ander europa

 

logo_andereuropa

www.andereuropa.org

Nieuwsbrief nr. 80 2 mei 2016

U kunt deze e-mail ook online bekijken

 

Geachte lezer,

Hierbij een overzichtje van wat we sinds onze vorige Nieuwsbrief (17 maart) zoal brachten op Ander Europa.

Over het Nederlands referendum aangaande het associatieverdrag met Oekraïne (6 april) : Multinationals profiteren, Oekraïne verliest met het associatieakkoord en een beschouwing over de reacties op het Nederlandse NEE: De “botte Nederlandse referendumbijl”.

De EU zou zogezegd haar democratische waarden naar Oekraïne uitdragen, maar ondertussen blijkt ze zoete broodjes te bakken met de Israëlische regering en haar illegale nederzettingspolitiek, zo blijkt uit EU-ambassadeur steekt hart onder de riem van Israëlische settlers.

Even stuitend, maar in zijn gevolgen nog veel dramatischer is het onvermogen van de EU om een menselijke oplossing te bieden aan de asielzoekers en migranten. Zelfs  massadeportaties naar Afghanistan worden daarbij niet geschuwd. Welke indruk 'Europa' maakt op onze omgeving werd door de Marokkaanse schrijfster Bouthaïna Azami verwoord in een aangrijpend essay, In memoriam voor ons mens-zijn.

 

Heel wat nieuws over het verzet tegen de vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten (TTIP) en Canada (CETA):

Er verscheen ook net een nieuwe geactualiseerde brochure (in het Engels) over dit onderwerp.

 

Alsof er rond TTIP en CETA nog niet genoeg geheimdoenerij is, komt de EU ook nog op de proppen met een nieuwe Richtlijn ter bescherming van de handelsgeheimen. Heus geen aanmoediging voor klokkenluiders... Eén van hen staat nu terecht in commissievoorzitter Junckers thuisbasis Luxemburg wegens het uitbrengen van LuxLeaks: Winnaar Europese Burgerprijs riskeert jaren cel wegens “bijdrage aan de Europese waarden”. En ondertussen houden  grote Nederlandse bedrijven miljarden in hun zak, zoals een studie voor FNV aantoonde.

 

Over het toenemend verzet tegen dit soort Europa en de debatten aan de linkerzijde brachten we

Ook twee korte videos geven stof tot nadenken:

Werp ook eens een blik op de activiteitenkalender, er is heel wat te doen de komende weken.

 

Met vriendelijke groet,

 de redactie van Ander Europa.

 

  Indien u deze Nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.