Facebook

Wanneer de ECB een brief schrijft…

2 december 2013

2 december 2013 – In augustus 2011 schreef de Europese Centrale Bank samen met de Spaanse nationale bank een brief aan de Spaanse premier Zapatero. De brief bevat preciese richtlijnen voor wat de Spaanse regering te doen stond. Zo moest een einde gemaakt worden aan de indexering van de lonen, want een monetaire unie vereist nu eenmaal dat de lonen kunnen dalen wanneer de concurrentiekracht van een land achteruit gaat. Dit werd als eerste prioriteit opgenomen in de brief. Meer in het algemeen moesten de lonen in Spanje gematigd worden. Uiteraard moest op de overheidsbegroting worden bezuinigd. Enz.
Dit waren geen loze aanbevelingen. Het is duidelijk dat de bereidheid van de ECB om de koers van Spaanse overheidsobligaties te ondersteunen afhankelijk was van de gehoorzaamheid van de Spaanse regering.
Dit is zonder meer ongehoord. De ECB heeft geen mandaat voor dergelijk optreden. Formeel behoort de loonvorming zelfs niet tot de bevoegdheid van de Europese Unie.
Ongehoord is ook dat deze brief tot nog toe (min of meer) geheim is gebleven. Zapatero heeft nu pas de volledige tekst gepubliceerd in zijn memoires, naar men kan veronderstellen om de verkoopcijfers van het boek wat op te krikken. Meer op de website van Open Europe. (fs) 
 

Reacties plaatsen niet mogelijk