Facebook

Retweeted Merijn Oudenampsen (@dewaremerijn):

Wis en waarachtig. Ben gepromoveerd. Heerlijk gegrild door de commissie. ;-) Leuke bijkomstigheid om bij terugkomst op het station jezelf in een krantenrek tegen te komen, op de voorpagina van NRC. t.co/lzvtrgtVJW
... See MoreSee Less

View on Facebook

Griekse obligaties weer populair

29 september 2011

29 september 2011 – Volgens het akkoord bereikt op de Eurotop van 21 juli moeten houders van Griekse overheidsobligaties 21% inleveren, en krijgen ze vervolgens nieuwe obligaties in ruil met een langere looptijd maar ook financiële waarborgen. Op die manier zouden de financiële markten hun steentje bijdragen tot de “redding” van Griekenland. We schreven reeds eerder dat zij met dit akkoord integendeel een goede zaak doen, want Griekse overheidsobligaties worden momenteel verhandeld aan minder dan de helft van hun nominale waarde. Uiteraard hebben ook de financiële markten zelf dit door. De “waardeloze” Griekse overheidsobligaties zijn nu al zo populair dat ruim één derde van de obligaties die zullen worden aangeboden in het kader van het akkoord van 21 juli gekocht werden… na 21 juli. Met andere woorden: speculanten kopen Griekse overheidsobligaties aan minder dan 50% van de nominale waarde, in de hoop die vervolgens te kunnen inruilen voor nieuwe obligaties aan 79% (= – 21%) van diezelfde waarde, met bovendien Europese waarborgen.
De “inlevering” door de financiële markten moest ondermeer het Duitse parlement overtuigen het akkoord van 21 juli goed te keuren. We zijn benieuwd wat de Duitse parlementairen van deze nieuwe ontwikkelingen denken. Maar allicht heeft de haatcampagne tegen de Griekse “potverteerders” zulke diepe sporen nagelaten dat “denken” voor de Duitse parlementaire meerderheid een te moeilijke oefening is geworden.
Meer over het entoesiasme voor Griekse overheidsobligaties hier. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk