Facebook

Wordt het nog interessant in het Europees parlement?

6 maart 2014

6 maart 2014 – Volgens een peiling door Pollwatch gepubliceerd op 5 maart zou Verenigd Europees Links de liberalen (ALDE) voorbijsteken en de derde grootste fractie worden  in het Europees parlement (als we de uiterst-rechtse “niet-ingeschrevenen” buiten beschouwing laten). Verenigd Europees Links, vaak aangeduid met het franse acroniem GUE, is de groep europarlementariërs uit linkse partijen zoals het Duitse Die Linke, de Nederlandse SP, het Griekse Syriza en KKE, Bloque uit Portugal, enz. Het zou ongetwijfeld ook de fractie zijn waar de Belgische PVDA zou bij aansluiten indien het een Europees mandaat veroverde.

In onderstaand diagram (overgenomen van Pollwatch) wordt de huidige  zetelverdeling in het Europees parlement vergeleken met die van de peiling.

poll-oud-nieuw

Christen-democraten en liberalen zouden een aanzienlijk verlies lijden, ook de Groenen zouden 14 van de 58 zetels verliezen. De sociaal-democraten boeken winst, van 194 naar 209 zetels (op de 751 die het nieuwe parlement zal tellen).  Daardoor zouden ze de christen-democraten (waaronder Merkels CDU) achter zich laten.  De grote verschuivingen zouden zich, volgens deze peiling althans, voordoen bij Verenigd Europees Links, dat zijn zetelaantal bijna verdubbelt (van 35 naar 67) en zo de liberale ALDE voorbijsteekt; en anderzijds bij  uiterst-rechts (EFD en NI) dat 123 zetels zou totaliseren.

Het huidige centrum van christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen (waartussen de meeste compromissen tot stand komen) zou zijn meerderheid zien dalen van 73% naar 63%. Wie in het samenvoegen van sociaal-democraten, Groenen en Verenigd Links een linkse pool ziet, komt aan 42% van de zetels,  een vooruitgang t.o.v. de huidige 37%.

Onderstaande tabel geeft de cijfers per land. Maar vergeet niet: dit is een peiling. De peiling gepubliceerd op 19 februari gaf bv. 56 zetels (tegenover 67 nu) aan Verenigd Links, 217 aan S&D (209 nu), 70 aan ALDE (61 nu).

Pollwatch5_3_14

Reacties plaatsen niet mogelijk