Facebook

19 hours ago

Ander Europa

Retweeted Erik Wesselius (@erikwesselius):

»Italy’s organic crisis won’t be resolved until its underlying cause is grappled with: the fundamental incompatibility between Italy’s political economy and the single currency.« t.co/KPG0cNaa2n
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

Ander Europa

Retweeted Thomas Fazi (@battleforeurope):

Freshly published article in which I examine the root causes of the watershed vote of March 4, arguing that this should be understood as the manifestation of an organic crisis of Italian capitalism.
t.co/kKmSs2Qmdy
... See MoreSee Less

View on Facebook

Rechts: een relatief begrip

8 juni 2016

Meetin PS Wat u hier ziet is een affiche voor een meeting die deze avond doorgaat in Parijs. In grote letters: LOI TRAVAIL -DEFENDONS LE PROGRES SOCIAL. Lijkt op het eerste zicht één van de zovele uitingen van protest tegen de reactionaire “Loi Travail” die de PS-regering de Fransen wil door de strot duwen. Deze morgen vroeg nog was er een protestbijeenkomst voor het appartement van minister van arbeid  El Khomri, de gangmaakster van de Loi Travail. Maar … daar links op de affiche heb je toch het embleem van de PS ? En kijk, bij de sprekers: Myriam El Khomri, minister van arbeid, en Manuel Valls, Eerste Minister ! Komen die dan de Sociale Vooruitgang verdedigen? Welk gesofisticeerd brein was in staat het begrip “Loi Travail” als invulling van “Progrès social” op één affiche samen te brengen?

De krachttoer wordt mogelijk gemaakt (of dat hoopt de PS toch) door de verwijzing “face aux régressions de la droite sénatoriale” (‘tegenover het terugschroeven door rechts in de senaat’). Want de Franse Senaat is momenteel de Loi Travail aan het doornemen (nadat de wet zonder goedkeuring langs het Parlement was gepasseerd, dank zij een juridisch manoeuvre). Daar heeft ‘officieel rechts’ (de Républicains van Sarkozy en dergelijke) een meerderheid, en die vinden de Loi Travail natuurlijk niet ver genoeg gaan. Wat een buitenkans voor Hollande, Valls, El Khomri en consoorten! Ze hebben een tegenstander gevonden die rechtser is dan zijzelf! Als er iets rechtser is dan jezelf, dan ben je toch links ? Dat moeten de kiezers toch verstaan als ze in 2017 Hollande opnieuw naar het Elysée kunnen sturen?

Dit soort absurd politiek spel toont aan waarom steeds minder mensen nog hun vertrouwen geven aan ‘links-liberale’ partijen. Het wordt wel een wedren tegen de tijd voor de echt linkse krachten om te vermijden dat dat vertrouwen gaat naar extreem-rechts. Nergens is het gevaar groter dan in Frankrijk. (hm)

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk