Komende evenementen

Petitie voor de vrijlating van de Russische oorlogstegenstander Kagarlitsky

13 september 2023

 

Boris Kagarlitsky is een 64-jarige Russische marxistische intellectueel en socialistisch activist. Begin jaren 80, nog in de Sovjetperiode onder Andropov, zat hij een tijd achter de tralies wegens ‘anti-sovjetactiviteiten’. Ook Jeltsin liet hem een decennium later arresteren. En ook voor het Putinregime is deze consequente voorvechter van democratische en socialistische principes en tegenstander van de oorlog in Oekraïne een doorn in het oog. Op 25 juli werd hij door de Russische veiligheidsdienst FSB gearresteerd op beschuldiging van ‘steun aan het terrorisme’. Hem wacht een proces eind september, wat zeven jaar opsluiting kan inhouden. Een korte biografie van Kagarlitsky vindt men op de site van het Nederlands Transnational Institute (TNI) waar hij ook zijn medewerking aan verleende..

De Canadese site The Bullet schrijft terecht “De arrestatie en detentie van Kagarlitsky vond plaats binnen de context van repressieve campagnes van de regerende regimes in zowel Rusland als Oekraïne tegen anti-oorlogs en socialistische critici van elk regime. Dat houdt in het opsluiten, verbannen en vervolgen van vredesactivisten, socialisten, linkse politieke activisten en intellectuelen, homorechtenactivisten en socialistische politieke partijen.” Getuige daarvan de recente petitie tegen de beschuldigingen aan het adres van de Oekraïense vredesactivist Sheliazhenko.

In Rusland werd een solidariteitscomité opgericht dat een petitie lanceerde voor Kagarlitsky’s vrijlating. Hieronder vindt u de Nederlandse vertaling ervan, en de link waar u de petitie kunt ondertekenen.

 

 

Vrijheid voor BORIS KAGARLITSKY

 

Geschokt en ontzet hebben wij vernomen dat de vooraanstaande Russische socialistische denker Boris Kagarlitsky (64) op 25 juli in Moskou is gearresteerd op grond van valse beschuldigingen van ‘rechtvaardiging van terrorisme’.

Boris Kagarlitsky is een academicus wiens sociologisch en filosofische werk over de hele wereld bekend is. Zijn artikelen, boeken en interviews zijn in vele talen gepubliceerd. Hij is een vooraanstaande Russische intellectueel wiens werk een reputatie heeft opgebouwd voor zijn land in de wereldwijde academische wereld. Al tientallen jaren is Kagarlitsky een invloedrijke figuur, zowel in Rusland als wereldwijd; hij levert een belangrijke bijdrage voor ons inzicht in wereldwijde uitdagingen en vecht voor de vooruitgang van de mensheid. Een hele generatie geleerden, activisten en politici heeft door zijn boeken inzicht gekregen in Rusland en zijn plaats in de wereldgemeenschap.

De echte reden voor de repressie tegen Kagarlitsky is dat hij sinds februari 2022 consequent de agressie tegen Oekraïne heeft veroordeeld en heeft onderstreept dat deze barbaarse oorlog niet alleen het Oekraïense volk, maar ook gewone Russen onbeschrijflijk veel leed berokkent. Hoewel velen van ons het in het verleden niet eens waren met Kagarlitsky, erkennen en prijzen we hoe moedig hij zich heeft uitgesproken tegen de jammerlijke beslissingen van de Russische regering en een van de zeldzame publieke anti-oorlogsstemmen in Rusland is gebleven. Hij is in het land gebleven en runt het YouTube-kanaal “Rabkor“, waar hij zich blijft verzetten tegen militarisering en diepgaande veranderingen in Rusland blijft eisen.

Boris Kagarlitsky is nu een van de tienduizenden Russen die het slachtoffer zijn van repressie door de staat. Velen van hen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, anderen moeten enorme boetes betalen en weer anderen zijn doodgemarteld door het politieapparaat. Zijn arrestatie is de zoveelste schakel in een grootschalig optreden tegen Russische burgers die zich durven te verzetten tegen een regime dat “niet alleen onverenigbaar is gebleken met mensenrechten en democratische vrijheden, maar eenvoudigweg met het elementaire behoud van de regels van het moderne beschaafde bestaan voor de meerderheid van de bevolking”, zoals Kagarlitsky het onlangs zelf verwoordde. We zijn woedend dat het nu zover is gekomen dat een hooggeplaatste academicus in de gevangenis belandt omdat hij de dingen noemt zoals ze zijn.

Dit is een geval van een intellectueel die vervolgd wordt voor zijn vrijheid van meningsuiting. We roepen op tot de vrijlating van Kagarlitsky en zijn solidair met alle politieke gevangenen in Rusland die zijn gearresteerd vanwege hun anti-oorlogsstandpunten.

 

Petitie ondertekenen

 

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *