Facebook

Nog veel problemen met Europese petities

7 juli 2011

6 juli 2011 – Op 1 april 2012 zouden de eerste Europese petities worden neergelegd bij de Europese Commissie. Dit nieuwe instrument (“het Europees burgerinitiatief”) werd aangekondigd als een van de grote democratische innovaties van de Europese Grondwet. Het blijkt nu een hele klus om dit instrument in de praktijk door te voeren. Het is bijvoorbeeld niet niets 1.000.000 handtekeningen na te kijken.
Bovendien wordt gevreesd dat het instrument vooral tot desillussies zal leiden. Zo zal de Europese Commissie geen petities in overweging nemen die strijdig zijn met de regelgeving van de EU: dus als je een petitie lanceert om een Europees minimumloon te eisen krijg je warschijnlijk als antwoord dat de lonen niet tot de bevoegdheid van de EU behoren,  en wordt de zaak zonder meer afgevoerd. Past je voorstel wel binnen de Europese regels, dan moeten de Europese instellingen er een mening over formuleren, maar meer ook niet.
Een artikel op Euractiv maakt een stand van zaken op. Je leest er wie zoal bezig is met de voorbereiding van een petitie: publicitair is het natuurlijk meegenomen de eerste te zijn. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk