevolgen hebben voor de huidige Europese regelgeving en stoot daarom ook op weerstand. Marc Maes, beleidsmedewerker Europees handelsbeleid bij 11.11.11, geeft tekst en uitleg.

Wapenexport ondermijnt geloofwaardigheid van de EU
(toegevoegd op 5 februari 2013) Het lijkt een surrealistische ‘handelsbalans’: voor 40 miljard euro wapens exporteren en de Nobelprijs voor de vrede ‘importeren’, dit alles in hetzelfde jaar 2012 … Ludo De Brabander (Vrede vzw) kijkt ook naar de Belgische bijdrage in deze macabere commerce.

Een unie voor grote banken
(toegevoegd op 2 februari 2014) De nieuwe Europese regels voor de bankenunie zijn helemaal geen middel om in de toekomst te vermijden dat reddingsoperaties met overheidsgeld moeten gebeuren, en gepaard gaan met strenge soberheidsmaatregelen. Ze lijken eerder een overwinning voor de financiële sector om door te gaan zoals vanouds.

Troika Watch – Nieuwsbrief 2
(toegevoegd op 28 januari 2014) Een nieuw overzicht van de gevolgen van het EU-beleid en het verzet daartegen.

Europees klimaatplan vér onder de lat
(toegevoegd op 24 januari 2014) De Europese Unie geeft zich graag uit voor de wereldkampioen milieu- en klimaatbeleid. Maar over het nieuwe Europese klimaatbeleidsplan zegt David Dessers (Climaxi, beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid) dat het gaat over het “terugschroeven van de EU-ambities”.

Troika Watch – Nieuwsbrief 1
(toegevoegd op 3 januari 2014) Welke zijn de gevolgen van de Troika-politiek in Griekenland, Ierland, Portugal, Cyprus, Spanje, Italië, Slovenië? Globalinfo.nl vertaalde de eerste nieuwsbrief van Troika Watch.

Attac-studie vernietigend voor “redding van Ierland”
(toegevoegd op 1 januari 2014) De EU voert Ierland op als het succesnummer van haar soberheidsbeleid. Een studie door Attac-medewerkers uit Ierland, Oostenrijk en Frankrijk laat daar niets van overeind.

Groen lust EU-US vrijhandelsverdrag niet
(toegevoegd op 23 december 2013) “Deze vrijhandelsonderhandelingen stellen de belangen van grote multinationals boven de veiligheid van de burger. Dat is onaanvaardbaar”, aldus Vlaamse, Belgische en Europese parlementariërs van Groen.

Begrotingsverdrag: het bal der hypocrieten
(toegevoegd op 22 december 2013) Op 19 en 20 december was er niet alleen een Europese top, maar in België werd ook het “begrotingsverdrag” goedgekeurd door het Brussels en Waals parlement, en het parlement van de Federatie Wallonie-Bruxelles. Net zoals op de top, werd hier een staaltje van “democratie op z’n EU’s” ten beste gegeven!

Europese top kan slechts achter zware politiecordons doorgaan
(toegevoegd op 20 december 2013) Verslag en foto’s van de mobilisatie D19-20 tegen de Europese top in Brussel

AlterSummit: een Europees antwoord op een Europese bedreiging
(toegevoegd op 17 december 2013) In een gemeenschappelijk standpunt verzetten een hele reeks organisaties zich tegen het Europees beleid. Op 19 december zullen ze dit verzet op diverse manieren tot uiting brengen.

Wil de Europese Top van 19-20 december ontslagen subsidiëren?
(toegevoegd op 12 december 2013) Het begon op de top van december 2012, maar op de top van volgende week komt er waarschijnlijk een vervolg aan: perverse contracten tussen de EU en de lidstaten. Kenneth Haar legt uit wat voor nieuws de EU in petto heeft.

Maatschappelijke organisaties eisen andere basis voor Europees handels- en investeringsbeleid
(toegevoegd op 11 december 2013) De Alternative Trade Mandate-alliantie (ATM) lanceerde een alternatieve visie op het Europese handels- en investeringsbeleid. Vanuit Nederland is er deelname door Platform Aarde Boer Consument, SOMO en Transnational Institute. In België doen CNCD, CEO, Fair Trade Advocacy Office en 11.11.11 mee.

Flexicurity: een model dat er nooit een was
(toegevoegd op 7 december 2013) Ronald Janssen doorprikt niet alleen de mythe van de Deense flexicurity, maar ook die van de geloofwaardigheid van cijferfabrieken als de OESO.

Structurele hervormingen: men moet weten wat men wil!
(toegevoegd op 24 november 2013) Het Europees economisch beleid is niet alleen nefast voor de lonen, maar dreigt op deflatie uit te draaien, zo betoogt Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging. En dat zou de ellende nog kunnen vergroten… Een interessante maar vrij moeilijke tekst, die we door een reeks voetnoten toegankelijker hebben gemaakt.

