Facebook

4 hours ago

Ander Europa

www.andereuropa.org/lonen-in-de-europese-transportsector/ ... See MoreSee Less

View on Facebook

Reacties op de moordpartijen in Israel

16 mei 2018

Uit protest tegen de moord op tientallen Palestijnen door het Israëlische leger – alleen al op 14 mei waren het er meer dan 50 –  werd in Ijsland een petitie gelanceerd die oproept voor de boycot van het Eurosongfestival 2019. Als huidig winnaar zou Israel  het festival volgend jaar in Jeruzalem organiseren. De Ijslandse petitie kreeg op twee dagen meer dan 18.000 handtekeningen! De tekst is kort maar duidelijk: het is moreel ongepast dat een land dat zich van mensenrechten zo weinig aantrekt betrokken wordt in een glamourfestival als Eurosong.

Ook de burgemeester van Dublin, Mícheál Mac Donncha (Sinn Fein) sprak zich uit voor een boycot. Hij vindt dat er een solidariteitscampagne met de Palestijnen  moet komen zoals er destijds een was tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Wat de Europese politieke families betreft heeft alleen de Partij van Europees Links een duidelijk statement gepubliceerd met een reeks concrete voorstellen, zoals het opschorten van het EU-associatieverdrag met Israel , de boycot van producten uit de bezette gebieden. Een sociaaldemocratisch  statement munt uit door zijn onbenulligheid, en meent een salomonsoordeel uit te spreken door beide ‘partijen’ aan te manen tot uiterste terughoudendheid’. Bij de groene en christendemocratische fractie zoek je (voorlopig?) vruchteloos naar een standpunt. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk