Overlopers

26 april 2021 – Het gebeurt wel vaker dat agenten van de criminele politie zelf in de criminaliteit belanden. Hun contacten, ervaring en inzicht in de mogelijkheden van het ‘milieu’ maken hen vatbaar voor de verleiding op een aanzienlijke ‘salarisverhoging’. Het fenomeen kan zich ook voordoen in de vakbondswereld. Zo in Duitsland, waar de Mitbestimmung innige banden kan scheppen tussen bedrijfsdirecties en vakbondsverantwoordelijken, zoals de voorzitters van de Betriebsräte (ondernemingsraad) van grote bedrijven. De directie van Volkswagen blijkt er goed in te slagen om die voorzitter in hun kamp te lokken. In 2005 werd Klaus Volkert, voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen AG, verdacht van verduistering en omkoping. Dit laatste door de personeelsdirecteur Peter Hartz (ja, die van de gehate Hartz- hervormingen onder Gerhard Schröders SPD-Grüne coalitie). Volkert werd veroordeeld tot twee jaar en negen maanden gevangenisstraf.

Als voorzitter van de Volkswagen Betriebsrat werd Volkert opgevolgd door Bernd Osterloh, die deze functie tot vandaag uitoefent. Maar op 1 mei, symbolische datum voor een vakbondsmilitant, verandert Osterloh van baan, van pet en van salaris. Hij wordt personeelsdirecteur van het Volkswagenfiliaal Traton, waar een grote herstructurering op til staat. “De toezichtsraad heeft er vertrouwen in dat Bernd Osterloh met zijn tientallen jaren ervaring in de Volkswagengroep, de geknipte persoon is om de opdracht van het bedrijf en zijn takken vooruit te helpen”, liet het bedrijf weten. Het vertrouwen is zo groot dat Genosse Osterloh voortaan met een jaarsalaris van ongeveer 2 miljoen euro zal vergoed worden. Overlopers van de criminele politie moeten het meestal met minder stellen.

In tegenstelling tot zijn voorganger, kan Osterloh niets illegaals verweten worden. Het vertrouwen schenden van duizenden vakbondsleden is immers geen misdaad. De persoonlijke fout ligt ongetwijfeld bij Osterloh, maar het is ook ongeoorloofd dat zoiets binnen een vakbond mogelijk is. Toezicht op gemandateerden, interne democratie dus, is evengoed een vereiste voor een functionerende vakbond. (hm)

 


 

 

2 reacties op “Overlopers”

  1. Hij is niet de Eerste en zal ook niet de laatste zijn . Zegt de naam Paul Finet je nog iets. ? In het Fabeltje ” De dieren getroffen door de Pest ” van La Fontaine komt dit prachtige zinnetje : Niet alle stierven maar allen waren besmet door de ziekte ” ! het is nog altijd geldig of zoals Souvarine het zei in Germinal van Zola:
    :https://www.youtube.com/watch?v=312SwrjAXB0

  2. Beste Theo, ik vind dat er duidelijker voorbeelden van ‘overlopers’ vanuit een vakbond zijn dan Paul Finet. Hij nam functies op bij de EGKS, inderdaad voorloper van EEG/EU maar dat was in de jaren vijftig/begin jaren zestig nog niet het liberaal hoofdkwartier van Europa. De EGKS had zelfs een zekere planningsambitie; zie daarover “Manifest voor een ander Europa” van Yves Salesse.(Als je geinteresseerd bent, ik kan je een exemplaar bezorgen).
    Een veel triestiger geval was de ‘Nederlandse Blair’ Wim Kok, van FNV-leider naar neoliberaal gangmaker. voor de PvdA en poenschepper bij Shell, ING etcetera.

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.