Komende evenementen

Coronavirus, gouden kalf voor Big Pharma

24 oktober 2022 – Covid-vaccins werden als ‘een van de meest winstgevende farmaceutische producten ooit’ bestempeld. OXFAM becijferde verleden jaar dat er elke seconde 1000 $ vloeide naar de twee belangrijkste leveranciers,  Pfizer/BioNTech en Moderna. Maar de kip met de gouden eieren dreigt minder productief te worden! Analisten voorzien een halvering van de vraag in 2023, wat de beursprognoses meteen nog somberder stemde, na meerdere deuken de voorbije maanden.

De vaccinproducenten zijn echter van plan daar een eenvoudige mouw aan te passen. Als de vraag daalt, maar de prijs per vaccin stijgt, kunnen de inkomsten stabiliseren. Dat is de ‘strategie’ die Pfizer verleden week aankondigde in de hoop de beleggers gerust te stellen. Het bedrijf zou de prijs voor de Amerikaanse markt verviervoudigen, wat de prijs per dosis naar 110 à 130 $ zou brengen. Deze ingreep komt naar aanleiding van de beëindiging van het aankoopprogramma van de Amerikaanse overheid, die 30 $ per dosis betaalde; deze verstrekte vaccins tot nog toe gratis aan haar burgers, maar vanaf volgend jaar toe alleen nog de private ziekteverzekering daarvoor instaan. Er wordt verwacht dat Moderna dezelfde weg zou opgaan.

De prijsverhoging zou aan de farmareuzen voor de komende jaren een mooie winstbron kunnen garanderen, aldus waarnemers. Wat de implicaties voor de landen van het Zuiden zijn, komt natuurlijk niet in de berekeningen van de beleggers voor. En voor Europa, meer specifiek de Europese Unie? Dat is moeilijk te zeggen, aangezien de Europese Commissie haar contracten met Pfizer in het geheim onderhandelt, en elke informatie daarover weigert publiek te maken. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *