Komende evenementen

De sabotage van Nordstream

4 oktober 2022 – Ik plaats dit berichtje onder “Nieuws”, maar het is eigenlijk oud nieuws, daterend van januari-februari 2022. In januari verklaarde Victoria Nuland,  president Biden’s staatssecretaris voor Politieke Zaken, dat Nordstream 2 niet langer zou functioneren als Rusland Oekraïne binnenvalt. Op 7 februari herhaalde Biden himself deze boodschap, zoals men in onderstaande video kan vaststellen.

 

 

Op 24 februari viel het Russische leger Oekraïne binnen, op 27 september stelde men vast dat de pijpleidingen van Nordstream 2 én Nordstream 1 zwaar beschadigd waren, en het werd vlug duidelijk dat er sabotage in het spel was. Men is het er ook over eens dat een dergelijke operatie, tientallen meters onder de zeespiegel, niet door amateurs kan uitgevoerd worden; de internationale hoogspanning sinds de Russische invasie zorgt er ook voor dat de Oostzee waar de explosies plaatsvonden onder verscherpte NATO-controle staan.

Het zou dus niet meer dan normaal zijn dat onze vrije pers en media de vraag zouden stellen of het Witte Huis zijn dreigement effectief heeft uitgevoerd. Het zou misschien een ‘moeilijke waarheid’ zijn als bleek dat de leiding van het Atlantisch Bondgenootschap eigengereide sabotagedaden pleegt bij de bondgenoten, maar men mag van onafhankelijke media verwachten dat ze ook moeilijke waarheden brengen. Zeker, die waarheid is nog steeds niet bekend, maar de taak van de journalistiek is ernaar op zoek te gaan. Biden zelf zei op 30 september dat het een act of sabotage was, hij beschuldigde in dit verband Poetin ervan  pumping out disinformation and lies (zie video), en beloofde dat de USA ‘samen met de bondgenoten’ zal nagaan wat er exact gebeurde. De beweringen van wereldleiders aftoetsen op hun waarheidsgehalte, is dat niet wat men mag verwachten van onafhankelijke media?

Kritische vragen waren echter zeer zeldzaam de voorbije dagen, als men al niet vlotjes de ‘gemakkelijke waarheid’ overnam dat het natuurlijk Poetin was die erachter zat, een bewering die vanzelfsprekend gepopulariseerd wordt door Oekraïne. Men zou zich dan wel moeten afvragen welk voordeel (cui bono?) het Kremlin erbij zou hebben om een economisch wapen uit handen te geven, namelijk het open/dicht draaien van de gaskraan. De VRT brengt echter zonder commentaar het gratuite standpunt van de Nederlandse luitenant-generaal Mart de Kruif dat het de Russen waren; de Kruif wordt ook door veel andere media geciteerd. Zo ook door Volkskrantcommentator Wagendorp, die niet helemaal overtuigd is, maar wel vaststelt “dat er al Russische marineschepen gesignaleerd zijn in de buurt van onze windmolenparken”. Stelliger overtuiging in de Financial Times (30 sept): “While Putin on Friday blamed ‘Anglo-Saxons’, moreover, for explosions that have crippled the Nord Stream gas pipelines to Germany, the most credible explanation is sabotage by Russia.”

Maar zijn het niet vooral extreemrechtse, Poetingezinde en samenzweringsgerichte bronnen die de mogelijke implicatie van het Kremlin verwerpen en Washington verdenken of beschuldigen? Dat is  inderdaad het geval, maar wat bewijst dit? Als de ‘ernstige’ media hun rol niet meer vervullen, en steeds meer de spreekbuis worden van regeringen en officiële instanties, worden ze verlaten ten voordele van alternatieve bronnen, hoe dubieus en tendentieus ook. Kwalitatieve journalistiek is essentieel voor een democratische samenleving, maar wordt steeds meer opgeofferd aan de commerciële belangen van mediamagnaten. (hm)

 


 

 

Een reactie op “De sabotage van Nordstream”

  1. De laatste paragraaf van uw betoog vat het goed samen. Sinds de Golfoorlog II is er geen kritische pers meer en ze mag dat ook niet meer zijn. De hoofdredacteur ziet zichzelf niet graag op de werklozensteun belanden en de journalist wenst ook graag verder op vakantie te gaan zoals het spreekwoord het zegt: ” Wiens brood men eet ……..
    Technisch gezien. Samenstelling gaspijpleiding bestaat uit een buis met een diameter van 1,40m hoogwaardig staal van 4cm dik vervolgens omhult met gewapend beton van 15 cm op een diepte van 100m Daarenboven hebben de uitvoerders met kennis van zaken gehandeld gelet de geografie van de zeebodem aldaar en hebben ze zowel NS1 als NS 2 twee gaten gemaakt de één hoger gelegen dan de andere zodat de leidingen definitief verloren zijn. Het Methaan dat daar is vrijgekomen wordt geschat op 300ton Metric. Merkwaardig is dat de dag nadien de gasleiding Noorwegen-Polen werd ingehuldigd.
    Kortom deze sabotagedaad werd uitgevoerd met de hulp van een Staat die de samenstelling van gaspijp kende en wist welke munitie te gebruiken en daarenboven is de sabotage gebeurd met medeweten van… Tenzij er onzichtbare duikboten of torpedo’s of wat dan ook werden gestuurd op een plaats waar een permanente contrôle is in de lucht en op zee omdat op die plaats ook een elektriciteit netwerk loopt en de gasleiding Noorwegen -Polen de NS kruist. De US-staatssecretaris BLINKEN heeft tijdens een bezoek van of aan zijn Canadese collega op een persconferentie gezegd dat deze sabotagedaad goed uitkomt vermits Duitsland nu definitief is afgesloten van Russisch gas en strookt met wat Condoleezza Rice 2014 op wierp dat Duitsland te veel afhankelijk was van het Russisch gas.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *