Weg met het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag!

29 juni 2020

 

Vanaf 1 juli wordt Duitsland voor het volgende halfjaar voorzitter van de Europese Unie (EU). Berlijn heeft van de afronding en ratificatie van het vrijhandelsakkoord EU-Mercosur een prioriteit van het Duits voorzitterschap gemaakt. De onderhandelingen met Mercosur duurden tot juni 2019, en sindsdien is de Europese Commissie in alle stilte bezig met het finaliseren van de tekst met het oog op ondertekening en ratificatie.

Er bestaat nochtans veel controverse over dit akkoord, dat haaks staat op  de officiële EU-verklaringen over klimaatdoelstellingen, milieunormen en mensenrechten. Na het Oostenrijks en het Waals Parlement heeft nu ook de Nederlandse Tweede Kamer een resolutie gestemd die aan de regering vraagt haar steun voor het akkoord in te trekken. De Franse president Macron was aanvankelijk tegen het handelsakkoord gekant, maar Franse ngo’s stellen zich steeds meer vragen over zijn houding.

Dit is de context waarin 265 organisaties van de civiele samenleving een oproep doen aan Angela Merkel en de lidstaten van de EU om dit akkoord te verwerpen. De oproep is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Italiaans, en Ander Europa brengt hierbij de Nederlandse vertaling. Onderaan vindt u de lijst met de ondertekenende organisaties.

 

 

WEG MET HET EU-MERCOSUR VRIJHANDELSVERDRAG!

265 organisaties roepen de EU en de lidstaten op om het vrijhandelsakkoord met Mercosur te verwerpen

 

Onderhandelingen tussen de EU en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) in de voorbije 20 jaar leidden tot een politiek akkoord in juni 2019. Sindsdien stoomt de Europese Commissie het vrijhandelsakkoord EU-Mercosur klaar voor ondertekening. Maar het akkoord is hoogst controversieel. Het Oostenrijks, Waals en recent ook het Nederlands parlement verwierpen het in zijn huidige vorm, terwijl belangrijke lidstaten als Frankrijk en Ierland bezwaren formuleerden. Men moet ver zoeken naar een ander handelsverdrag dan dat tussen de EU en Mercosur dat zo verknocht is aan het politieke denken en handelen van het verleden!

 

Het verdrag tussen de EU en Mercosur staat voor:

