Facebook

3 days ago

Ander Europa

Retweeted Erik Wesselius (@erikwesselius):

»Italy’s organic crisis won’t be resolved until its underlying cause is grappled with: the fundamental incompatibility between Italy’s political economy and the single currency.« t.co/KPG0cNaa2n
... See MoreSee Less

View on Facebook

Oorlog zonder grenzen

4 november 2016

oorlogzondergrenzenWoensdag sprak Ludo De Brabander in Amsterdam over zijn boek Oorlog zonder Grenzen, uitgegeven bij EPO.
Hij legde uit dat de titel bedoelt dat oorlogen vandaag als een boemerang terugkeren naar het Westen: elders in de wereld een oorlog voeren die je enkel via de TV volgt, zoals destijds in Vietnam, is er niet meer bij. Dat hebben de aanslagen in Parijs en Brussel, bijvoorbeeld, ons geleerd.
De as van het boek is te verwijzen naar de verantwoordelijkheid van het Westen in de crises die zich afspelen in Afghanistan, het Midden-Oosten, Afrika,… Wat dat betreft is het boek helemaal in zijn opzet geslaagd.
Je kent die discussies wel waarbij je verwijst naar de historische verantwoordelijkheid van het Westen, en dan als antwoord krijgt dat dit een gepasseerd station is: die landen in het Zuiden zijn al decennia onafhankelijk, dus je kan het Westen niet de schuld blijven geven. Het boek van Ludo geeft mooi aan dat het niet om een “historische” verantwoordelijkheid gaat, maar een rol van het Westen die tot vandaag doorloopt, weze het met een veranderende context en gewijzigde krachtverhoudingen onderling tussen de Westerse hoofdrolspelers.
Het boek bevat veel pittige details. Zo onthouden we dat Guy Verhofstadt een krachtig pleitbezorger was van de Europese militaire interventie in 2011 in Lybië, waarvan de katastrofale gevolgen vandaag zichtbaar zijn.
Lezen dus dat boek, en vooral, het promoten. Links in Vlaanderen en Nederland mag blij zijn dat het met Ludo een deskundige in huis heeft over de crises die ook ons continent door elkaar schudden. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk