Facebook

Ook Nederland tegen CETA

22 oktober 2016

Verslag door de Nederlandse vakbond FNV, 22 oktober 2016

Boeren, ondernemers, vakbondsleden, jongeren, consumenten, wetenschappers, juristen en klimaat- en dierenactivisten uit het hele land waren zaterdag 22 oktober in Amsterdam op straat bij de manifestatie voor duurzame en eerlijke handel. Daarmee protesteerden ze tegen de handelsverdragen CETA, TTIP en TiSA.

 

amsterdamtegenceta

Foto: Marten van Dijl/TTIPAlarm coalitie

 

Het protest heeft zich ontwikkeld tot een breed maatschappelijk verzet, niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, Canada en de Verenigde Staten.

Steunverklaring aan de Walen

De demonstranten stuurden vanaf het Museumplein ook een steunverklaring naar Wallonië. De dag ervoor op 21 oktober hebben Europese leiders geen toestemming kunnen geven voor de ondertekening van CETA, het handelsverdrag van de EU met Canada. Cruciaal bleek het verzet van de Waalse minister tegen dit handelsverdrag.

Jurjen van den Bergh, namens de organisaties: ‘De Walen hebben een goed inhoudelijk debat gevoerd en hebben net als wij besloten dat de deal nog niet goed genoeg is. Wij zijn de Walen dankbaar. Door hun verzet kunnen wij ook in Nederland blijven pleiten voor echt eerlijke en duurzame handel.’

 

stop_foute_handelsverdragen_1

 

Tractoren in Amsterdam

Het verzet kwam uit alle hoeken en geledingen van de samenleving. Zo kwamen er ook kunstenaars uit Terneuzen en boeren uit de Achterhoek die met tractoren in de demonstratietocht door de hoofdstad reden. De manifestatie begon op het Museumplein om 13 uur, waar sprekers van de verschillende maatschappelijke organisaties de bezwaren van hun achterban tegen foute handelsverdragen verwoorden. Sinds 14 uur trok de kleurrijke stoet door de stad, waarna de demonstratie weer eindigde op het Museumplein rond 16 uur.

Verzet breidt zich uit

Zo’n achtduizend burgers uitten vandaag hun zorgen. Het verzet tegen CETA, TTIP en TiSA breidt steeds verder uit. De manifestatie is georganiseerd door de TTIPAlarm coalitie van FNV, Greenpeace, Milieudefensie, foodwatch, SOMO en Transnational Institute. De Consumentenbond sloot zich onlangs aan. En ook de Nederlandse melkveehouders van de Dutch Dairymen Board, Ondernemers van Nu en tientallen maatschappelijke organisaties en politieke partijen deden mee aan het protest.

Niemand is tegen handel

‘Niemand is tegen handel, tegen handelsverdragen. Niemand is ook tegen Canadezen en Amerikanen. Maar op dit moment stellen de Nederlandse regering en de Europese Commissie de belangen van multinationals boven de belangen van burgers en de maatschappij en dat is onacceptabel’, zei Van den Bergh. ‘Deze verdragen zijn een bedreiging voor onze rechtstaat, volksgezondheid en milieu. Ze ondergraven de bescherming van werknemers, consumenten, boeren, natuur en milieu. Als ze eenmaal getekend zijn, komen we er moeilijk vanaf. We kunnen ze nog tegenhouden, maar dat moet nu!’

Reacties plaatsen niet mogelijk