  • toename van de milieuvernietiging en de klimaatcrisis door vermeerdering van de export van auto’s en de uitbreiding van voedermonoculturen en weidegronden. De vlees- en sojasector versnellen nog de ontbossing van het Amazone-regenwoud, de Cerrado en de droge tropische wouden van de Chaco, gebieden die nochtans van essentieel belang zijn voor de stabilisering van het wereldklimaat en voor de biodiversiteit. Het handelsakkoord zal een beloning betekenen voor dit soort praktijken. In een verklaring stelt het Braziliaans Klimaatobservatorium: “De milieugaranties in het akkoord waren al niet toereikend vóór COVID-19, maar maken het akkoord nu volledig voorbijgestreefd.” Het recente rapport over het Amazonegebied, samengesteld voor het Europees Parlement, zegt dat “de huidige bosbranden en de ontbossing van het Amazonewoud een gevaar betekenen voor de rijkste biodiversiteit van de planeet.” En toch staat er in het akkoord geen enkel vernieuwend mechanisme dat ervoor zou zorgen dat de verdragsluitende partijen hun internationale verbintenissen inzake duurzame ontwikkeling zullen respecteren.
    Het EP-rapport stelt verder: “In het geval overtredingen blijven doorgaan kan dit enkel aanleiding geven tot diplomatieke besprekingen, zonder de mogelijkheid om reële boetes op te leggen (onderstreept in de tekst).” De gevolgen voor het milieu van deze overeenkomst zijn zeer duidelijk, maar de procedures om dit te verhinderen zijn totaal onvoldoende. Wat in het EP-rapport staat is op zich al voldoende om het akkoord niet in zijn huidige vorm te ratificeren.
  • Toename van straffeloze schending van mensenrechten, waaronder fysiek geweld en de verdrijving van kleine boeren en inheemse volkeren van hun land. In de Mercosur-landen werden al veel inheemse leiders en milieubeschermers vermoord, in Brazilië alleen al vijf tussen november 2019 en april 2020. Bijzonder onder de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn schendingen van de mensenrechten tegen minderheden en oppositieleden, en de beknotting van de werkersrechten schering en inslag. Door een vrijhandelsverdrag te sluiten met regeringen die uit zijn op confrontatie en plundering beloont de EU het schenden van de mensenrechten, en vertrappelt daarmee haar eigen democratische waarden. De vergrote markttoegang ten gevolge van dit akkoord zal waarschijnlijk ook aanzetten tot nog meer dergelijk misbruik.
  • Een exportgerichte landbouwpolitiek die een vernietigend effect heeft op de landbouwproductieprijzen waarvan de boeren in Mercosur en de EU afhankelijk zijn. Dit zal nog meer schade aanrichten aan dieren en de lokale voedselproductie. Hogere standaards voor dierenwelzijn en gezondheid in de EU in vergelijking met Mercosur leiden tot hogere prijzen in de EU. Niet de regels in de Mercosur-landen zullen verstrengen, maar goedkoper vlees zal geëxporteerd worden naar de Europese markt, met een neerwaartse druk op de landbouwprijzen aan beide zijden van de Oceaan als gevolg. Meer vleesexport, meer productie van soja voor de export van veevoer naar de EU en suikerriet voor biodiesel betekenen nog meer vernietiging van het milieu, wat leidt tot meer genetische manipulatie, massaal gebruik van antibiotica en pesticiden, en vervuiling van grond en water. Trouwens, veel pesticiden die in de Mercosur-landen gebruikt worden zijn verboden en de EU.

 

De COVID-19-crisis zou iedereen moeten wakker schudden en doen inzien dat de vernietiging van de biodiversiteit en het blind nastreven van geglobaliseerde economische groei de mensheid blootstelt aan enorme bedreigingen. Business as usual is niet langer een optie. Het akkoord met Mercosur zou een stap achteruit zijn. Het handelsbeleid moet in tegendeel opteren voor meer lokale en kortere waardeketens, die minder vatbaar zijn voor verstoring en aan overheden de mogelijkheid bieden om veerkrachtige gedecentraliseerde voedsel- en gezondheidsystemen uit te bouwen die beter in staat zijn om geneesmiddelen en medisch materiaal op regionaal vlak te produceren. De EU moet de doelstellingen van haar handelsbeleid omvormen in de richting van multilaterale handelsvoorschriften die de ecologische, sociale, mensenrechtelijke en ontwikkelingsdoelstellingen ondersteunen en eraan ondergeschikt zijn, verenigbaar met de eindigheid van onze planeet en vrede bevorderend. Maar dit akkoord zal de asymmetrie tussen de handelsblokken versterken, met meer werkloosheid en milieuvernietiging als gevolg, en meer risico’s voor de gezondheid van de mensen aan beide zijden van de Oceaan.

Er moet méér, niet minder samenwerking zijn: het verwerpen van het EU-Mercosur akkoord mag niet opgevat worden als een verwerping van constructieve samenwerking tussen de regio’s. De EU moet een respectabele en respectvolle partner zijn in de strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering, en bij het doen respecteren van de kernvoorschriften van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de rechten van boeren en landarbeiders zoals vastgelegd in de geldende normen van de Verenigde Naties, en sterke bepalingen voor het dierenwelzijn. Een dergelijke samenwerking moet transparant zijn, inclusief, en de actieve deelname van organisaties uit de civiele samenleving ondersteunen. Maar het akkoord dat de EU met Mercosur plant gaat in de tegenovergestelde richting. We roepen daarom de regeringen van de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement op om dit akkoord te verwerpen.

Ondertekenende organisaties:

EcoLeaksArgentina
ATTAC ArgentinaArgentina
Asamblea Argentina mejor sin TLCArgentina
Nodo UTT San Cristobal, Buenos AiresArgentina
FUNDACION CAUCE: CULTURA AMBIENTAL, CAUSA ECOLOGISTAArgentina
Casa Rio LabArgentina
Asociacion Bienvnturados los PobresArgentina
Anders HandelnAustria
GLOBAL 2000 / Friends of the Earth AustriaAustria
DKA AustriaAustria
Coordination of the Austrian Bishops Conference for international Development and MissionAustria
Welthaus Diözese Graz-SeckauAustria
ÖBV-Via Campesina AustriaAustria
Attac AustriaAustria
VIER PFOTEN – Stiftung für TierschutzAustria
ELABasque Country
11.11.11Belgium
A Contre-CourantBelgium
Mouvement DEMAINBelgium
INTALBelgium
WervelBelgium
Slow Food EuropeBelgium
FernBelgium
Centro de Documentación e Información Bolivia – CEDIBBolivia
Movimento ODSejoBrasil
Central de Cooperativas Unisol BrasilBrasil
Justiça GlobalBrasil
Justiça nos TrilhosBrasil
REBRIPBrazil
Eurogroup For AnimalsBrussels
Pascuum SCCLCatalonia
Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia GlobalCatalonia
ODGCatalonia
Hablemos de Derechos HumanosCosta Rica
La Cadejos, Comunicación FeministaCosta Rica
Coordinadora de ONG para el DesarrolloEspaña
Iniciativa Cambio Personal Justicia GlobalEspaña
SEBASTIAN ANGEL MUÑOZEspaña
Madres por el Clima AsturiasEspaña
Grupo de Acción por el Medioambiente (GRAMA)España
UGTEspaña
Ecologistas en Acción SegoviaEspaña
foodwatch internationalEurope
European Coordination Via Campesina (ECVC)Europe
Seattle to Brussels NetworkEurope
The European Environmental Bureau, EEBEurope
EHNE BIZKAIAEUSKAL HERRIA
ETXALDE Nekazaritza IraunkorraEUSKAL HERRIA
Veblen InstituteFrance
France Nature EnvironnementFrance
AitecFrance
Comité Pauvreté et PolitiqueFrance
Confederation paysanneFrance
reseau Roosevelt IDFFrance
alofa tuvaluFrance
Diagonal FranceFrance
foodwatch FranceFrance
Attac FranceFrance
Collectif Ethique sur l’étiquetteFrance
Amis de la TerreFrance
CADTM FranceFrance
Réseau Foi & Justice Afrique EuropeFrance
SherpaFrance
France Amérique Latine (FAL)France
Autres BrésilsFrance
Ligue des droits de l’Homme (LDH)France
PowerShift e.V.Germany
Arbeitsgemeinschaft bäuerliche LandwirtschaftGermany
foodwatch GermanyGermany
Society for Threatened PeoplesGermany
FDCL – Center for Research and Documentation Chile-Latin AmericaGermany
Aktion 3.Welt Saar e.V.Germany
Kooperation BrasilienGermany
Greenpeace GermanyGermany
Netzwerk Gerechter WelthandelGermany
GRAINInternational
CADTMInternational
GreenpeaceInternational
CIDSEInternational
Front Line DefendersInternational
Zero Waste AllianceIreland
Sonairte – The National Ecology CentreIreland
ATTAC IrelandIreland
An Claíomh GlasIreland
An Taisce, The National Trust for IrelandIreland
ComhlámhIreland
Coomhola Salmon TrustIreland
Fair Trade IrelandIreland
Eco AdvocacyIreland
Good Energies AllianceIreland
Hedge Laying Association of IrelandIreland
Irish Peatland Conservation CouncilIreland
Leave No Trace, IrelandIreland
Nuclear Free Local Authorities, NFLA All Ireland Sustainable Energy ForumIreland
TrocaireIreland
