Recente reacties

op “Steun aan Israel, deel van de EU-canon” (10 nov.)

 

 

Komende evenementen

Oekraïense vakbonden bestrijden oorlogsellende – Zelensky bestrijdt Oekraïense vakbonden

10 november 2022 –  De Oekraïense president Zelensky is erin geslaagd zichzelf en zijn regime internationale bewondering te laten genieten als heroïsche leider van een volk dat in gesloten rangen strijdt tegen een totaal onaanvaardbare militaire bezetter. Dat Ruslands oorlog in Oekraïne onaanvaardbaar is, staat buiten kijf. Maar dat het regime in Kiev ‘het volk’ zou vertegenwoordigen is met de dag minder verdedigbaar.

Zoals in elke oorlog zijn het niet de Oekraïense upper dogs die de talrijkste en hardste klappen incasseren en het kanonnenvlees leveren, maar de gewone man, de werkende klasse, het ‘volk’ zoals sommigen het omschrijven. Hetzelfde geldt trouwens in Poetins Rusland. Maar wie dacht dat Zelensky, de ‘dienaar van het volk’, in de eerste plaats die werkende klasse zou steunen heeft het wel heel verkeerd voor. Niet alleen drukte hij (zelfs al vóór de oorlog) een hele hoop anti-werkerswetgeving door, zoals aangeklaagd door het Europees Vakverbond, nu wil hij ook de bezittingen van de vakbonden in beslag nemen.

Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren 90′ werden bij de boedelverdeling de vakbondseigendommen overgemaakt aan de Oekraïense federatie van vakbonden, FPU. Het gaat over een belangrijke infrastructuur, bestaande uit administratieve gebouwen, sanatoria, sportcentra en vakantiehuizen.  Het Oekraïens parlement, spreekbuis van het regime sinds de oppositie buiten de wet werd gesteld, is bezig met een wetsontwerp dat al deze bezittingen zou confisqueren. Zulk dictatoriaal optreden wordt gekaderd in de uitzonderlijke oorlogsomstandigheden en de krijgswet, en moet bijvoorbeeld dienen om oorlogsvluchtelingen te huisvesten. Maar dat is waarmee de Oekraïense vakbondsfederatie al maanden bezig is. Het is met andere woorden een zoveelste bewijs dat Zelensky, zoals zijn voorgangers, op massale schaal bezig is publieke eigendom te privatiseren.

Zou dit bepaalde linkse voorstanders van de westerse bewapening van het Zelensky-regime, en hun fulmineren tegen de vredesbeweging (voorbeeld1, voorbeeld2), niet uit hun waan moeten brengen dat het Oekraïense ‘volk’ in een heldhaftige strijd verwikkeld is voor emancipatie en zelfbeschikking die de duizenden doden en onmetelijke ellende verantwoordt? (hm)

 


 

 

3 reacties op “Oekraïense vakbonden bestrijden oorlogsellende – Zelensky bestrijdt Oekraïense vakbonden”

 1. Kort en bondig maar oh zo indringend.
  Knap Herman. Zouden onze vakbonden en de mainstream media het wagen dat aan te klagen zoals jij dat doet ik denk het niet!

 2. Dat op globalinfo een stuk over de houding van Orwell ten aanzien van de 2e WO staat, wil toch niet zeggen dat we ‘fulmineren tegen de vredesbeweging’? We vertaalden daarna dit: https://www.globalinfo.nl/Achtergrond/de-oorlog-beeindigen-om-de-democratie-in-oekraine-tredden Waar het om gaat is dat de verschillende standpunten rondom deze ingrijpende en dramatische crisis aan bod kunnen komen. En dat wil weer niet zeggen dat ALLE standpunten aan bod komen (de ongenuanceerde pro-Poetingeluiden wijzen we af). Niemand heeft hier wanen over enig volk of zijn heldhaftige strijd, en die had Orwell ook niet over de door de nazi’s bezette landen… We moeten het hebben over de prijs die er betaald wordt (vooral door de lokale bevolking) zowel als de oorlog toegejuicht wordt, als wanneer het afzijdig blijven (en dus de Russische bezetting)…

 3. Beste Kees,
  Ik heb nergens beweerd dat Johny Lenaerts’ artikel het standpunt van Globalinfo zou vertolken. Zoals je zelf zegt brengt Globalinfo verschillende standpunten, en het is dan ook een beetje verwonderlijk dat je dat in je reactie anders interpreteert. Had ik Lenaerts artikel eerst op een andere site gevonden, dan had ik waarschijnlijk naar daar gelinkt. Dus, beste Kees, laat er geen misverstanden zijn hé.!

  Dat de auteur van het stuk toch wel vrij duidelijk achter Orwell’s verkettering van het pacifisme staat volgt o.a. uit zijn besluit: ‘Zo hoort u het ook eens van iemand anders’, De nogal wisselende standpunten van Orwell zijn echter minder bekend, en het is nuttig dat Ludo De Brabander Orwell’s verklikkersrol van linkse auteurs in herinnering brengt (zie https://vrede.be/nl/nieuws/verzet-tegen-oorlogspolitiek-vals-pacifisme).

  En weet Lenaerts wel dat die andere auteur die zijn argument kracht moet bijbrengen, Zhadan, de winnaar van de vredesprijs 2022 van de Duitse boekhandels, ronduit racistische taal uitslaat over het Russische volk? Zie Telepolis, (https://www.heise.de/tp/features/Friedenspreis-fuer-Russen-Hass-7317325.html)

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *