Facebook

Protest bij start Grieks voorzitterschap

15 januari 2014

14 januari 2014 – In het Brussels Paleis voor Schone Kunsten (“Bozar”) was er vanavond een concert-ceremonie ter gelegenheid van het Grieks voorzitterschap van de Europese Unie. Op initiatief van Brussels Grieken (Initiative de Solidarité avec la Grèce qui résiste) en gesteund door CADTM en Comités Action Europa/ACSIE-comités werd aan de ingang een pamflet uitgedeeld “tegen de sociale barbarij, weg met de regering Samaras”. Alhoewel de tekst ook in het Grieks was opgesteld, is het betwijfelbaar of vele van de aanwezigen, onder die beau monde ook militairen  en orthodoxe popen in vol ornaat, de boodschap verder zullen uitdragen.

BozarBeaumonde

Ook buiten Bozar kon men een zekere Atheense sfeer opsnuiven: politie. Er stonden geen tien actievoerders rustig bijeen op de stoep of ze werden al onder bedreiging van administratieve aanhouding 200 meter ver verdreven. Maar dit land voert de vrije meningsuiting hoog in het vaandel: twee actievoerders mochten  onder scherp toezicht het pamflet verdelen.

GRpresidency

Wie zich bij dit protest ook aansloot was Mamadou Bah, de Guinees die in Athene op het nippertje kon ontsnappen aan de neonazis van  Gouden Dageraad en nu asiel zoekt in België. In een korte toespraak wees hij op ieders verantwoordelijkheid om te blijven opkomen voor democratie en sociale rechten. Een beetje gênant als je merkt dat je daar al bij al met een vijftigtal bijeen bent ter verdediging van die rechten.

Bozar_Mamadou

 En binnen Bozar … hadden een aantal deftig opgedirkte actievoerders de inleiding van het concert afgewacht om een spandoek te ontrollen en luidruchtig te protesteren tegen het beleid van de regering Samaras en de Troika, zoals in het filmpje te zien is. Er verscheen hierover ook een verslag op de Griekse alternatieve nieuwssite The Press Project (hm)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk