Facebook

Politiek vraagstuk: wat zou jij doen?

27 februari 2015

27 februari 2015 – De Bundestag (Duits parlement) heeft vandaag de verlenging met vier maanden van het Europees ‘hulpprogramma’ voor Griekenland met een grote meerderheid  (541 op 631 leden)  goedgekeurd.  De meeste (262) leden van Merkels CDU/CSU  stemden voor, 32 tegen, waarvan één zich afvroeg: “Kijk naar Tsipras, kijk naar Varoufakis: zou u een tweedehandswagen van ze kopen?” Bij Die Linke  stemden 41 voor, 3 tegen en er waren 10 onthoudingen.

BildNu moet je eens zien hoe het onderbuikmagazine Bild-Zeitung stemming maakte tegen de goedkeuring (afbeelding): NEIN, Keine weiteren Milliarden für die gierigen Griechen (Nee, niet méér miljarden voor de inhalige Grieken!). Dit is natuurlijk platte stemmingmakerij van het laagste soort. Dan lijkt het ook logisch dat het gros van radicaal-links in de Bundestag (Die Linke) voor de goedkeuring (tegen Bild, zou je kunnen zeggen) stemde.

Maar als regelmatige lezer van Ander Europa zul je weten dat kritische waarnemers de ‘miljarden voor Griekenland’ helemaal niet als ondersteuning voor de Grieken beschouwen, laat staan voor hun linkse regering. De regering Tsipras wil helemaal geen nieuwe miljarden, ze wil alleen de nodige tijd en een normale dienstverlening door de Europese Centrale Bank om van het financiële infuus losgekoppeld te kunnen worden (zie Over het Grieks bakzeil). Formeel gezien staat Bild op het standpunt van radikaal-links, zij het met een andere motivatie …

Moeilijk dilemma, nochtans moesten de afgevaardigden van Die Linke vandaag ja of nee stemmen (of ervoor kiezen afwezig te blijven of zich te onthouden, wat eerder een gemakkelijkheidsoplossing lijkt).

Wat zou jij gedaan hebben ? Wat was de politiek correcte keuze ? De beste inzendingen worden met de Prijs voor Politiek Doorzicht beloond. (hm)

 

 

 

Laat een reactie achter