Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Vinden Merkel, Trump en Macron elkaar in de Straat van Taiwan?

Sinds enige tijd spreken we op deze site steeds vaker over de ‘militarisering van Europa’. Het gaat dan over de militarisering van de ‘buitengrensbewaking van de EU’, en over financiële steun aan de wapenindustrie. Een recent bericht op Politico lijkt op een nieuwe stap in dit militair streven te wijzen. Duitsland is wegens zijn oorlogsverleden tot nog toe eerder terughoudend geweest in de deelname aan militaire operaties in het buitenland; de deelname aan de NAVO-bombardementen op Kosovo in 1999 onder de groene buitenlandminister Joschka Fischer deed nog veel stof opwaaien.

De Straat van Taiwan. Kaart: Wikipedia

Maar volgens Politico overweegt de Bondsrepubliek nu om een oorlogsschip te sturen naar de Straat van Taiwan, en op die manier de Verenigde Staten en Frankrijk bij te staan in hun verzet tegen China’s territoriale aanspraken op de zeestraat; alhoewel de VS de Volksrepubliek China erkend hebben, blijft Washington een militaire bondgenoot van Taiwan.

Mogelijke motieven voor de Duitse plannen ziet Politico in een vriendschapsgebaar in de richting van Donald Trump, die onlangs nog dreigde met hoge heffingen op de invoer van Duitse wagens. Een andere overweging betreft de verslechtende verhoudingen met het andere einde van de ‘Duits-Franse as’. Frankrijk wordt na de Brexit de onbetwiste militaire leider in de EU, en spendeerde onlangs bv. meer dan een miljard in de modernisering van zijn kernbewapening. Parijs verwijt Berlijn dat het niets doet aan de ‘verdediging van Europa’… (hm)

Hits: 8

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: