Evenementen

Facebook

13 hours ago

Ander Europa

Extinction Rebellion protesters stage 'die-in' outside London fashion week venue ... Lees meerSee Less

Bekijk op Facebook

Schulz vs. Merkel: dom opbod rond Turkije

Het enig Europees thema dat aan bod kwam in het verkiezingsdebat gisteren op de Duitse TV tussen bondskanselier Angela Merkel en haar sociaaldemocratische uitdager Martin Schulz was de vraag of Turkije al dan niet lid kan worden van de EU.

Nu kan je je afvragen of Turkije in Europa ligt. Volgens sommigen heeft de val van Constantinopel een dikke vijfhonderd jaar geleden voor een soort politieke tektoniek gezorgd waardoor Turkije geografisch buiten Europa is komen te liggen. Het is het soort mensen dat verbaasd opkijkt wanneer je opmerkt dat Moscou net zo goed een Europese hoofdstad is als Brussel of Amsterdam.

Maar daar gaat het natuurlijk niet over. De echte vraag is waarom zoveel mensen vrezen dat de toetreding van een economisch relatief minder ontwikkeld land niet leidt tot een win-winsituatie van gedeelde vooruitgang? Wat dan weer zou kunnen leiden tot de vraag wat er dan mis is met de Europese Unie. Die vraag had Martin Schulz kunnen stellen, maar dat deed hij niet. Hij verkoos punten te skoren met een hard anti-Turks verhaal. Wat natuurlijk niet lukte. Dat kan Merkel nu eenmaal beter. Wat haar betreft is het EU-lidmaatschap van Turkije tot nader order van de baan.

De vraag wat er mis is met de EU kon Schulz niet stellen omdat hij het op dat punt volledig eens is met Merkel. Volgens de meeste waarnemers heeft hij het debat verloren. Natuurlijk: de oude fabel van de kopie en het origineel. (fs)

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Reacties plaatsen niet mogelijk