Facebook

Vaccins leggen geen windeieren

14 juli 2021 – We vertaalden een bericht van SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, over de winsten die de Amerikaanse vaccin-producent Moderna maakt, de fiscale maneuvers die het bedrijf met de winst uithaalt en de overheidssteun die het al mocht incasseren. Het is de samenvatting van een uitgebreider rapport (in het Engels) dat u hier kunt vinden.

 

 

Winst Moderna-vaccins weggesluisd naar belastingparadijzen

Vaccinproducent Moderna maakt gebruik van belastingontwijkingsconstructies om zijn winsten naar Zwitserland en de Amerikaanse staat Delaware te sluizen, zo blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. De Europese Unie heeft voor 10,3 miljard dollar aan coronavirusvaccins besteld bij het farmaceutische bedrijf, terwijl de Verenigde Staten voor 7,5 miljard dollar aan vaccins hebben besteld.

Belastingroute via Zwitserland

Uit een uitgelekt contract tussen Moderna en de Europese Commissie blijkt dat de betalingen voor de door de EU bestelde vaccins naar een onlangs opgerichte dochteronderneming van Moderna in Bazel gaan. Zwitserland is berucht om zijn lage belastingtarieven en geheime belastingregelingen. Door deze geheimhouding is het onmogelijk om te achterhalen hoeveel belasting Moderna precies betaalt in Zwitserland.

Patenten in Delaware

Daarnaast zijn de patenten voor Moderna’s vaccin geregistreerd in Delaware, een waar patentparadijs. Delaware heft geen belasting op inkomsten die afkomstig zijn van immateriële activa, zoals patenten. Een groot deel van de winst van Moderna zal waarschijnlijk worden verschoven naar Delaware via royalty-betalingen voor het gebruik van octrooien, waar het tegen een laag tarief zal worden belast.

Rooskleurige winstverwachtingen

Er zijn in totaal 1,5 miljard doses van het Moderna-vaccin besteld voor 2021 en 2022, waarvan 460 miljoen doses voor de EU en 500 miljoen voor de VS. Dit kost de Europese Unie 10,3 miljard dollar en de Verenigde Staten 7,5 miljard dollar. Geschat wordt dat het bedrijf alleen al in 2021 zo’n $18,4 miljard aan inkomsten zal genereren uit de verkoop van coronavirusvaccins.

SOMO berekent dat de winstmarge van Moderna 44 procent per dosis bedraagt, wat voor 2021 zo’n $8 miljard aan winst oplevert. Ondanks deze hoge marge heeft het bedrijf aangegeven dat het verwacht de prijzen van de vaccins te verhogen na afloop van de pandemie.

 


 

Hits: 83

 

Een reactie op “Vaccins leggen geen windeieren”

  1. Waarschijnlijk is dit gebeurd op advies van de Big Four, fiscale raadgevers van de EU Commissie, en Jo Biden heeft hen heel waarschijnlijk uitgenodigd het patent in zijn Verblijfstaat in te schrijven. En de EU-politiek maar gewichtig doen… Wat een komedianten! Zoals Vondel het zei: De wereld is een schouwtoneel… !

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *