Facebook

Verkeer tussen EU-instellingen en bedrijfslobbys in kaart

1 februari 2017

Klikken om het rapport te downloaden

Transparency International EU publiceerde gisteren een uitgebreid rapport over de ‘draaideuren’ tussen de Europese instellingen en allerlei lobbys. Ex-commissarissen, ex-functionarissen van de Commissie, gewezen europarlementsleden, … een heel aantal onder hen bieden na hun EU-carrière hun diensten en know how aan bij bedrijven. Sommigen kunnen dit zelfs officieel tijdens hun contract met de EU; zo is er een ambtenaar van de Commissie die verlof (‘sabbatical’) neemt om Saudi Aramco te leiden in Europa. Bekend is natuurlijk ook dat gewezen commissievoorzitter Barroso nu voor Goldman Sachs opereert en dat gewezen vrijhandelaar De Gucht mandaten bekleedt bij Proximus, CVC Partners en Merit Capital. Een derde van de vorige Commissie werkt nu in de privésector, niet alleen voor Goldman Sachs, maar ook voor ArcelorMittal, Volkswagen, Bank of America Merrill Lynch…

Merkwaardig is dat er voor europarlementsleden geen ‘afkoelingsperiode’ bestaat: ze mogen rechtstreeks van het Europees Parlement naar een bedrijfslobby stappen; 26 hebben dit sinds 2014 reeds gedaan. Voor hun medewerkers daarentegen kan de afkoelingsperiode tot twee jaar duren.

Op de website van EU Integrity Watch vindt men ook een interactieve voorstelling van de lobbyvergaderingen met de Commissie sinds december 2014. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk