Komende evenementen

Stoltenberg bezocht de NATO-vrienden in het Europees Parlement

 

12 september 2023 – Op 7 september sprak NATO secretaris-generaal Stoltenberg het comité buitenlands beleid van het Europees parlement toe over “recente ontwikkelingen in de Europese veiligheid” en de samenwerking van de EU met de NATO. In zijn speech niets dan lof voor de EU en EU-lidstaten en hun levering van “lange afstandsraketten, luchtafweer, hopen munitie en training”; Nederland, Denemarken en Noorwegen werden speciaal in de bloemetjes gezet voor hun bereidheid om F-16’s te sturen. Hij vergat blijkbaar de Verenigde Staten te vernoemen die nu ook clusterbommen leveren aan Zelensky. Er viel geen woord over diplomatieke wegen om tot een wapenstilstand te komen, laat staan over vredesinitiatieven. De EU en de NATO zijn het er inderdaad over eens dat vrede in Oekraïne er alleen kan komen door een overwinning op het slagveld.

De onwil van de westerse bondgenoten om een oorlog te vermijden bleek ook uit een ‘revelatie’ door Stoltenberg:

“President Poetin verklaarde in de herfst van 2021 dat ze een beloftebeelden van de NATO om niet verder uit te breiden; hij stuurde daarover een ontwerp-tekst [1] die hij door de NATO ondertekend wou. Dat was een voorwaarde om Oekraïne niet binnen te vallen. Natuurlijk hebben we dat niet getekend. Het omgekeerde is gebeurd. Hij wilde een ondertekende belofte om de NATO nooit uit te breiden. Hij wilde dat we alle militaire infrastructuur wegnamen bij alle geallieerden die sinds 1997 tot de NATO zijn toegetreden, wat inhoudt de helft van de NATO, alle landen van Centraal en Oost-Europa.”

Vrees om door de europarlementariërs ‘gegrild’ te worden hoefde Stoltenberg niet te hebben. Om te beginnen heeft het Europees Parlement ongeveer niets te zeggen over de Europese militaire politiek, het speelveld van de lidstaten, de (Europese en EU-) Raad en in toenemende mate de Europese Commissie. Bovendien zijn alle grote Europese politieke families het volledig eens over oorlog als voorwaarde voor vrede in Oekraïne. Niet alleen Conservatieven, christendemocraten en liberalen, maar ook de sociaaldemocraten [2] en Groenen.

De eer van links Europa werd eens te meer gered door de moedige tussenkomst van Clare Daly, Iers onafhankelijk europarlementslid behorend tot de Europese linkse fractie (GUE/NGL). Een paar uittreksels uit haar interventie na Stoltenberg’s speech (zie de video; de ondertiteling is onbetrouwbaar)

 

“Meneer Stoltenberg, u vroeg ons na te gaan waar we vandaag staan in vergelijking met het begin van de invasie. Het is me niet duidelijk wat u bedoelt met “wij”.

“En is het niet zo dat uw retoriek tegengesteld is aan de werkelijkheid? De wereld begint dat door te hebben want u zei dat Oekraïne beetje bij beetje terrein aan het winnen is. Maar dat is niet waar. Sinds u hier de laatste keer was heeft Oekraïne terrein verloren, een half miljoen mensen zijn dood [3], en Oekraïne moest overgaan tot verplichte militaire dienst. Er zijn berichten over conscriptie van mensen met een handicap, met een mentale aandoening, berichten van mensen die geld neertellen om het land te kunnen  verlaten, die zich verborgen houden in hun huizen.”

“We zitten nu in een bloedige uitputtingsoorlog, en het is een wreedheid om die te laten voortduren. In de Washington Post kan men bijdragen lezen van vooraanstaande US-militairen, die zich aansluiten bij generaal Milley’s oproep in november voor vrede, een echte vrede. Als u  echt bezorgd bent over Oekraïne, wat is dan uw houding in verband met een vredesplan om Oekraïense levens te sparen?”

 

 

 

[1] Zie Agreement on measures to ensure the security of The Russian Federation and member States of the North Atlantic Treaty Organization

[2] In een brief  van begin september doet de Europese sociaaldemocratische fractie (S&D) aanbevelingen aan commissievoorzitster von der Leyen voor haar ‘State of de Union’ speech van 13 september. Kritiek op haar stilzwijgen over christendemocratische manoeuvres tegen de Green Deal, aandringen op een beter belastingsbeleid, de ‘sociale dimensie van de digitale transitie’ enzovoort, maar wat betreft de oorlog in Oekraïne “geniet U [ von der Leyen] en de ‘Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlandbeleid’ [de sociaaldemocraat Borrell] onze volle en ondubbelzinnige steun.”

[3] cfr The Guardian, 18.8.23, Battlefield deaths in Ukraine have risen sharply this year, say US officials

 


 

 

Een reactie op “Stoltenberg bezocht de NATO-vrienden in het Europees Parlement”

  1. Inderdaad Herman , menig Europese burger moet zich afvragen waar is de Europese basisakte ? De enige winst die dit conflict heeft bijgebracht is dat de markt in wapentuigen is groter geworden met twee bijkomende lidstaten in de Nato . Europa is niet meer meester over zijn lot . Het doet wat men vraagt. Het Europese parlement heeft een beperkte bevoegdheid , men doet er aan politieke spielerei . De macht ligt bij de Europese Commissie zelfs de Europese Raad met zijn regeringsleiders danst op de tonen van de Commissie. Er grijpt dematerialisering plaats van de Europese gedachte, het ontkleedt de Staten en vergemakkelijkt hierdoor de kuddegeest.. De houding van de EU lidstaten doet me denken aan dat liedje van de Eagles “Hotel California ” waarin de volgende woorden voorkomen :”And she said, “We are all just prisoners here of our own device” (1) en het lied eindigt met “You can check out any time you like, but you can never leave” (2) vrije vertaling : En ze zei: “We zijn hier allemaal gewoon gevangenen van ons eigen apparaat.” (1) en “Je kunt uitchecken wanneer je maar wilt, maar je kunt nooit weggaan” (2) Tenslotte Herman een uitspraak van een voormalige Britse Minister van Buitenlandse zaken (1997-2001) Robin Cook,(Labour )
    “That during his four years as a minister, he tried to determine who, in fact, was in power in America. He admitted that he failed. But the only thing he established was that it was not the White House “. Als daar al een president dient om in de vitrine kast van de Democratie te worden geplaatst wat dan denken van Europa het parlement .Het is een praatcafé en wie buiten de schreef gaat wordt uit het café gezet en op het stort gegooid ! Men tolereert Claire Daly en het applaus dat ze terecht krijgt . Wordt ze te succesvol dan zal ze vlug op het stort belanden . De vrije markt of het kapitalisme heeft machtige wapens justitie, repressie en financiën. Het is “Hotel California ” !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *