Facebook

Waarom ziet eurocommissaris De Gucht er toch vaak zo gespannen uit?

11 november 2013 – Ik heb me al vaak afgevraagd waarom onze Belgische eurocommissaris Karel De Gucht er meestal zo gespannen uitziet.

Gucht4

Dit zijn een paar lukraak gekozen fotootjes, en je moet onwillekeurig denken: “Deze mens lijkt getormenteerd, het moet hem niet meezitten in het leven”. En het moet moreel, psychologisch leed zijn, want met een maandinkomen van 27.318 € en stevige pensioenvooruitzichten kan een eurocommissaris toch geen materiële zorgen hebben?  En zijn zoon is ook al goed geplaceerd in de politiek, wat kun je meer willen?

Nu ben ik de laatste om het werk van zo ‘n commissaris te onderschatten, het moet vaak slopend zijn. Zeker de portefeuille buitenlandse handel ! Onderhandelen over een vrijhandelsverdrag met de Amerikanen, terwijl die elk telefoontje, elke e-mail van je, uitgeschreven en vertaald op hun bureau liggen hebben!  Of  in opdracht van de Europese zonnepaneelproducenten de Chinezen een fikse boete opleggen wegens ongeoorloofde staatssteun, om op het laatste moment publiek teruggefloten te worden door Angela Merkel… Pijnlijk, moeilijk, slopend, ja, maar gelukkig kan de handelscommissaris zich ten gepasten tijde terugtrekken op zijn landgoed La Maccinaia in Toscane:

VillaDeGuchtToscane

VillaDeGuchtToscane2

Maar wat horen we nu? Karel De Gucht moet op 25 november voor de Gentse rechtbank verschijnen, wegens verdenking van fraude! De Belgische fiscus eist zowat 900.000 euro, dat zijn ruim dertig commissarisweddes! En waarom: 1,2 miljoen inkomsten uit een verkoop van aandelen niet aangegeven. De fiscus was daarop uitgekomen door in de rekeningen van De Gucht te gaan snuffelen, omdat ze die Toscaanse villa toch zo ‘n imposant gebouw vonden. Die achtervolging van de heer De Gucht door de Belgische fiscus duurt blijkbaar al een hele poos, en deed hem al heel wat tijd verliezen in rechtszaakjes.

Nu wordt ineens duidelijk vanwaar dat bedrukt gezicht toch altijd komt!  Men zou voor minder grimassen trekken! En misschien verklaart dat nog andere vergetelheden van onze commissaris, zoals het feit dat villa La Maccinaia niet vermeld staat in zijn Declaration of interests als Europees commissaris?  (hm)

 

 

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Reacties plaatsen niet mogelijk