Komende evenementen

Ongelijkheid, superrijken, armoede en honger in de wereld

 

Klik op de figuur om de brochure down te loaden (PDF, 56 blz, 3,1 MB)

19 januari 2023  – OXFAM Internationaal bracht zopas het rapport Survival of the richest  uit over ongelijkheid, superrijken, armoede en honger in de wereld. Het onderwerp van de steeds grotere kloof tussen arm en rijk is de laatste jaren zo ‘populair’ geworden dat de aanklacht die het inhoudt dreigt verloren te gaan. Het blijft nochtans belangrijk om er de politieke conclusies te blijven uit trekken. Zo wijst het Oxfam-rapport op de wereldwijde spectaculaire daling de voorbije decennia van de belasting op de rijken: ”Hogere belasting op de rijken is niet het enige antwoord op de ongelijkheidscrisis, maar het is er een fundamenteel deel van. Het wordt tijd dat regeringen de tientallen jaren van een falende ideologie en beïnvloeding door de rijke elite van zich afschudden en de juiste beslissing nemen: de rijken belasten.”

Die falende ideologie – markt, concurrentie, winst – , is ook de grondslag van de Europese Unie. Net deze week werd in het Europees Parlement het dertigjarig bestaan van de Europese Interne Markt herdacht, een gelegenheid voor de rechtse krachten om er de eindeloze weldaden van te bezingen. Het is terecht dat de linkse parlementsleden van de GUE/NGL fractie zich daarvan afzetten: “Het kapitalisme als ideologie, en de vrije markt als het instrument ervan, hebben hun tijd gehad.” Ze verwijzen daarvoor naar het Oxfam rapport en citeren er enkele cijfers uit:

  • Voor de eerste maal in een kwart eeuw stijgen extreme armoede en extreme weelde terzelfder tijd;
  • sinds 2020 heeft de welvarendste 1% van de wereldbevolking bijna twee keer zoveel van de rijkdomstijging binnengehaald dan de overige 99% $;
  • 95 voedsel-en energieconcerns maakten 306 miljard $ extra-winsten in 2022, waarvan 84% uitbetaald werd aan de aandeelhouders;
  • 828 miljoen mensen, 10% van de wereldbevolking, lijden honger;
  • op zijn minst 1,7 miljard werkenden leven in landen waar de inflatie hoger ligt dan de groei van hun loon.

Er zijn oplossingen voor grote wereldproblemen. De Oxfam-studie stelt dat een belasting van 5% op de multimiljonairs wereldwijd jaarlijks 1700 miljard $ zou opleveren, genoeg om 2 miljard mensen uit de armoede te halen, en een plan te financieren om honger uit de wereld te helpen.

Cijfers genoeg, het ontbreekt alleen aan het nodige verzet om de kapitalistenklasse te verslaan. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *