Facebook

Ierland: ECB eist vrijwillige uitbetaling aan speculanten

25 januari 2012

25 januari 2012 – De Europese Centrale Bank heeft de Ierse regering onder druk gezet om vandaag meer dan 1,25 miljard euro uit te betalen aan speculanten die tegoeden hebben bij de genationaliseerde Anglo Irish Bank. Die tegoeden bestaan uit niet verzekerde obligaties: de houders van deze obligaties hebben dus bewust gekozen voor een groter risico omdat dit meer rente opbrengt. Na het faillissement van de Anglo Irish Bank zijn ze normaal hun geld kwijt: ze hebben gespeeld en verloren. Maar de Ierse regering zou nu toch uitbetalen op kosten van de Ierse belastingbetaler, onder druk van de Europese Centrale Bank die, in uiteraard geheime berichten, zegt dat niet-betaling een “financiële bom” zou plaatsen onder de Ierse economie: de financiële markten zouden de Ierse overheid dan niet meer vertrouwen.
Het zijn niet meer de originale houders van de obligaties die uitbetaald worden: die hebben de obligaties al lang met een  fiks verlies doorverkocht aan speculanten. Niemand weet wie nu houder is van deze obligaties, maar zij zouden dus voor het volle pond incasseren. Andermaal gemakkelijk verdiend geld voor speculanten. Toen een Iers parlementslid de lijst van houders van obligaties wilde voorlezen in het parlement werd hem het spreken verboden.
In maart zou nog eens 3,1 miljard euro worden uitbetaald.
De redding van Anglo Irish Bank zou de Ierse overheid volgens schattingen uiteindelijk 47 miljard euro kunnen kosten, wat gefinancierd wordt door bikkelharde anti-sociale bezuinigingen.
Deze informatie stond te lezen in de NYT. (fs)  

Reacties plaatsen niet mogelijk