Europese top van december 2013 moet de EU verder militariseren
(toegevoegd op 13 november 2013) Terwijl de Europese Unie steeds meer een bedreiging vormt voor haar eigen inwoners, is ze ook een militair potentieel aan het opbouwen dat tegen andere volkeren kan ingezet worden. Ludo De Brabander (Vrede v.z.w.) analyseert wat daarover tijdens de top van 19-20 december op de agenda staat.

Commissie inschikkelijk, fossielen tevreden …
(toegevoegd op 12 november 2013) Er moet een ongelooflijk goede teamspirit zijn tussen de Europese Commissie en de kapitalisten van de fossiele energiesector! Tussen wenk en toezegging verlopen amper enkele dagen … Onverwacht vervolg op het artikel van Daniel Tanuro over de’ ontevreden fossielen’.

Ontevreden fossielen… Vakbonden weest waakzaam!
(toegevoegd op 7 november 2013) De grote heren van de traditionele (fossiele) energiesector in Europa vinden dat de omschakeling naar hernieuwbare energie dringend moet … teruggeschroefd worden. Auteur en ecosocialist Daniel Tanuro brengt dit in verband met de concurrentiestrijd met de Verenigde Staten, die een machtspositie wisten te veroveren op energievlak door nieuwe (en zeer milieubelastende) technieken als de exploitatie van schaliegas, teerzanden enz. Met het tewerkstellingsargument proberen de Europese energiekapitalisten de vakbonden voor hun kar te spannen…

Een kritische reactie op de ‘Europavisie’ van de FNV
(toegevoegd op 5 november 2013) De Nederlandse vakcentrale FNV publiceerde een ‘Europavisie’ waarmee ze de discussie over de Europese Unie onder de leden wil op gang brengen. Willem Bos, vakbondslid en coördinator van Ander Europa, ging graag in op deze uitnodiging en schreef een uitgebreide reactie.


AlterSummit: een Europees antwoord op een Europese bedreiging
(toegevoegd op 17 december 2013) In een gemeenschappelijk standpunt verzetten een hele reeks organisaties zich tegen het Europees beleid. Op 19 december zullen ze dit verzet op diverse manieren tot uiting brengen.

Wil de Europese Top van 19-20 december ontslagen subsidiëren?
(toegevoegd op 12 december 2013) Het begon op de top van december 2012, maar op de top van volgende week komt er waarschijnlijk een vervolg aan: perverse contracten tussen de EU en de lidstaten. Kenneth Haar legt uit wat voor nieuws de EU in petto heeft.

Maatschappelijke organisaties eisen andere basis voor Europees handels- en investeringsbeleid
(toegevoegd op 11 december 2013) De Alternative Trade Mandate-alliantie (ATM) lanceerde een alternatieve visie op het Europese handels- en investeringsbeleid. Vanuit Nederland is er deelname door Platform Aarde Boer Consument, SOMO en Transnational Institute. In België doen CNCD, CEO, Fair Trade Advocacy Office en 11.11.11 mee.

Flexicurity: een model dat er nooit een was
(toegevoegd op 7 december 2013) Ronald Janssen doorprikt niet alleen de mythe van de Deense flexicurity, maar ook die van de geloofwaardigheid van cijferfabrieken als de OESO.

Structurele hervormingen: men moet weten wat men wil!
(toegevoegd op 24 november 2013) Het Europees economisch beleid is niet alleen nefast voor de lonen, maar dreigt op deflatie uit te draaien, zo betoogt Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging. En dat zou de ellende nog kunnen vergroten… Een interessante maar vrij moeilijke tekst, die we door een reeks voetnoten toegankelijker hebben gemaakt.

Europese top van december 2013 moet de EU verder militariseren
(toegevoegd op 13 november 2013) Terwijl de Europese Unie steeds meer een bedreiging vormt voor haar eigen inwoners, is ze ook een militair potentieel aan het opbouwen dat tegen andere volkeren kan ingezet worden. Ludo De Brabander (Vrede v.z.w.) analyseert wat daarover tijdens de top van 19-20 december op de agenda staat.   

Commissie inschikkelijk, fossielen tevreden …
(toegevoegd op 12 november 2013) Er moet een ongelooflijk goede teamspirit zijn tussen de Europese Commissie en de kapitalisten van de fossiele energiesector! Tussen wenk en toezegging verlopen amper enkele dagen … Onverwacht vervolg op het artikel van Daniel Tanuro over de’ ontevreden fossielen’.

Ontevreden fossielen… Vakbonden weest waakzaam!
(toegevoegd op 7 november 2013) De grote heren van de traditionele (fossiele) energiesector in Europa vinden dat de omschakeling naar hernieuwbare energie dringend moet … teruggeschroefd worden. Auteur en ecosocialist Daniel Tanuro brengt dit in verband met de concurrentiestrijd met de Verenigde Staten, die een machtspositie wisten te veroveren op energievlak door nieuwe (en zeer milieubelastende) technieken als de exploitatie van schaliegas, teerzanden enz. Met het tewerkstellingsargument proberen de Europese energiekapitalisten de vakbonden voor hun kar te spannen… 

Een kritische reactie op de ‘Europavisie’ van de FNV
(toegevoegd op 5 november 2013) De Nederlandse vakcentrale FNV publiceerde een ‘Europavisie’ waarmee ze de discussie over de Europese Unie onder de leden wil op gang brengen. Willem Bos, vakbondslid en coördinator van Ander Europa, ging graag in op deze uitnodiging en schreef een uitgebreide reactie.

De toestand in Europa en het noodzakelijk verzet daartegen
(toegevoegd op 2 november 2013) Een bijdrage van H. Michiel (Ander Europa) voor de discussies op de Derde Dag van het Socialisme (2 november, Antwerpen)

REFIT: als de Commissie de eenvoud preekt, burger, pas op je rechten!
(toegevoegd op 29 oktober 2013) De Europese Commissie lanceerde een programma voor de ‘verlichting van de wetgeving’, maar ‘oplichting van de bevolking‘ zou een betere omschrijving zijn.

EU-reis naar Israël: normaliseren van Apartheid
(toegevoegd op 25 oktober 2013) De EU geeft soms de indruk kritischer te staan dan de USA tegenover de repressie die de staat Israel uitoefent op de Palestijnen. Maar als het op business aankomt blijft daar weinig van over. Palestina Solidariteit vzw bericht over de recente reis van eurocommissaris Tajani naar Israel, met in zijn zog een reeks bedrijven en belangenorganisaties.

Een Trojaans paard voor sociaal Europa
(toegevoegd op 23 oktober 2013) Op 2 oktober deed de Europese Commissie een mededeling over ‘de sociale dimensie van de monetaire unie”. Hoe weinig sociaal en hoe sterk monetair die Unie wel is wordt scherp geanalyseerd door Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging.

Vijf jaar crisis: nog niet veel geleerd, en nog steeds risico’s
(toegevoegd op 21 oktober 2013) Europese leiders beweren dat ze de lessen uit de crisis hebben getrokken, en dat herhaling ervan zal vermeden worden door strenge regels op de financiële instellingen. Wat is daarvan aan? Myriam Vander Stichele van het Transnational Institute bestudeert sinds 1990 het wereldje van het grote geld, en haar oordeel is heel wat minder geruststellend.

Transatlantisch Partnerschap: weg met die handel!
(toegevoegd op 3 oktober 2013) Op 7 oktober begint een nieuwe onderhandelingsronde EU-US voor het afsluiten van een akkoord over vrijhandel en investeringsbescherming. Wat staat er op het spel?

11 jaar EPA’s: ACP-landen in de tang genomen
(toegevoegd op 1 oktober 2013) De Europese Commissie ziet in haar ‘Economische Partnerschapsakkoorden’ (EPA’s) met landen uit het Zuiden een bijdrage tot duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. Marc Maes (11.11.11, koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging) opent daarover een ander boekje.
Wij willen niet concurreren tot we erbij creveren
(toegevoegd op 26 september 2013) Een brochure tegen de loonstop en de Europese concurrentieideologie, uitgebracht door de Brusselse Actiecomités.

Het Begrotingsverdrag: een nieuw stuk geschut tegen de Europese volkeren
(toegevoegd op 13 september 2013) De Europese elites brachten reeds een heel arsenaal in stelling tegen de bevolking; het ‘begrotingsverdrag’ voegt daar nog een zwaar kanon aan toe.

OXFAM-studie waarschuwt voor oprukkende armoede in Europa
(toegevoegd op 12 september 2013) Net wanneer commissievoorzitter Barroso zijn pocherige ‘state of the union’ bracht, maakte OXFAM-Solidariteit een studie bekend die de Europese leiders met schaamte zou moeten vervullen. Met een dergelijk beleid is één op de vier Europeanen arm in 2025, is één van de conclusies …

Het IMF, Spanje en de terugkeer van het sprookje over consumentenvertrouwen
(toegevoegd op 8 september 2013) Sommigen dachten dat het IMF ‘socialer’ was geworden, omdat het minder aandringt op een strak begrotingsbeleid. Maar in de plaats daarvan richt het nu zijn pijlen des te meer op de lonen. Voor Spanje deed het IMF een ‘denkoefening’ met een loonsvermindering van 10%. Analyse door Ronald Janssen.


Arbeiders in Europa: beconcurreer elkaar!

(toegevoegd op 28 augustus 2013) Een gedocumenteerde illustratie van het pervers karakter van het Europees ‘economisch bestuur’, door Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging

Militarisme in de Europese Unie: De defensie industrie task force
(toegevoegd op 19 augustus 2013) De Commissie wil de Europese wapenmarkt liberaliseren en de wapenindustrie toegang geven tot de fondsen voor wetenschappelijk onderzoek. Een bericht van de Nederlandse vredesorganisatie Campagne tegen Wapenhandel.

Kan Spanje hetzelfde bereiken als Letland en Ierland?
(toegevoegd op 16 augustus 2013) Volgens eurocommissaris Olli Rehn zouden de draconische hervormingen in Letland en Ierland vruchten aan het afwerpen zijn. Spanje zou dus maar beter dit voorbeeld volgen, aldus Rehn. Tot een heel andere bevinding komt Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging.

Lonen en collectieve onderhandelingen moeten gerespecteerd en gestimuleerd worden
(toegevoegd op 2 juli 2013) Net zoals Anne Dufresne in haar recent artikel vraagt Ronald Janssen zich af wat moet gebeuren tegen de frontale aanval op de lonen. De collectieve onderhandeling is en blijft het belangrijkste wapen van de georganiseerde arbeidersbeweging, en ligt daarom ook sterk onder EU-vuur.

Europese Top van juni 2013: een EU-schaamlapje van 8 miljard euro
(toegevoegd op 29 juni 2013) De Europese leiders kwamen weer eens bijeen. Ze gaan verder met hun nefast beleid, maar denken met een paar miljard euro de jeugdwerkloosheid te kunnen terugdringen.

Reacties van de vakbonden op de aanvallen van de EU op de lonen
(toegevoegd op 28 juni 2013) Anne Dufresne, onderzoekster aan de UCL, gaat na welke strategie vakbonden ontwikkelen tegen de frontale aanval van de EU op de lonen.

Alter Summit Athene 7-8 juni 2013: startschot voor Europese sociale verzetsbeweging?
(toegevoegd op 16 juni 2013) Herman Michiel nam deel aan de “alternatieve top” in Athene. Een poging tot tussentijds bilan van een belangrijk initiatief.

Ongelijkheid in Duitsland: hoe de hervorming van de arbeidsmarkt vrouwen terug naar de haard stuurt
(toegevoegd op 16 juni 2013) De beruchte Duitse minijobs veroordelen miljoenen mensen niet alleen tot armoede, maar betekenen voor veel vrouwen ook een terugval in de afhankelijkheid.

België als testcase voor de aanval op de werkende bevolking
(toegevoegd op 3 juni 2013) Kenneth Haar is een Deen die in Brussel als medewerker van Corporate Europe Observatory (CEO) onderzoek doet naar de invloed van bedrijfslobbys op het Europees beleid. In deze bijdrage geeft hij zijn opinie over de ‘aanmaningen’ die de Europese Commissie eind mei deed aan België.

Frankfurt: ein, zwei! Blockupy!
(toegevoegd op 3 juni 2013) Verslag van een deelnemer aan de acties op 31 mei en 1 juni rond de Europese Centrale Bank

Europese miljoenensubsidies naar Israëlische defensie-industrie
(toegevoegd op 3 juni 2013) Ludo De Brabander (Vrede) bericht over de Europese onderzoeks- en ontwikkelingssubsidies die bij Israëlische bedrijven en instellingen uit de militaire sector belanden. Dat bleek onlangs na een vraag aan de Europese Commissie door Groen europarlementslid Bart Staes.

Reële lonen in de eurozone: geen dubbele maar een permanente dip
(toegevoegd op 1 juni 2013) “Als we rekenen vanaf 2009 en tot 2014 zal het reële loon per werker gedaald zijn met 22% in Griekenland, 7% in Spanje en Portugal, 5% in Ierland, en 2-3% in Oostenrijk, Nederland en Italië. In feite is een verhoging van het reële loon in de eurozone in de voorbije jaren beperkt gebleven tot twee landen: Duitsland en Finland.Ronald Janssen, economisch adviseur bij de Europese vakbeweging in Brussel, houdt ons nauwkeurig op de hoogte van de resultaten van de Europese politiek.

“Belzum did not teekeuh suffissent aksioneuh to correcteuh its deficiteuh”
(toegevoegd op 29 mei 2013) Kreeg België geen boete van de Europese Commissie? Wat zijn de “aanbevelingen” dan?

Wat te doen aan de schulden en de euro?
(toegevoegd op 21 mei 2013) Het scheelde weinig of het Griekse linkse Syriza had een jaar geleden de verkiezingen gewonnen. Wat zou een linkse regering kunnen/moeten doen? Hoe zou ze zich kunnen wapenen tegen de represailles van heel rechts Europa? Zou ze de euro moeten verwerpen? Een aantal linkse economisten dacht hierover na en gaf er een manifest over uit.

Alter Summit lanceert zijn Manifest van de volkeren
(toegevoegd op 21 mei 2013) Alter Summit is een recent samenwerkingsverband tussen tientallen sociale bewegingen en vakbondscentrales uit heel Europa, verenigd door hun wil om de neoliberale EU te bestrijden en het roer in Europa helemaal om te keren. Op de bijeenkomst van Zagreb (10-11 mei) werd de laatste hand gelegd aan het Manifest. waarvan we u nu de Nederlandse versie kunnen voorleggen. Dit Manifest is het lezen meer dan waard. Het beperkt zich immers niet tot een oproep tegen het soberheidsbeleid en voor economische groei, maar schetst de contouren van een democratisch, sociaal, ecologisch en feministisch Europa. Op 7-8 mei organiseert Alter Summit een reeks manifestaties in Athene, samen met de Griekse strijdorganisaties.

Economische crisis, maar defensie blijft kerngezond
(toegevoegd op 16 mei 2013) “Wapenexport is een kwestie van overleven”, aldus Christian-Peter Prinz zu Waldeck, de directeur van de Duitse federatie van de defensie-industrie. Sommigen moeten blijkbaar sterven opdat anderen zouden overleven. Ludo De Brabander (Vrede vzw) ging na hoe het zit met de soberheidspolitiek in militair Europa.

Als een Vos de Europese passie preekt
(toegevoegd op 16 mei 2013) In Uitpers legt Piet Lambrechts de “professionele verdedigers van de Europese Unie” op de rooster. Die Unie mag nog zo asociaal en anti-democratisch zijn, er zijn altijd wel een aantal sycofanten die hun brood (goed) verdienen met het tegendeel te beweren. Sommigen doen dat zelfs in naam van de “wetenschap” aan een universiteit …

Stop de lagekostenarbeid – Pleidooi voor een Europees minimumloon
(toegevoegd op 7 mei 2013) Stephen Bouquin, Professor Sociale Wetenschappen en militant van Rood! , wil de neerwaartse sociale spiraal afblokken door het leggen van een sociale fundering. Een Europees minimumloon is daar een onderdeel van. Met toelating van de auteur overgenomen uit De Gids, tijdschrift van het Vlaams Algemeen Christelijk Werknemersverbond.

NOLOVER en het eurozone-experiment van interne loondevaluatie
(toegevoegd op 22 april 2013) Ronald Janssen brengt een aantal ontstellende cijfers en trends over de lonen in landen die “ten prooi viel aan de dictatuur van de trojka”

Over de vakbonden in Duitsland
(toegevoegd op 22 april 2013) De uiteenzetting door Maria Clara Roque over de Duitse vakbonden (cfr. meeting 9 maart) is nu ook in het Nederlands vertaald.

Is dit nu wat de politici van alle partijen wilden?
(toegevoegd op 12 april 2012) Nu de Europese Commissie voor de tweede keer haar economische doorlichting van de lidstaten doorvoert, om eind mei haar beleidsaanbevelingen te doen, ziet men welke ontoelaatbare macht deze onverkozen club kreeg van de Europese en nationale volksvertegenwoordigers.

Loonindexering: bericht van de Trojka aan België, Luxemburg en Malta
(toegevoegd op 10 april 2013) Nu Cyprus naar de pijpen van de Trojka moet dansen, wordt het loonindexeringssysteem er ontmanteld. Een duidelijke hint aan andere landen die ook zulk systeem hebben, waarschuwt Ronald Janssen, economisch adviseur werkzaam bij de Europese vakbeweging in Brussel.

Bezuinigen of net niet om de crisis te bestrijden? Allebei fout!
(toegevoegd op 8 april 2013) Dirk Barrez argumenteert in De Wereld Morgen zeer terecht dat het antwoord op de Europese soberheidspolitiek niet gewoon “groei” en “business as usual” kan zijn. De crisis bestrijden en tegelijk de toekomst winnen, dat is de inzet.

Het Europees defensieagentschap: waar bedrijfsleiders vriend aan huis zijn
(toegevoegd op 6 april 2013) Vredesactie bericht over de conferentie van het Europees defensieagentschap EDA op 21 maart. Een onderonsje van Europese politici, militairen en wapenfabrikanten, die zich afvragen hoe Europees onderzoeksgeld naar militaire projecten kan vloeien.

“One wedding and three funerals” voor sociaal Europa DEEL 3 – De sociale dimensie als kern van het Europees Economisch Bestuur
(toegevoegd op 6 april 2013) Derde en laatste deel van Ronald Janssen’s analyse van het “stappenplan naar een echte economische en monetaire unie”. De auteur wijst op de zeer asociale weg die de economische coördinatie dreigt in te slaan, in het bijzonder de “contractuele overeenkomsten” die lidstaten met de Commissie zouden moeten afsluiten. Janssen toont ook in detail aan dat zulk beleid in strijd is met allerlei sociale bepalingen in de Europese wetgeving. Dat maakt zijn praktische voorstellen des te problematischer, aangezien die neerkomen op … weer eens vertrouwen in juridische bepalingen.

“One wedding and three funerals” voor sociaal Europa DEEL 2 – Komt er een vernieuwde Europese werkgelegenheidsstrategie die de uitdaging aankan?
(toegevoegd op 29 maart 2013) Tweede deel van Ronald Janssen’s analyse van het “stappenplan naar een echte economische en monetaire unie”. Hierin veel aandacht voor het contrast tussen soft law als het op sociale doelstellingen aankomt, en de hard law van het economisch bestuur.

Het Europees economisch bestuur: een survivalkit voor syndicalisten
(toegevoegd op 28 maart 2013) Een nuttige brochure (18 blz., pdf) met een basisuitleg en een lexicon over het Europees economisch bestuur. Een uitgave van de BBTK, bediendenbond van de Belgische socialistische vakbond ABVV.

De Trojka dynamiteert het Cypriotisch casino… en het Cypriotisch volk
(toegevoegd op 26 maart 2013) Een standpunt van het Franse Attac over de “redding” van Cyprus

“One wedding and three funerals” voor sociaal Europa DEEL 1 – De terugkeer van Sociaal Europa
(toegevoegd op 25 maart 2013) Onder een leuk bedachte titel beschrijft Ronald Janssen een heel wat minder leuke dreiging die uitgaat van Van Rompuys “stappenplan naar een echte economische en monetaire unie”. Het eerste artikel in een reeks van drie.

2-pack goedgekeurd: Europarlement heeft meer vertrouwen in de Europese Commissie dan in de nationale parlementen
(toegevoegd op 21 maart 2013) Aan de Europese wetgeving werd op 12 maart met een nieuw anti-democratisch, anti-sociaal onderdeel toegevoegd. Een doorlichting door Herman Michiel.

Nieuwste wanhoopsdaad van de euroleiders: hold-upje in Cyprus
(toegevoegd op 19 maart 2013) Zou de EU eindelijk het groot geld durven aanpakken? Wat in Cyprus gebeurt is daarvan zeker geen uiting.

“Actiecomités tegen de soberheidspolitiek in Europa” organiseren internationale meeting in Brussel
(toegevoegd op 12 maart 2013) Als aanloop naar de Europese mobilisaties van 13-14 maart tegen de ‘lentetop’ van de EU organizeerden de Actiecomités tegen de soberheidspolitiek in Europa een meeting met syndicale militanten uit Griekenland, Spanje, Italië en België, waarin vooral nagedacht werd over strijdmethodes “om te winnen”.

Manifest van arbeidsrecht-juristen vraagt EU sociale rechten te respecteren
(toegevoegd op 27 februari 2013) Reeds 400 Europese juristen ondertekenden een Manifest waarin ze de vertrappeling van de sociale rechten aanklagen.

Sociaal beleid in de Europese Unie?
(toegevoegd op 25 februari 2013) Een powerpoint-presentatie over de evolutie van het Europees sociaal beleid, van de EGKS (1951) tot het Begrotingsverdrag (2013).

Handige brochure over het Europees crisisbeleid
(toegevoegd op 25 februari 2013) In onze rubriek ‘Brochures‘ vindt u een kleine publicatie van de Actiecomités tegen de soberheidspolitiek in Europa. Op een beknopte wijze wordt u er wegwijs gemaakt in het ‘Europees economisch bestuur’, de verzamelnaam voor een asociaal, ondemocratisch beleid waarvoor de crisis het alibi is.

Geheime ’trialoog’ leidt tot akkoord over ’two-pack’
(toegevoegd op 24 februari 2013) Tussen de Europese instellingen werd een akkoord bereikt waardoor o.a. een einde komt aan de bevoegdheid van nationale parlementen om soeverein over het budget te beslissen.

Werkloosheid is slechts het topje van de ijsberg
(toegevoegd op 8 februari 2013) Ronald Janssen, economisch adviseur voor de Europese vakbeweging, kijkt achter de recent gepubliceerde werkloosheidscijfers van Eurostat. Ze zijn op zichzelf reeds rampzalig, maar belichten slechts een stukje van de miserie…

Het belang van onafhankelijke collectieve loononderhandelingen
(toegevoegd op 28 januari 2013) De Europese Commissie heeft het altijd over de loonevolutie die moet in toom gehouden worden. Maar over welk loon heeft ze het? Nominaal of reëel? Ronald Janssen dook in het cijfermateriaal van de Commissie zelf, en komt tot verontrustende vaststellingen. Een technische analyse, die echter leidt tot een duidelijke boodschap: vakbonden, sta op uw strepen!

De omsingeling van Europa door de Europese Unie
(toegevoegd op 18 januari 2013)De EU houdt de Europese samenleving in de tang, en beschikt hiervoor over een uitgebreid arsenaal juridische en politieke middelen.

De bezuinigingskoers leidt ons … recht naar de Titanic-ijsberg
(toegevoegd op 15 januari 2013) Ronald Janssen laat niet veel heel van een opiniestuk van eurocommissaris Olli Rehn in de Financial Times.

Over het hoeden van de Italiaanse democratie
(toegevoegd op 8 januari 2013 )
Op 24 en 25 februari hebben in Italië vervroegde parlementsverkiezingen plaats. Leigh Phillips laat zich niet afleiden door het circus-gehalte van Berlusconi, maar wijst erop dat de democratie in Europa zelf steeds meer een bunga-bunga-karakter krijgt.

Vakbonden zijn sterker dan ze misschien denken
(toegevoegd op 31 december 2012) Ronald Janssen, economisch adviseur werkzaam bij de Europese vakbeweging in Brussel,wijst op de grote gevaren vervat in de ‘hervormingscontracten’ die lidstaten zouden moeten afsluiten met de Europese instellingen, zoals besproken op de voorbije top. Hij pleit er dan ook terecht voor dat vakbonden hiertegen een strategie zouden ontwikkelen. Toch is het zeer twijfelachtig of de louter juridische weg die hij daarbij voorstelt naar iets anders leidt dan de nederlaag.

Europese top van december 2012: nog meer antisociaal beleid in voorbereiding
(toegevoegd op 16 december 2012) Sussende berichten als zou het ‘plan Van Rompuy’ grotendeels afgevoerd zijn tijdens de voorbije top kloppen niet.

Naar een echte economische en monetaire dictatuur
(toegevoegd op 10 december 2012) Onder de grootste onverschilligheid van de media, maar ook van de vakbonden, zijn de Europese leiders bezig een autoritair regime in te stellen, waar geen plaats is voor sociale politiek en democratische beslissingen. Over dit ‘Plan Van Rompuy’ wordt verder onderhandeld op de top van 13-14 december.

Europa en de Palestijnse bezette gebieden, of hoe de EU de vrede verkwanselt
(toegevoegd op 5 december 2012) Een gedetailleerd rapport van 22 ngo’s toont de dubbelzinnige houding van de EU aan t.o.v. de kolonisatiepolitiek van Israel in de Palestijnse gebieden. Koen Dille nam het rapport voor u door.

Je bent beter niet gehandicapt in de Europese Unie
(toegevoegd op 27 november 2012) Een grootschalige wetenschappelijke studie toont aan dat gehandicapten nog méér dan de andere burgers lijden onder het Europees beleid.

We zijn allen Grieken!
(toegevoegd op 20 november 2012) Ronald Janssen, economisch adviseur werkzaam bij de Europese vakbeweging in Brussel, maakt terecht een zeer verontwaardigde analyse van een nieuw rapport van de Europese Commissie. Het gaat om een regelrechte aanval op de elementaire werkersrechten en vakbondsbevoegdheden, en wordt hopelijk ook door vakbonden onderkend als een oorlogsverklaring. Verplichte lectuur voor iedereen die enige interesse heeft voor de sociale en democratische rechten in Europa!!

Bij de ‘bankenunie’ gaat het niet om veiliger banken
(toegevoegd op 15 november 2012) Corporate Europe Observer doorprikt de mythe dat de geplande ‘bankenunie’ onder de vleugels van de Europese Centrale Bank komaf zal maken met het geploeter van de plutocraten.

Europese actiedag 14N: begin van een dynamiek
(toegevoegd op 15 november 2012) Wie goed kijkt, ziet dat de Europese actiedag van 14 november wel degelijk een succes was.

Besparingen voor het volk, welvaart voor de banken
(toegevoegd op 13 november 2012) We vertaalden een zeer interessant artikel uit het uitstekende Britse tijdschrift Red Pepper. Andrew Bowman en Leigh Phillips analyseren de politiek van de Europese Centrale Bank; hun bevinding is dat de EU wel degelijk een welvaartstaat is, maar … voor de banken. Een lang artikel dat enige inspanning vergt, maar ten zeerste aanbevolen!

 

Vredesprijs voor een nobele Unie?
(toegevoegd op 16 oktober 2012 ) Regeringen vervuld van walg door twee wereldoorlogen tekenden in 1957 de akkoorden van Rome en bedisselden ondertussen geheime plannen om nucleaire wapens te ontwikkelen.

Nobelprijs van de Vrede voor de EU roept vragen op
(toegevoegd op 15 oktober 2012) Ludo De Brabander (Vrede vzw) en Georges Spriet volgen de vredesproblematiek en de Europese politiek al vele jaren op; ook zij moesten even slikken toen de Nobelprijs van de Vrede aan de Europese Unie werd toegekend…

De ridder op het witte paard: de Europese Centrale Bank  wordt ‘kredietverstrekker in laatste instantie’ en de spil van  een bankenunie
(toegevoegd op 12 oktober 2012) Wordt het nu allemaal anders in Europa, nu de Centrale Bank toezicht zou houden op de banken (bankenunie) en actief tussenkomen in de schulden van de lidstaten? Meestal zijn artikels hierover duister tot onbegrijpelijk, maar Peter Wahl deed erg zijn best om hier op een begrijpelijke manier kritische vragen bij te stellen. We vertaalden zijn werkstuk voor u.

Reportage: “Banket van de rijken”
(toegevoegd op 12 oktober) Verslag met foto’s van de actie op 11 oktober in Brussel tegen de Friends of Europe en de Europese soberheidspolitiek.

De Belgische openbare schuld: En als we zouden ophouden die te betalen?
(toegevoegd op 8 oktober 2012) Interview met Olivier Bonfond, auteur van een recent boek over de Belgische staatsschuld. Er zijn wel degelijk alternatieven voor een uitzichtloos asociaal soberheidsbeleid!

Groeiende oppositie tegen het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU
(toegevoegd op 25 september 2012) Er zijn vergevorderde onderhandelingen tussen de EU en Canada over een nieuw vrijhandelsakkoord; het zou verder gaan dan NAFTA, en misschien zelfs gebruikt worden om het pas verworpen ACTA-akkoord langs een zijdeur toch binnen te sluizen.

De Europese Unie: een enigma?
(toegevoegd op 21 september 2012) Is het Europese soberheidsbeleid niet in regelrechte tegenspraak met de bewering dat de EU alleen maar de belangen van het kapitaal behartigt? Het kapitalisme wil toch een permanente groei? Herman Michiel geeft enkele elementen voor een antwoord.

Over de Alter Summit
(toegevoegd op 27 augustus 2012) Felipe Van Keirsbilck geeft zijn visie op de plannen voor de organisatie in de lente van 2013 van een Alter Summit in Athene

De politieke economie van het systeem-euro
(toegevoegd op 8 augustus 2012) Michel Husson schreef een studie over de structurele crisis van de euro.

“Met uw solvabiliteit eindigt ook uw soevereiniteit”
(toegevoegd op 12 juli 2012) Onder de auspiciën van Jacques Delors en Helmut Schmidt kwam een voorstel tot stand dat inzake minachting voor democratische rechten niet moet onderdoen voor het Plan Van Rompuy.

Europese top 28-29 juni 2012: de “stille revolutie” in een stroomversnelling
(toegevoegd op 2 juli 2012) Op deze top werd het “plan Van Rompuy” voorgesteld: een ultieme poging om de euro te redden, ten koste van het beetje democratie waarover we nog beschikken. De politieke reacties op dit plan bewijzen dat nu een krachtig tegenoffensief van de arbeidersbeweging moet ingezet worden.

SYRIZA triomfeert en… verliest de verkiezingen. Maar misschien is uitstel geen afstel?
(toegevoegd op 20 juni 2012) Yorgos Mitralias, mede-oprichter van het Grieks comité tegen de schuld, trekt uit de voorbije verkiezingen enkele belangrijke lessen voor de Griekse en Europese linkerzijde.

ACOD tegen het “Europa van de achteruitgang”
(toegevoegd op 19 juni 2012) De Belgische socialistische vakbonden van de openbare diensten spraken zich uit tegen het Begrotingsverdrag en tegen het Europees fonds ESM.

Met twee nieuwe verordeningen wil de Europese Unie haar wurggreep nog verstevigen (toegevoegd op 14 juni 2012) Alsof een 6-pack nog niet genoeg was, is nu een 2-pack in de maak. Het Europees parlement stemde erover op 13 juni. Analyse door Herman Michiel.

De eurocommiezen deden weer hun ‘aanbevelingen’ (toegevoegd op 3 juni 2012) Eind mei dicteerde de Europese Commissie aan de lidstaten wat ze moeten doen. ‘Europees Semester’, heet dit.

Pleidooi voor een volksraadpleging over het Begrotingspact in het Waals parlement (toegevoegd op 3 juni 2012) ex-Ecolo volksvertegenwoordiger Bernard Wesphael hield in het Waals parlement op 22 mei een pleidooi om het Begrotingsverdrag aan een volksraadpleging te onderwerpen.

Steunacties voor een Iers NO op 31 mei (toegevoegd op 24 mei 2012) Verslag van de acties die op 23 mei doorgingen in Den Haag en in Brussel ter ondersteuning van het afwijzen van het soberheidspact door de Ieren; hierin ook een samenvatting van dit pact.

De Griekse staatsschuld en de liefde van Athene voor wapens (toegevoegd op 21 mei 2012) Athene bespaart 400 miljoen € op defensie, maar houdt nog steeds een defensiebudget over dat procentueel dubbel zo groot is als in de rest van de EU… Zolang er maar Duits wapentuig mee gekocht wordt, vergeet Berlijn te protesteren.

De stabiliteitsobsessie (toegevoegd op 21 mei 2012) Ian Bruff analyseert in het Britse ecosocialistische blad Red Pepper de Duitse beheptheid met monetaire ‘stabiliteit’. Hij gaat ook de invloed daarvan na op de Duitse vakbonden en op de standpunten van Die Linke.

Steun het Ierse NEE tegen het begrotingspact (toegevoegd op 17 mei 2012) Alleen de Ieren kunnen hun idee geven over het Europees ‘begrotingspact’, en dit tijdens het referendum van 31 mei a.s. Op diverse plaatsen in Europa wordt actie gevoerd opdat de Ieren ook ons NEE zouden vertolken.

Vruchtbare conferentie “EU in crisis”, Brussel 5-6 mei 2012 (toegevoegd op 8 mei 2012) Herman Michiel en Willem Bos brengen verslag uit van hun deelname aan de geslaagde ‘party’ voor de vijftiende verjaardag van Corporate Europe Observatory.

Monti in voetspoor Berlusconi: Wijziging arbeidswet centraal in bankiersremedie (toegevoegd op 8 mei 2012) Zoals in de hele Europese Unie, is de financiële crisis ook in Italië het alibi om de sociale rechten KO te slaan. Freddy De Pauw (Uitpers) analyseert de uppercuts van de ‘neutrale’ Monti.

De oudere artikels vindt u onder Thema’s.

 


Reacties plaatsen niet mogelijk