Evenementen

Facebook

Om te kunnen golfen mag het wel (de EU en bijen)

11 juli 2020 – De Europese Rekenkamer heeft een vernietigend rapport gepubliceerd over het niet bestaand beleid van de Europese Unie ter bescherming van bijen. Het bijenbestand is alarmerend aan het slinken, en dat terwijl het een vitale ecologische schakel vormt in de productie van ons voedsel (het verhaal van de bijtjes en de bloemetjes is u wel bekend).

In het landbouwbeleid, dat veertig procent van het Europese budget in beslag neemt, is helemaal niets voorzien voor de bescherming van bijen en andere insecten.

Sinds 2018 bestaat in de EU wel een verbod op neonicotinoïde insecticiden, die het zenuwstelsel van insecten verlammen. Maar als een oogst dreigt te mislukken en er is geen alternatief voorhanden, dan mag het wel. Sinds 2018 hebben 16 lidstaten in totaal 67 uitzonderingen aangevraagd. Zo was er een Deens verzoek voor een golfterrein dat bedreigd werd door kevers! De vragen om een uitzondering worden door de Commissie niet echt gecontroleerd.

Producenten zoals Bayer en Syngenta houden vol dat de insecticiden onschadelijk zijn voor bijen. Dat ziet Jane Stout, een professor aan het Trinity College Dublin, anders. “Alle insecticide zijn ontworpen om insecten te doden, dus we moeten niet verbaasd zijn als ze dat ook doen”, aldus de professor.

Een gedetailleerd verslag over de kwestie op Politico vind je hier. (fs)

Hits: 160

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: