Recente reacties

 

reactie op Zweden en Finland bij de NATO …  (12/5/22)

meerdere reacties op Europees links en de oorlog in Oekraïne

meerdere reacties op Steunt de Belgische vredesbeweging Poetin?

diverse reacties op Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3) en (4)  (16/3/22)

2 reacties op De vredesbeweging, het andere slachtoffer van Poetin (11/3/22)

2 reacties op EU en Oekraïne: goed bezig? (1/3/22)

2 reacties op De constructie van het eigen gelijk in oorlogstijd (26/2/22)

1 reactie op Europese Commissie: leve de competitieve oorlogsindustrie!  (16/2/22)

2 reacties op Gevaarlijke gasgeur rond Oekraïne (11/2/22)

Evenementen

Wegwijs in de Europese militarisering

29 maart 2022 – Zoals bekend is het Europees beleid  een labyrinth waar geen hond zijn jongen zou in terugvinden, laat staan een burger de ware  toedracht van wat allemaal boven zijn of haar hoofd gebeurt. Dat is zeker ook het geval met de militaristische plannen van de Unie, doorspekt met acroniemen, juridische spitsvondigheden en een groot gebrek aan transparantie. Het is dan ook een uitstekend idee van de onderzoeksjournalisten van Investigate Europe om de grote lijnen van dat beleid uiteen te zetten in 11 vragen en antwoorden, begrijpelijk voor elke geïnteresseerde lezer (op voorwaarde wat Engels te kennen.) In Europe’s growing military power —Your questions answered  kun je bv. meer te weten komen over de financiering van dat beleid, de lidstaten en wapenbedrijven die daar het meest van profiteren, de militaire tussenkomst in Mali, en niet onbelangrijk: hoe staat het met de democratische controle van die militaire Europese aspiraties?

Verwacht geen zeer kritische evaluatie of commentaar op deze evolutie, wel een duidelijke uiteenzetting van de belangrijkste facetten ervan, de basisvoorwaarde voor elke kritische evaluatie. Naast deze 11 vragen en antwoorden gaan andere artikels van Investigate Europe in op bepaalde aspecten, zoals de zgz. Peace Facility (die wapens levert aan Oekraïne),  de verhouding tot de NAVO, de wapenleveringen aan de twee elkaar vijandig gestemde NAVO-leden Griekenland en Turkije door resp. Frankrijk en Duitsland, de destabilisering van Mali door het Europees optreden, enz. Het Duitse groene europarlementslid Hannah Neumann – weliswaar een hevig voorstander van de Europese militaire draai en de NAVO – legt in een  interview uit dat het Europees Parlement door een eigen beslissing niet aan dit beleid te pas komt.

Geïnteresseerden kunnen best op de site zelf van Investigate Europe de inleiding nalezen bij de diverse artikels; daar vind je ook enkele interactieve kaarten.


 

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *