Evenementen

Facebook

4 days ago

Ander Europa

Tijdlijnfoto'sWe are doing a sit-in in the European Parliament.
“No new commission until it’s a socially justified, climate commission!”
#VoteForMyFuture
... Lees meerSee Less

Bekijk op Facebook

Verklaring van het Europees Vakverbond, 5 december 2011

Brussel, 5 december 2011

Geachte Presidenten,

Geachte Eerste Ministers,

Geachte Voorzitter Barroso,

Geachte Voorzitter Van Rompuy,

 

[brief per e-mail]

CC: aan de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitters van de parlementaire commissies,

 

Vanwege het Europees Vakverbond doen wij een dringende oproep tot U, leiders van de Europese Unie, op de vooravond van de Europese Raad.

De huidige economische en financiële situatie in de Europese Unie vereist een snel ingrijpen om miljoenen mensen te behoeden voor werkloosheid en armoede. De soberheidsmaatregelen die aan zwakkere landen opgelegd werden, hebben niet het resultaat opgeleverd dat beleidsmakers ervan verwachtten; in veel gevallen hebben ze de situatie verergerd.

Gezien het onmiddellijk gevaar voor een recessie, is er in Europa dringend nood aan investeringen voor duurzame groei. Dit kan alleen door een doortastend optreden vanwege de Europese Centrale Bank, onderlinge steun onder de vorm van euro-obligaties, een financiële transactietaks, rechtvaardige belastingen, gezamenlijk optreden tegen belastingsontwijking en belastingsfraude, en het afschaffen van belastingsparadijzen. Om de openbare financiën een gezonde basis te geven, is er een aanpak op langere termijn nodig.

In de huidige omstandigheden is een verdragsdwijziging geen onmiddellijke prioriteit. Constructieve oplossingen die tegemoet komen aan de existentiële crisis van de Europese Unie kunnen en moeten gevonden worden binnen de bestaande teksten. In ieder geval, als ertoe beslist wordt het verdrag te wijzigen, dringt het Europees Vakverbond erop aan om in deze gehoord te  worden. Steun voor verdragswijzigingen vanwege het het Europees Vakverbond is niet evident. We herhalen onze vraag om een sociaal protocol aan het verdrag toe te voegen. Aanvaarding van welke wijziging dan ook zal afhangen van het respect voor democratische besluitvorming, en het erkennen en behandelen van de sociale gevolgen. We zouden niet aanvaarden dat de aanpassingen waarover nu blijkbaar gediscussieerd wordt, verdoezeld worden als technische amendementen.

In elk geval moet het recht op collectief overleg en de autonomie van de sociale partners gerespecteerd worden. De vraag vanwege EU-instellingen om lonen te verlagen, om het ontslagrecht en de arbeidsomstandigheden te flexibiliseren, om de sociale bescherming en de openbare diensten te verzwakken, dat alles brengt een negatief signaal naar de Europese burgers, en er kan alleen maar sociale onrust en anti-Europees gevoel uit voortkomen.

We vragen de Europese Raad in te gaan op deze voorstellen en we dringen aan op een vergadering met het voorzitterschap.

Hoogachtend,

Bernadette Ségol, algemeen-secretaris van het EVV

Ignacio Fernández Toxo, voorzitter van het EVV

 

(vertaling hm)

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Reacties plaatsen niet mogelijk