The Organic CentreIreland
VOICE IrelandIreland
Forest FriendsIreland
Wildlife Rehabilitation IrelandIreland
CoastWatch IrelandIreland
Cork Environmental Forum, CEFIreland
Cultivate, Sustainable Ireland Co-operativeIreland
Environmental PillarIreland
FEASTA, IrelandIreland
Friends of the Earth, IrelandIreland
Irish Seed SaversIreland
Irish Wildlife Trust, IWTIreland
Latin America Solidarity Centre, LASCIreland
Native Woodland TrustIreland
ICSAIreland
FairwatchItaly
Stop TTIP ItaliaItaly
Terra!Italy
FONDAZIONE CAPTA ONLUSItaly
Slow Food CremoneseItaly
VerdiEuropaVerde MilanoItaly
Civica.Italy
transform! italiaItaly
Coordinamento nazionale no trivItaly
A Sud, Ecologia e Cooperazione OnlusItaly
Associazione Culturale Musica in CorsoItaly
ATTAC ITALIAItaly
A titolo personaleItaly
Coordinamento Nord Sud del MondoItaly
Associazione Medici per l’Ambiente – ISDE ItaliaItaly
CiLLSAItaly
Associazione Natura Cavalli e CarrozzeItaly
proDES FVG – ASPItaly
LegambienteItaly
Acqua bene comune Valle TelesinaItaly
comitato acqua pubblica di SalernoItaly
Salviamo il Paesaggio CasalascoItaly
HempRevolution APSItaly
CGIL – Confederazione Generale Italiana del LavoroItaly
Fridays For Future PisaItaly
Associazione Botteghe del Mondo ItaliaItaly
Meetup Andora in MovimentoItaly
Italian Forum Water MovementItaly
LAVItaly
COMITATO STOP TTIP UDINEItaly
Greenpeace ItaliaItaly
Associazione Cooperazione Nord-Sud “Il Chicco di Senape”Italy
MOVIMENTO CONSUMATORIItaly
Navdanya InternationalItaly
ARCIItaly
CospeItaly
Associazione USICONSItaly
Movimento Umanista PopolareItaly
SOBREVIVENCIA, amigos de la Tierra ParaguayItaly
Fridays For Future RomaItaly
AIMeFItaly
foodwatch NetherlandsNetherlands
Women’s International League for Peace and Freedom dutch sectionNetherlands
Handel Anders! coalitieNetherlands
MilieudefensieNetherlands
Both ENDSNetherlands
Platform Aarde Boer ConsumentNetherlands
TTIP, CETA and agriculture coalitionNetherlands
Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV)Netherlands
Transnational Institute (TNI)Netherlands
Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO)Netherlands
HivosNetherlands
FNV- Dutch National Trade UnionNetherlands
BionextNetherlands
The Norwegian Solidarity Committee for Latin AmericaNorway
Intersindical ValencianaPaís Valencià-Spain
Fundación Hugo Daniel Ramírez OsorioParaguay
Comunidad y Desarrollo Sustentable (CODES)Paraguay
FIRE ParaguayParaguay
INSTITUTO SOCIOAMBIENTAL del SURParaguay
SOBREVIVENCIAParaguay
TROCA- Plataforma por um Comércio Internacional JustoPortugal
ClimáximoPortugal
ACI – Centro InterCulturaCidadePortugal
Cooperativa MulaPortugal
Palombar – Conservação da Natureza e do Património RuralPortugal
ZERO – Association for the Sustainability of the Earth SystemPortugal
Fruta Feia CRLPortugal
CIDAC – Centro de Intervenção para o Desenvolvimento Amílcar CabralPortugal
Associação de Combate à Precariedade – Precários InflexíveisPortugal
LPN – Liga para a Protecção da NaturezaPortugal
MOVIMENTO GAIOPortugal
Internacional de Servicios Públicos- Isp AmericasRegional Americas
Plataforma América Latina mejor sin TLCRegional Americas
Coordinadora Ecoloxista d’AsturiesSpain
Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i InversióSpain
Amigos de la TierraSpain
TTIP-CETA-TISA Tarragona-ReusSpain
ATTAC ESPAÑASpain
Solidaridad Internacional AndaluciaSpain
Trawunche Madrid (Coordinación de Apoyo al Pueblo Mapuche)Spain
Comisión de migración y antirracismo 8MSpain
Comité por la paz de Colombia en MadridSpain
Enginyeria Sense FronteresSpain
GOB MallorcaSpain
CGT (ESPAÑA)Spain
FEMINISTAS POR EL CLIMASpain
Movimiento Ibérico AntinuclearSpain
Asociación Cultural Brasileña MalokaSpain
Plataforma contra el canciller climátic Pla de l’estanySpain
Campanya per una Justícia FiscalSpain
CCOO – CS de Comisiones ObrerasSpain
Sindicato ELASpain
Grup Ecologista Maigmó(GREMA)-Ecologistas en Acción San Vicente del RaspeigSpain
Attac AcordemSpain
Comité Antinuclaer y Ecologista de SalamancaSpain
Actúa por un Mundo SostenibleSpain
PENSE PENSIONS DIGNESSpain
COAG. Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos.Spain
Economistas sin FronterasSpain
CCOO de CATALUNYASpain
Marxa Mundial de Dones-CatalunyaSpain
Ecologistas en AcciónSpain
Campaña No a los Tratados de Comercio e InversiónSpain
CCOO ARAGONSpain
Observatori DESCSpain
Feminismos Sierra Noroeste MadridSpain
Ecologistas en Accion federacion de AlmeriaSpain
CiudadanaSpain
asociacion vuelta al campoSpain
Boza SurSpain
EquoSpain
Agro Can GenoverSpain
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN-ADEPASpain
illes solidàries amb el sudSpain
Acció Ecologista-AgróSpain
CCOOSpain
La Garbancita Ecológica S. Coop. Mad. Consumo ResponsableSpain
Ganaderas en RedSpain
ClimAccióSpain
Acció EcofeministaSpain
RebecaSpain
Recortes CeroSpain
Fundación ENtrnetantosSpain
Kutembea na Tanzania, NGOSpain
8 M Guadarrama FeministaSpain
Plataforma ciudadana para una Transición Ecológica JustaSpain
ReHd Mad! red de huertos urbanos comunitaros de MadridSpain
Madrid AgroecológicoSpain
Sello AgroEcoSocial zona centroSpain
Ecologistas en Acción Ciudad de AlmeríaSpain
Centro de Estudios Rurales y de Agricultura InternacionalSpain
Red de Economía Social y Solidaria MadridSpain
Plataforma por la Ganadería Extensiva y el PastoralismoSpain
Observatori de l’AlimentacióSpain
L’Etnogràfica. Antropologia per a la transformació socialSpain
Coordinadora Ecoloxista d’AsturiesSpain
CIDESSpain
Sindicato Labrego GalegoSpain
Observatorio para una Cultura del TerritorioSpain
Greenpeace EspañaSpain
Asociación Restauración Paisaje Tradicional VeratoSpain
Coordinadora de ONGDSpain
Plataforma contra macroabocador de la riberaSpain
Intersindical Región MurcianaSpain
Ecotono S.Coop.AndSpain
Red ONGD MadridSpain
Assemblea 15M Sarrià St. GervasiSpain
Recortes CeroSpain
Asociación en Defensa del Territorio del AljarafeSpain
Entrepueblos/Entrpobles/Entrepobos/HerriarteSpanish State
Observatorio de Multinacionales en América Latina – Paz con DignidadSpanish State
Jordens Vänner – FoE SwedenSweden
FIAN SwedenSweden
Banana LinkUK/INTERNATIONAL


 

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.