Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

“Promoting our European Way of Life”

23 juni 2020 – Herinner je je de controverse bij de vorming van de Commissie von der Leyen ? De commissaris verantwoordelijk voor o.a. migratie zou als overkoepelende verantwoordelijkheid hebben “onze Europese levensstijl te beschermen”, protecting our European way of life. Het leek er even op dat extreem-rechts de nomenclatuur van de Europese Commissie meebepaalde. Dat werd dan onder de groeiende verontwaardiging vlug even rechtgezet, en Margaritis Schinas, de Griekse commissaris verantwoordelijk voor migratie, veiligheid etc. gaat de volgende vijf jaar door voor de commissaris die de Europese levensstijl moet ‘bevorderen’, protecting our European way of life.

Foto Amnesty International

Maar een cosmetische ingreep verandert natuurlijk niets aan de grond van de zaak: de Europese Unie doet er alles aan om migranten en asielzoekers buiten het Fort te houden. Zoals dat gaat bij de bescherming van een fort: gruwelijke middelen worden niet geschuwd. Natuurlijk, de Commissie zelf kan haar handen in onschuld wassen, het vuile werk wordt gedaan door de gewapende arm van de lidstaten. Daarover verschijnt vandaag een striemende aanklacht door vertegenwoordigers van Amnesty International, de Danish Refugee Council en Save the Children, met steun van Human Rights Watch, Jesuit Refugee Service Europe, Oxfam, International Rescue Committee en Refugee Rights Europe.

Ze hebben het over schokkende taferelen aan de Kroatische grens. Mensen worden er verdreven met stokslagen, honden, hun kleren en schoenen worden afgenomen, hun papieren verbrand, ze worden gemerkt met verf op hun hoofd, verwondingen worden ingesmeerd met mayonaise en ketchup. “De beelden zijn ademstollend, het uitblijven van een reactie vanwege de EU nog meer”, schrijven de auteurs, die gelijkaardige feiten vaststellen en Bulgarije, Hongarije en Griekenland. De promotie van onze levensstijl… Ondertussen kan de EU ronkende verklaringen blijven afleggen, zoals onlangs nog bij de Wereldvluchtelingendag (20 juni): “The European Union is founded on democratic values and respect for human rights. To that end, we will continue to play a leading role in guaranteeing the protection of refugees.”

Wat er gebeurt aan de buitengrenzen van het Fort is maar al te bekend; het ontbreekt niet aan mediarapporten over geweld op vluchtelingen. Op 3 maart van dit jaar namen Commissievoorzitter von der Leyen en Europees ‘president’ Charles Michel vanuit een legerhelikopter persoonlijk poolshoogte van de bewaking van de Turks-Griekse grens en ze bedankten de Griekse overheid omdat ze “ons Europees schild” is. Dit schild is ondertussen een pantser geworden, waar ook nauwkeurig gedocumenteerde verslagen van de gruwelijkheden geen enkele vat meer op hebben. (hm)

 


 

Hits: 62

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *