Komende evenementen

PVDA-kamerlid interpelleert Belgische minister over standpunt i.v.m. Griekenland

1 februari 2015 – Verleden donderdag interpelleerde PVDA-kamerlid Marco Van Hees de Belgische minister van financiën Van Overtveldt (N-VA) over diens uitspraken i.v.m. de nieuwe regering in Athene.

“Als ik u goed begrijp, mag Syriza ook na haar overwinning bij de verkiezingen, niet het programma uitvoeren, waarvoor de mensen haar gekozen hebben. Ik kan uw redenering natuurlijk wel volgen, want dat is wat u vandaag ook het liefst doet. Toch nodig ik u uit om eens na te denken over het geval van Griekenland. In feite vraagt u de nieuwe regering dat ze de maatregelen toepast die de Europese Unie nu al zes jaar het land oplegt, ook al is het resultaat een immense mislukking. Na zes jaar besparingen leven 2,5 miljoen Grieken onder de armoedegrens. Miljoenen Grieken verloren hun job, of zagen hun loon of uitkering smelten als sneeuw voor de zon. Vandaag heeft minder dan tien procent van de 1,27 miljoen Griekse werklozen nog een uitkering.

De gewone mensen hebben de rekening betaald. En zij hebben nu massaal gekozen voor een andere politiek. De verkiezingen in Griekenland zouden u iets moeten leren.Want door deze besparingen loopt ook de Griekse economie helemaal vast. Op nauwelijks vier jaar werd een kwart van de nationale rijkdom vernietigd. De schuld groeide als een lawine van 120 tot 176 procent van het bnp. Geen enkele ernstige econoom gelooft nog dat Griekenland deze schuldenlast helemaal zal kunnen aflossen.”

Europese regels of democratie?

Marco Van Hees sloot zijn uiteenzetting af met een eenvoudige vraag aan minister Van Overtveldt: “Zal u op de volgende Raad van ministers van Financiën deze politiek in twijfel durven trekken, nu die overduidelijk Griekenland heeft versmacht en een bedreiging vormt voor het geheel van Europa, inclusief voor België?”

Het antwoord van de minister was voorspelbaar: “Ik ga het standpunt van de regering over Griekenland herhalen : lid zijn van een monetaire unie veronderstelt bepaalde regels, en die regels moeten gerespecteerd worden, ongeacht de samenstelling van een regering.” Onder het mom van de competitiviteit te bewaren en de budgettaire discipline, verklaart de regering dus dat de democratische wensen van het Griekse volk opzij geschoven mogen worden.

Marco Van Hees: “Maar het zijn precies deze Europese regels die Griekenland al 6 jaar toepast, met een sociale en economische catastrofe als gevolg.” Omdat deze politiek niet deugt, is het hoog tijd voor een moratorium op de afbetaling van de schulden, zodat er fondsen kunnen verworven worden voor economische groei. Van Hees pleitte ook voor een audit van de Griekse schulden, zodat precies kan bepaald worden wie de ware schuldigen zijn achter deze crisis. Zijn het de Griekse mensen? Of zijn het de grote banken en de superrijken, die, jaar na grote winsten geboekt hebben op de rug van het Griekse volk?

overgenomen van  www.pvda.be

 

Reacties plaatsen niet mogelijk