Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Vooral sterkere eurolanden profiteren van ECB-beleid

12 juli 2013

12 juli 2013 – Volgens een artikel in de Financial Times zijn het vooral de sterkere eurolanden die profiteren van de lage rentepolitiek van de Europese Centrale Bank. In de eurozone betalen de bedrijven jaarlijks zo’n 167 miljard euro rente aan de banken, dit is 15 procent van hun winst voor belastingen. Deze jaarlijkse rentelast kan in de komende vijf jaar dalen met 42 miljard euro, omdat de bedrijven hun leningen geleidelijk herfinancieren aan de lagere rentetarieven gewild door de ECB.
Dit Europees beleid was bedoeld als een steun in de rug van de zwakkere eurolanden om een uiteenspatten van de eurozone te voorkomen, maar het zijn de rijkere die ervan profiteren. Het Duitse bedrijfsleven bespaart na vijf jaar volgens deze prognose jaarlijks 14 miljard euro, het Franse 9 miljard euro, terwijl de Italiaanse bedrijven het moeten stellen met 2,3 miljard euro en de Spaanse en Portugese bedrijven hun rentelast ondanks alles nog zien stijgen.
Indien zij de Duitse rentetarieven betaalden zouden de Spaanse bedrijven jaarlijks 14 miljard euro besparen (15 procent van hun winst in 2012), en de Italiaanse 15 miljard (17 procent van hun winst in 2012).
Financieel gezien is er met andere woorden minder dan ooit sprake van een eengemaakt Europa.
Meer hierover in de Financial Times, maar om toegang te hebben tot deze krant moet je je er wel registreren. Dat is voor een beperkt aantal artikelen gratis. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk