Facebook

Slowaakse regering valt over noodfonds

12 oktober 2011

12 oktober 2011 – De Europese politiek lijkt rijp voor een reality-TV-show. Neem nu de val gisteren van de Slowaakse regering.
Slowakije heeft een rechtse regering, met een kleine regeringspartij die tegenstander is van de uitbreiding van Europees noodfonds zoals beslist op de Europese top van 21 juli. Slowakije is het laatste land dat de beslissingen van 21 juli nog moet goedkeuren.
Om de kleine coalitiepartner klem te zetten besliste premier Radicova een vertrouwensstemming te organiseren over het noodfonds. De coalitiepartner plooide echter niet, en de regering van Radicova kwam ten val. Dit heeft geen gevolgen voor het noodfonds: de ‘centrum-linkse’ oppositie is immers best bereid voor het noodfonds te stemmen, op voorwaarde dat er verkiezingen komen. Die komen er nu.
Premier Radicova was echter tot tranen bewogen door het verlies van haar regering. Gelukkig was de Europese president Herman Van Rompuy er om haar te troosten (EU-observer maakte er een foto van).
De Slowaakse publieke opinie is erg verdeeld over het noodfonds. Enerzijds bestaat het gevoel dat de armere Slowaken moeten betalen voor de rijkere Grieken. Anderzijds weten de Slowaken dat zij dank zij de euro veel meer hebben kunnen profiteren van Europese investeringen dan bijvoorbeeld de Hongaren of de Polen. Met liefde voor de Europese gedachte heeft het allemaal dus weinig te maken. (fs)

Laat een reactie achter