Komende evenementen

Vakbondswerk in internationalistisch perspectief

Artikel verschenen in De Nieuwe Werker (5 mei 2017)
ledenblad van de Belgische socialistische vakbond ABVV

 

“Door onze krachten te bundelen  kunnen we muren omverhalen”

 

Gary Pierard is een zeer actieve delegee in een dochteronderneming van de multinational CRH, actief in de betonindustrie.  Hij kwam erachter dat een andere onderneming van de groep materiaal leverde voor de bouw van de muur tussen Israël en Palestina. Hij kon er mee voor zorgen dat dit hoog op de agenda kwam en CRH uiteindelijk besloot zich af te scheiden van de betreffende onderneming.

Multinationals hebben weinig scrupules als het erom draait hun winsten te verhogen. Ethiek komt dan helaas niet op de eerste plaats. Het meest recente voorbeeld: de verklaringen van Eric Olsen, CEO van de groep LafargeHolcim, die bereid zijn om de cement te verkopen voor de bouw van Trumps muur tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Dit constateerde ook Gary Pierard, delegee bij Remacle Beton, een dochteronderneming van de multinational CRH, actief in bouwmaterialen. Pierard zetelt ook in de Europese ondernemingsraad (EOR) van de groep. In dat kader overliep hij de verschillende  fabrieken van de groep en constateerde hij dat één van hen actief was in Palestina, en beton leverde aan Israël voor het verder afwerken van de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever.

Pierard besloot om dit op ter sprake te brengen op de ondernemingsraad van Remacle Beton.  “Toen ik dit op tafel legde, leken onze werkgevers verrast dat een dergelijke onderneming ook deel uitmaakte van de CRH groep. Zij beseften niet dat ze dus eigenlijk medeplichtig waren aan de bouw van de muur tussen Israël en Palestina, “aldus Pierard.

“Na de vergadering,  bracht de leiding van Remacle dit ter sprake op hoog niveau en spraken ze hun wens uit dat zulke leveringen niet meer zouden gebeuren binnen CRH. Uiteindelijk heeft CRH beslist zich af te scheiden van de betreffende onderneming.

Pierard was niet de enige die in actie kwam. Ook zijn Ierse collega’s verzetten zich al een tijdje tegen de steun van de CRH Groep aan de bouw van de muur. Met zijn actie werd de druk nog verhoogd. Geconfronteerd met deze tegenstand van de publieke opinie, had CRH uiteindelijk geen andere keuze meer dan zich af te scheiden van de onderneming.

De actie van een kleine afgevaardigde van de Algemene Centrale Namur had dus een impact op een muur enkele duizenden kilometers verder. Een beperkte impact weliswaar, die de bouw van die muur niet zal stoppen en geen einde zal maken aan het apartheidsbeleid van Israël.  Maar het benadrukt wel het belang van onze afgevaardigden en bewijst dat ze acties kunnen ondernemen die echt iets veranderen.

 

 


 

Reacties plaatsen niet mogelijk