ander europa

 

logo_andereuropa

www.andereuropa.org

Nieuwsbrief nr. 79, 17 maart 2016

U kunt deze e-mail ook online bekijken

 

Geachte lezer,

 

Zoals gewoonlijk vindt u in deze Nieuwsbrief een rode draad doorheen onze berichten van de voorbije weken. Misschien is iets u ontgaan of had u geen tijd bij het verschijnen; geen nood, de 'houdbaarheidsdatum' van de meeste van onze artikels ligt nog een heel stuk in de toekomst.

Maar we beginnen met iets dat veel dichterbij komt: het referendum in Nederland.

 

Nederland: ASOverdragNEE van start

Op 6 april mogen de stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om zich in een raadgevend referendum uit te spreken over het associatieverdrag van de EU met de Oekraïne. Tot nu toe wordt de campagne sterk overheerst door nationalistische en chauvinistische geluiden, zowel in het JA- als in het NEE-kamp. Voor linkse krachten is het niet vanzelfsprekend hoe zich op te stellen in een door rechts afgedwongen referendum, zoals besproken in Linkse discussies rond het Oekraïne-referendum in Nederland. Het samenwerkingsverband ASOverdragNEE, waaraan ook Ander Europa deelneemt, wil een linkse en internationalistische NEE-campagne voeren. Meer hierover in het bericht Nederland: ASOverdragNEE van start van onze redacteur Willem Bos. Hij had het eerder ook al over de 'halve waarheden van PvdA-er Paul Tang' over dat verdrag. We verwijzen naar de website van ASOverdragNEE voor de data van de debatavonden in de komende weken.

 

En dat andere referendum: 'Brexit'

Met nog meer spanning wordt uitgekeken naar het Brits referendum op 23 juni, waarin het draait rond 'in of uit de EU', 'Brexit' of niet. Ook hier geen eenvoudige keuze voor links, dat gekant is tegen de neoliberale EU, maar ook tegen het rechts chauvinisme van Britse … neoliberalen die het tot dit referendum lieten komen. In Linkse Eenheid en het Brexit-referendum brachten we het standpunt van Left Unity dat tegen Brexit campagne voert, maar andere linkse krachten zijn vóór (misschien brengen we ook hun standpunt in Nederlandse vertaling).
Welke trucs de EU-leiders uithalen om de Britten er toch maar bij te houden beschreef redacteur Frank Slegers in Brexit: een kwalijke truuk van de Europese Raad. Maar dat de Nederlandse SP deze deal 'een stapje vooruit' vindt, kan er bij Frank moeilijk in.

 

De Europese Centrale Bank

De beslissing van de Europese centrale Bank om de rente op nul te zetten en door te gaan met het door het opkopen van  (staats)obligaties die in het bezit zijn van banken geld in de economie te pompen is verre van onomstreden. In De Europese Centrale Bank de niet verkozen regering van Europa doet redacteur Herman Michiel uitgebreid verslag van een internationale conferentie over de ECB, georganiseerd door de linkse fractie in het Europees Parlement. Hij gaf in Waartoe dient de Europese Centrale Bank? ook een overzicht van de Europese monetaire politiek sinds het uitbreken van de financiële crisis.

 

Vluchtelingen

 'Vele mensen zijn gefrustreerd en worden kwaad en ziek als ze de dagelijkse verhalen lezen en beelden zien, hoe vluchtelingen in Europa worden behandeld. Als we dan zien hoe Europa en bepaalde politici reageren, dan moet men niet verbaasd zijn dat velen alle geloof en hoop in politici en in Europa verliezen. Om zichzelf goed te praten komen politici dan aandraven met dooddoeners als: “er is geen draagvlak”, of “we worden overspoeld door vluchtelingen” of “ we kunnen de opvang niet meer aan”. Natuurlijk zullen heel wat “mannen en vrouwen in de straat” na een tijd wel genoeg geïndoctrineerd zijn om te gaan geloven dat er iets van aan is. Daarom veranderen de feiten natuurlijk niet want die spreken hen flagrant tegen.’, schrijft Pol Van Camp in Europa heeft geen vluchtelingencrisis maar een morele crisis.

 

Schulden

Ondertussen gaan de landen aan de randen van Europa ook nog steeds gebukt onder de schuldencrisis. Het opruimen van die schulden is een voorwaarde om tot een anti-soberheidspolitiek te komen schrijft de Portugese linkse econoom en voorman van het Bloco de Esquerda (Links Blok) Francisco Louça, in een uitvoerige analyse over de wereldwijde kapitalistische crisis, Europa, de Trojka, de schulden en de politieke verhoudingen in Portugal.

 

Plannen voor een ander Europa

Nooit was er zoveel verzet tegen de EU als vandaag. Over de strubbelingen in Europa hield Vincent Scheltiens een boeiende voordracht. Meningsverschillen over een strategie naar dat 'ander Europa' bleken ook uit een polemiek tussen Francine Mestrum en Herman Michiel waartoe ook Frank Slegers zijn steentje bijdroeg. De ontwikkelingen in Griekenland met het aanvaarden van het derde memorandum door de regering Tsispras heeft in links Europa tot veel  discussie en een aantal initiatieven geleid. Ook die proberen we op onze site zo goed mogelijk te volgen. Zo kwamen van 19 tot 21 februari 2016 in Madrid 3000 mensen bijeen in het kader van een Plan B voor Europa. We vertaalden het manifest en een verklaring van de Madrileense conferentie.

Op 9 februari 2016 werd in Berlijn het initiatief  DiEM25 voorgesteld. Het gaat uit van de gewezen minister van financiën van Griekenland, Yanis Varoufakis, en heeft tot doel de Europese Unie grondig te democratiseren en in sociale zin te hervormen. DiEM25 staat voor Democracy in Europe Movement 2025. De bedoelingen en ambities werden in een Manifest vastgelegd, het Manifest voor de democratisering van Europa. Het bestaat al in een aantal Europese talen, beschikbaar op www.diem25.org, en Ander Europa vertaalde het naar het Nederlands. Willem Bos schreef er een kritische beschouwing over. We blijven u over deze initiatieven op de hoogte houden.

 

Nieuw

Nieuw op onze site is de rubriek Elders verschenen waar alleen verwijzingen komen naar interessante artikels (niet steeds in het Nederlands). Ook nieuw is de rubriek Boekbesprekingen, waarvoor Gekochte tijd van de Duitse socioloog Wolfgang Streeck de reeks opende.

 

En verder…

En verder vindt u op onze site als steeds korte nieuwsberichten, een kalender met acties en bijeenkomsten (o.a. rond de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA) , aankondigingen van publicaties, en de eerste twee delen van een leuke en inspirerende reeks korte filmpjes  Europa, een ongeoorloofde biografie waarvoor we de Nederlandse ondertiteling verzorgden.
[Opmerking: de link "oudere berichten" onderaan "Recente artikels" functioneert momenteel niet. We hopen het euvel snel te kunnen verhelpen.]

 

Opmerkingen of suggesties steeds welkom op ons contactadres.

 

Met vriendelijke groet,

 

de redactie van Ander Europa.

 

  Indien u deze Nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.