Komende evenementen

Genetische manipulatie met parlementaire groeten

 

8 februari 2024 – Met een kleine minderheid keurde het Europees Parlement gisteren het voorstel van de Commissie goed om de bestaande regelgeving over GGO’s (genetische gemanipuleerde organismen in de voedselketen) te schrappen voor de meeste nieuwe GGO’s. Hiermee komt het Parlement tegemoet aan de wens van de grote zaadboeren als Bayer of Syngenta, die beweren dat met de nieuwe gentechnologieĂ«n er toch geen onderscheid meer is tussen natuurlijke en gemanipuleerde gewassen. De nauwe parlementaire meerderheid (307 voor, 263 tegen, 41 onthoudingen) werd gevormd door christendemocraten, liberalen en een deel van de Conservatieven en sociaaldemocraten; Groenen en Verenigd Links waren tegen. In tegenstelling tot het Commissievoorstel behoudt het standpunt van het Parlement wel de verplichting dat de consument via een label kan vaststellen dat het om een genetisch gemanipuleerd product gaat en dat de oorsprong ervan kan getraceerd worden.

GGO’s in de voedselketen stellen niet alleen een risico voor de consumenten, maar maken de boeren ook steeds meer afhankelijk van de agro-business die zijn patenten als een niet opdrogende bron van winst beschouwt. Over de patentkwestie was er niets te vinden in het Commissievoorstel; dat doet het standpunt van het Parlement wel – het verzet zich tegen het patenteren van de nieuwe generatie GGO’s. Maar je moet goedgelovig zijn om aan te nemen dat de monopolisten van de agro-business zullen zeggen “Jammer, we mogen geen patenten meer verzilveren van het Europees Parlement”


Vooraleer de voorstellen Europese wet worden moet er een  compromis gevonden worden tussen de standpunten van Parlement en Raad, bestaande uit ministers van de lidstaten. De onderhandelingen daarover begonnen reeds gisteren na het akkoord in het Parlement, want de EU en het Belgisch voorzitterschap willen zoveel mogelijk geregeld zien vóór de Europese verkiezingen van juni. En onmiddellijk bleek al de kwestie van de patentering het struikelblok te zijn voor een vlugge deal. De agro-business heeft immers ook haar woordvoerders binnen de Europese regeringen. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *