Facebook

Europese solidariteit

27 september 2012

27 september 2012 – Europese akkoorden lijken een seizoensgebonden draagwijdte te hebben. Neem de top van 28-29 juni 2012, die door de Partij van de Europese Socialisten (PES) werd geroemd als een overweldigende overwinning voor de progressieve agenda. (cfr. ons verslag). Angela Merkel zou er bakzeil gehaald hebben, de Europese hulpfondsen (EFSF, ESM) zouden flexibel ingezet kunnen worden in landen met probleembanken. De fondsen zouden met name kunnen aangesproken worden door Spanje, Italië, Ierland … om banken te herkapitaliseren, zonder daarbij de staatsschuld van het land te verhogen, en bijgevolg zonder sociale hakbijlprogramma’s. De Spaanse premier Rajoy kon glunderend naar Madrid terugreizen.

Nu ja, eind juni leek de zomer nog in aantocht. Nu we de eerste herfststormen achter de rug hebben is die overweldigende overwinning blijkbaar al ver achter de rug. Op 25 september gaven de hardliners Duitsland, Finland en Nederland een gemeenschappelijke verklaring uit waarin ze hún interpretatie van het ‘akkoord’  geven. Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) zou alleen voor toekomstige bankproblemen in aanmerking komen, niet voor de ‘historische’. Droge commentaar van Euractiv: “Dat zal nogal frustrerend overkomen, vooral  bij landen als Spanje en Ierland, die de top van juni interpreteerden als zou een oplossing gevonden zijn die de nefaste link doorknipt tussen bankenschuld en staatsschuld.”

Helemaal onverwacht is de positie van de drie AAA-landen niet: reeds een paar dagen na de top van juni liet de Nederlandse premier Rutte verstaan dat akkoorden er zijn om geïnterpreteerd te worden. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk