Komende evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Brussel – Demonstratie Palestina

januari 21

“Onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren,
gerechtigheid voor Palestina”

 

Brussel Noordstation 14u
Aankomst op Jean Reyplein

 

Wat er vandaag gebeurt in Gaza is een voortzetting van de Nakba, toen in 1948 honderdduizenden Palestijnen met geweld uit hun huizen en dorpen werden verdreven.

Wat er vandaag gebeurt in Gaza is de voortzetting van 75 jaar schendingen van het internationaal recht, van kolonialisme en apartheid tegen het hele Palestijnse volk, van de bezetting van hun land en van een al 16 jaar durende blokkade van de Palestijnen in de Gazastrook.

In iets meer dan 100 dagen werden al meer dan 24.000 Palestijnen, voornamelijk vrouwen en kinderen, gedood. Meer dan 60.000 mensen zijn gewond geraakt. Meer dan 7.000 mensen worden vermist. Ongeveer 1,9 miljoen mensen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest.

De internationale gemeenschap moet ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht. Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden.

Laten we samen de straat op trekken tijdens de nationale mars voor Palestina op 21 januari (zieĀ hierĀ voor meer informatie) om te eisen dat BelgiĆ«:

  • Het initiatief neemt om een volledig internationaal militair embargo in te stellen, en in Europees verband artikel 2 inzake de eerbiediging van de mensenrechten in het Associatieverdrag tussen de EU en IsraĆ«l in werking stelt zodat er economische en diplomatieke gevolgen komen voor de staat IsraĆ«l.
  • Zijn volledige steun verleent aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC) en de openbare aanklager aanmoedigt om van de vervolging van daders van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en de misdaad van apartheid een absolute prioriteit te maken.
  • Zijn volledige steun verleent aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen IsraĆ«l heeft aangespannen om een einde te maken aan de genocide en etnische zuivering van het Palestijnse volk door IsraĆ«l, en alle voorlopige maatregelen waartoe het Hof heeft besloten volledig naleeft.
  • In overeenstemming met het internationaal recht een einde maakt aan alle medeplichtigheid aan de apartheid tegen het Palestijnse volk, te beginnen met het versterken van de politieke en budgettaire steun aan de werking en het bijwerken van de VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij de kolonisatie, en door alle handel met de IsraĆ«lische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden te verbieden.

De organisatoren roepen de deelnemers op om deze slogans te respecteren en vreedzaam te demonstreren. Elke vergoelijking van oorlogsmisdaden en aanvallen tegen burgers, of elke uiting van antisemitisme of enige andere vorm van racisme, zal leiden tot uitsluiting van het evenement.

Op verzoek van onze Palestijnse partners is alleen de Palestijnse nationale vlag toegestaan.

 

Gegevens

Datum:
januari 21